De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

A Bit4You or Not even a Bit4You?

A Bit4You or Not even a Bit4You?

donderdag 4 mei 2023 12:03
Spread the love

Intro

Na het faillissement van Optima Bank enkele jaren geleden, de stopzetting van New B als bank dit jaar is de stopzetting van het Belgische cryptoforum Byt4You het volgende zorgenkind van de Belgen; het houdt niet op. Het platform bevroor eind april alle bewegingen op de rekeningen en is sindsdien stile en gaat in mei 2023 vereffening. In België zijn er ruim meer dan 500.000 huishoudens (of dus 750.000 tot 1.500.000 klanten?) die al in crypto “investeerden”. In vergelijking met de paar tienduizenden klanten bij NewB bank in 2022 zegt dat iets over de morele waarden die “Belgen met geld” aanhouden en over de financiêle warden waarin ze willen investeren. Die 500.000 huishoudens moeten nu allemaal onderhand al hun hart vasthouden.

The story of Bit4You might have told you … een “lean” opstart

Byt4You is opgericht als NV in 2019 in Brussel door Marc Toledo en Sacha Van Damme met amper een kapitaal van 62.000 euro. Wat koop je daar nog voor? Het antwoord op de lage kapitalisatie van een van de directieleden in De Standaard was o.i. eerder laconiek:

-Dat is “eigen aan deze sector”;

-‘Veel meer dan wat laptops hebben wij niet ­nodig….’

The story of Bit4You might have told you … een “lean” opstart in aantallen klanten

Het cryptoforum Byt4You heeft 42.000 klanten, dus -minder dan de 50.000 die het platform bij de start snel hoote te hebben, -en niet eens 5% van de Belgen met cryptos. Het cryptoforum Byt4You heeft in België slechts 6,5 mio euro opgehaald, of dus zo’n 155 euro gemiddeld per klant. Dat is … twee maal niks.

The story of Bit4You might have told you … een “mager” financiëel beestje

Het is volgens de KBO (data tot eind 2021):

-verlieslatend in 2018, 2019, 2020, 2021;

-met een negatief eigen vermogen in 2019, 2020, 2021.

The story of Bit4You might have told you … een niet-gelukte kapitaalronde bij particulieren en kleinere beleggers en grote beleggers

Bit4You wou in juni 2022 (in volle crptocrisis)  5 miljoen ophalen via een crowd­fundingcampagne in samenwerking met het Brusselse crowdfundingplatform Beebonds. Inleggen kon vanaf 100 euro, investeerders wordt een brutorendement van 12 % per jaar beloofd. Bedoeling was hiermee op de beurs te geraken door de aankoop van een lege schelp: Chainius Chainius Solutions N.V., het bedrijf boven Bit4You, zal een belang van net geen 65 procent in Beluga nemen van diens hoofdaandeelhouder, een Brusselse economieprofessor, m.n. Philippe Weill. De crowdfunding voor de holding was niet echt een succes: het haalde na verlenging van de ophaalperiode 264.000 euro tgo. een formeel al erg laag gesteld minimum van 500.000 euro.

Bij grotere investeerders hoopte Bit4You tot 20 miljoen euro op te halen in 2022, naast en dus bovenop de crowdfundingcampagne. Maar ook hier werd het niet echt iets. Chainius, ondanks haar inspanningen, ondanks verschillende kapitaalsacties en verschillende verleningen, slaagde er niet in om de fondsen bijeen te brengen. Het trekt zich dus per 22 december 2023 terug uit de overname en bijgevolg uit het bod op Beluga.

The market told you … t’ geld zit ook hier elders al vast

Zoals bij het Nederlandse cryptoforum Bitbavo zijn cryptos heeft vastzitten bij het leenplatform Genesis (ondertussen failliet), zo zit een groot deel van de crypto’s van Bit4You vast bij CoinLoan (Estland), die zijn vereiste registratie als bewaarder van virtuele valuta verloor. Daardoor is deze verplicht alle operaties voor haar gebruikers stop tezetten, inclusief voor opnames. L’histoire se répète.  Het geld van Dexia België zat vast bij CLdeFrance en diens geld zat vast in de USA……….. Panta menei?

