De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

A Song a Day : Zsuzsa Hajdu (Hongarije) & Tom Cohen & Benjamin Clement (Israël/B)

A Song a Day : Zsuzsa Hajdu (Hongarije) & Tom Cohen & Benjamin Clement (Israël/B)

woensdag 11 juli 2012 13:38
Spread the love

Zsuzsa Hajdu (kobza), Alain Brolio (kaval), Nicolas Hauzeur (viool): ‘Szeret?m e táncba – Dedoj – Klopocelka’

Zsuzsanna Hajdu is een Hongaarse zangeres die al jaren gepassioneerd is door de muziek van de Hongaarse minderheden in de Karpaten. Ze begeleidt zich op koboz (luit) samen met Alain Brolio (fluit) en Nicolas Hauzeur (viool). Samen spelen ze muziek van de Csango’s, een Hongaarse minderheid die in Roemeens Moldavië leeft. De Csángó muziek wordt beschouwd als een van de meest oorspronkelijke Hongaarse muziekvormen. Eerst brengen ze het lied Szeret?m e táncba, gevolgd door de dansen Dedoj en Klopocelka. Szeret?m e táncba is ongetwijfeld één van de meest geliefde csango-nummers. “Wat hield ik ervan aan de rand van het dorp te wonen, waar ik als mijn geliefde ruiter zijn dorst kwam lessen aan de bron hem in mijn armen kon houden…”

Tom Cohen (mandoline) & Benjamin Clement (gitaar): Duet

Tom Cohen, is de dirigent van het Mediterranean Andalusian Orchestra (Ashkelon), The Andalus orchestra (Montreal) en The MED Orchestra (Brussel). Tom Cohen wordt tevens beschouwd als één van de meest fascinerende Mandolineartiesten ter wereld. Hij bespeelt een instrument dat speciaal voor hem ontworpen is. Door middel van een unieke methode en een systeem dat geïnspireerd is op de klassieke mandoline, de flamencogitaar, de Griekse bouzouki en de Arabische oud; verruimt en overstijgt hij de grenzen van het gewone mandolinespel. Samen met gitarist Benjamin Clement (Zongora, Rackham) vormt hij sinds kort een duo, waarbij ze voornamelijk Toms composities spelen die door de Canadese media omschreven worden als “Mediterranean Gypsy Jazz”. Het nummer “Duet” werd geschreven door Tom samen met zijn goede vriend en gitarist “Ezequiel Jait”.

take down
the paywall
steun ons nu!