Trustpilot told you ….

Trustpilot (https://nl-be.trustpilot.com/review/bit4you.io) toont dat minstens 30 % van de reviews een 1 of een 2 krijgen op 5. Dat is o.i. veel voor een nieuw bedrijf. In 2023 was het al erg stil: slechts één review….. op 4 maanden….. .

The story of Bit4You might have told you … een recente zware bestuursswap

Het had als bestuurders volgens het Belgische Staatsblad: -José Zurstrassen (tot maart 2023): de bekende seriele Waalse investeerder/ondernemer; -Marc Toledo (tot maart 2023) komt uit de telecom industrie (Toledo Telecom) en is fervent stichter van de Blockchain Association of Exchanges and Custodians of Belgium and Member of the board of Fintech Belgium. -Sacha Van Damme (tot maart 2023).

Het heeft per begin mei als bestuurders volgens de KBO: -Michel de Kemmeter (vanaf maart 2023); -Bernard Lemercier (vanaf maart 2023). Maar het Belgisch Staatsblad zegt iets anders of zegt veel meer voor wie het leest: wie zit er allemaal in volgens het B.S.? -Professor Michel A. de Kemmeter (vanaf maart 2023); hij omschrijft zichzelf als “Professor, expert in Economic Transition, author, keynote speaker, investor” op zijn Facebook-kanaal; hij is Associate Professor bij Vesalius College, VUB; -Bernard Lemercier (vanaf maart 2023) omschrijft zichzelf als business Angel, Investor and Administrator of high-tech startup companies; -de Belgische Professor Georges Attaya (vanaf maart 2023) is verbonden aan de Solvay Brussels School, als stichter van en Academic Director of the Digital Transformation, Governance and Trust post-graduate and executive education; -Xavier Corman (vanaf maart 2023); -Emmanuel Vlodaver (vanaf maart 2023, doch voorheen ook in operationele functies) doorzwom 12 jobs in een brede sfeer van management: -Benoit Seys (vanaf maart 2023); -Emilie Van Eyll (vanaf maart 2023) heeft een carrière in banken en andere financiële spelers doch haar cv op LinkedIn vermeldt geen namen; na wat zoeken vinden we haar als compliance officer aan het werk bij CapitalAtWork; -de Ukraïnse Olena Malynska (vanaf maart 2023) is/was advocate, werkzaam bij Arthur Anderson (deze firma is ondertussen van de aardbol verdwenen na een groot financiëel schandaal), Oost-Europese banken (o.a. bij een Russissche groep in Ukraïne; in de USA) en non-profits. Het hele bestuur lijkt dus ….. net (sinds slechts enkele maanden) quasi volledig hernieuwd, deels geinternationaliseerd, deels vervrouwelijkt, deels “verprofessoriseerd”? Het nieuws moet een hele onverwachte koude douche zijn?

We told you … crypto is really dangerously financially

Bij de grote kredietcrisis in 2008 riepen alle Belgische bankiers (KBC, Fortis, Dexia, ING, …) in koor dat ze het niet wisten en/of niet zagen aankomen. Het was nochtans ruim voorspeld en ook niet door “de eersten de besten”. Er waren mass’as Cassandra’s. Wat is een Cassandra? “…Cassandra of Kassandra (Grieks: Κασσάνδρα; “zij die mannen/mensen verstrikt/verwart”) was een van de dochters van Priamus, de koning van Troje, en van koningin Hecuba. Cassandra was zo mooi dat de god Apollo met haar het bed wilde delen. Cassandra stemde toe, maar wilde daarvoor in ruil de gave om de toekomst te kunnen voorspellen. Zodra Apollo haar wens had vervuld, weigerde Cassandra echter haar belofte na te komen. Apollo was woest en wilde haar straffen. Maar de goden konden een verleende gave niet ongedaan maken. Apollo vroeg haar nog een laatste kus en spuwde hierbij een vloek in haar mond waardoor niemand haar zou geloven wanneer ze een voorspelling deed”.  Dus: de term cassandravoorspelling verwijst naar “…. een onheilsvoorspelling die achteraf correct blijkt te zijn, (…) naar het fenomeen dat voorspellingen van onafwendbaar onheil over het algemeen niet geloofd worden … “.  De voorspeller is de “Cassandra”. De grootste Cassandre uit het twintigtal dat we vonden bij de kredietcrisis was o.i. J.R. Talbot, met zijn boek “Sell now, the end of the housing bubble” (Kindle Edition, 2006), twee jaar voor de crisis. Daarin voorspelt hij exact wat er gaat gebeuren. Maar: bankiers en investeerders lezen weinig. ….

Ook de cryptomuntmarkttragedie is al lang voorspeld en ook niet door “de eersten de besten”. Wie zijn hier onder andere Cassandra’s? Christine Lagarde, ECB-voorzitster in mei 2022 in BNR: “….Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde en beleggers in digitale munten kunnen hun inleg volledig verliezen…”. Warren Buffet rangschikt crypto’s als rattenvergif; hij is ‘s werelds meest succesrijke belegger ooit. Geldfit waarschuwde ook al voor vele gevaren: volatiliteit van de munten, geen of te beperkt toezicht, geen vangnet als je je geld verliest, veel fraude, complexe xereld. Moest er nog meer zand zijn?

We told you …. cypto has no integrity

Ook het gebrek aan integriteit van de cryptomunten is al lang voorspeld en ook niet door “de eersten de besten”. Wie zijn hier de Cassandra’s? De Nederlandse (nationale) Bank in 2022 op haar website: “…. De toegankelijkheid en anonimiteit maken crypto’s heel geschikt voor illegal gebruiK. Er zijn grote risico’s op het gebeid van witwassen, belastingsontduiking, privacy en consuentenbescherming….” . Verschillende landen namen al intitatieven om de cryptomunten aan banden te legggen. Finaaal, in 2023 nam ook de EU een initiatief in die richting.

Bit4You legt – consequent – de activiteit stil en de boeken neer

Het enige Belgische cryptoplatform heeft de ondernemingsrechtbank gevraagd een voorlopig beheerder aan te stellen ‘om de ordelijke afwikkeling te waarborgen”. De Belgische klanten zitten – om het niet cryptisch uit te drukken – aldus met een dubbel probleem in de keten: -hun Belgisch platform Bit4You staat onder gerechtelijke controle; het liet zelf zijn erkenning intrekken; -het Esltlands platform Coinloan waar een grtoot deel van hun geld vastzit heeft hetzelfde probleem: er is een voorlopig beheerder en de erkenning is ingetrokken. Het is helemaal niet duidelijk of het geld zal gerecupereerd.  Er geldt immers geen enkele depositogarantie voor cryptomunten.

Parallellen met NewB (in haar verleden als bank)?

Die zijn er wel degelijk: -beide hadden weinig commerciëel sukses; -beide hadden problemen binnen de vijf jaar na hun doorstart; -beide vonden niet het nodige groeikapitaal; -beide draaiden flink in het rood; -beiden waren moederziel alleen: NewB was volgens zichzelf de enige echte Belgische echt ethische bank, Bit4You was het enige Belgische cryptoplatform; -beiden hadden schatrijke betrokkenen, maar beide kwamen toch niet aan het benodigde kapitaal; -beiden herschikten in de jaren voor hun problemen het bestuur grondig; -beiden hadden in de drie jaren voor hun stopzetting een directive die weinig of geen ervaring had, New B als bank in ethisch investeren of ethisch ondernemen, Bit4You in het voeren van cryptobusiness; -zowel bij NewB als bank als bij Bit4You vonden we tegenstellingen tussen de publicaties in de KBO en in het Belgisch Staatsblad; -beiden hadden op het ogenblik van de stopzettingsbeslissing een voorzitter van de raad van bestuur die weinig of geen ervaring had: bij de voorzitter van NewB bank was er geen enkele operationele of andere ervaring in de banksector, bij de Bit4You vonden we in de KBO én in het Belgisch Staatdblad per einds April 2023 en per 04 mei 2023 twee maal geen benoemde voorzitter van de raad van bestuur. Wij schreven al eerder: de voorzitter van de raad van bestuur van een onderneming heft een essentiële taak en moet dus altijd een doorwinterde rat(tin) zijn, wil je onderneming de moeilijke winters doorkomen.

Conclusie

Er zijn nog altijd meer mensen die willen veel snel verdienen dan mensen die ethisch investeren. Er zijn nog altijd meer mensen die Cassandra’s stijlvol negeren dan mensen die ernaar luisteren? Bij investeringen kijk je best altijd naar de voorzitter van het bestuur? Is hij specifiek en ruim ervaren? Pakken ondernemingen die er niet meer zijn en/of die moesten herstructureren en/of die in grote schandalen terecht kwamen) hadden bestuursvoorzitters die het niet waren (vb. NewB Bank 2023, Dexia Bank 2008, Fortis Bank & Verzekeringen 2008, Ethias Verzekeringen 2008, BPost 2023, …). Het likken van financiële voorzienbare wonden komt mogelijks vooral voor bij mensen met een lichte of zware aanleg voor “financiëel masochisme”?

Literatuur (alfabetisch)

Belga en Fee, Belgisch cryptoplatform Bit4You houdt ermee op, in www.standaard.be, 03 mei 2023, 19:33. BNR Webredactie en ANP, ECB-president Lagarde: crypto’s hebben geen waarde, in https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10476745/ecb-president-lagarde-crypto-s-hebben-geen-waarde, 21 mei 2022, 11:02, aangepast 19 sep 2022, 10:27. Bult, T., 42.000 Belgen in de penarie, https://www.crypto-insiders.nl/nieuws/wallets-en-exchanges/42-000-belgen-in-de-penarie-bit4you-legt-crypto-platform-stil/, 28 april 2023. Business AM, Live Beursblog – 16 december 2022 – Business AM, in https://businessam.be/live-beursblog-16-december-2022-business-am/. Coeckelbergh, D., “Over NewB ‘To (New)B(e) of not to (New)(B(e)” (e-versie: https://www.bol.com/nl/nl/p/to-new-b-e-or-not-to-newb-e/9300000132110605/). Coeckelbergh, D., A Bit4You and a bit for me? Cryptos & financial masochism, in Cheops Ethics, Society and Integrity Newsletter (CESIN), May 2023, p. 13-18 and in https://dirkcoeckelbergh.eu. Geldfit, Investeren in crypto gevaarlijk? Dit zijn de top 5 risico’s, in  https://geldfit.nl/thema/investeren-in-crypto-gevaarlijk-dit-zijn-de-top-5-risicos/. Https://www.dnb.nl/. https://www.beebonds.com/nl/chainius. Kanaal Z, BELEGGEN, Bit4You wordt eerste cryptoplatform op Brusselse beurs, in https://trends.knack.be/geld/bit4you-wordt-eerste-cryptoplatform-op-brusselse-beurs/, 09 juni 2022, 17:31, bijgewerkt 07 september 2022, 10:32. KBO. NDGB, Belga, Zo’n half miljoen Belgen investeerden al in cryptomunten, in https://www.hln.be/crypto/zon-half-miljoen-belgen-investeerden-al-in-cryptomunten~a0de08d1/#:~:text=In%20Belgi%C3%AB%20gaat%20het%20om%20net%20geen%2010%20procent.,van%20de%20gezinnen%20cryptomunten%20gekocht, 24 mei 2022, 14:01, laatste update 24 mei 2022, 15:40. Https://nl-be.trustpilot.com/review/bit4you.io. Van Maele, P., CRYPTOBEURS, Bit4you droomt van beurs, maar heeft geen geld,  15 juni 2022, https://www.standaard.be/cnt/dmf20220614_980089273.25. Van Maele, P., CRYPTOGELD,  ‘Nu het huis in brand staat, zwijgen ze bij Bit4You in alle talen’, in https://www.standaard.be/cnt/dmf20230502_95543751?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=krantenkoppen&utm_content=dynamiccontent_ds_live_economie_24u&utm_term=0-0&M_BT=183717703450, 03 mei 2023, 05:00.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!