De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

9000 euro netto, dat verdient een professioneel muzikant. Journalisten ook basisinkomen graag?

9000 euro netto, dat verdient een professioneel muzikant. Journalisten ook basisinkomen graag?

zaterdag 23 december 2017 10:42
Spread the love

Of toch in 2015, in Nederland, de helft ervan, of minder.

https://nos.nl/artikel/2080781-muziek-blijft-voor-veel-beroepsmuzikanten-sappelen.html

Wie kent er Belgische die interesse hebben voor de invoering van een basisinkomen?

https://www.petities24.com/desocialezekerheidvernieuwenviaeenopendenkwedstrijd

 ——————-

 
 

Is er al ooit eerder een serieuze kwalitatieve nationale volksbevraging georganiseerd?

  

1000 inquisitieve en/of bezorgde individuen kunnen verzamelen, zou dat niet mooi zijn? (Wie kan het wat schelen welk beroep iemand uitoefent, of zelfs geen (meer)? Maar sommigen bereiken (tien)duizenden al schrijvende, via TV en radio, het internet.) 

Professionelen uit de mediasector, velen voor een soort basisinkomen of een minderheid?

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/122695-werken-als-journalist.html

“Het starsalaris van een journalist ligt relatief laag ten opzichte van andere hbo’ers. Een journalist in loondienst verdient bij de start gemiddeld 1.800 euro. Dit kan oplopen tot een salaris van 5.400 euro voor een journalist met 13 jaar ervaring op het hoogste niveau. Veel journalisten zullen echter nooit in loondienst terecht komen. Dat komt omdat het aantal banen nog steeds afneemt en er in de internetjournalistiek te weinig nieuwe banen worden geschapen. Het is daarom schnabbelen voor de meeste journalisten die als freelancer van de ene na de andere opdracht gaan. Het is een zwaar bestaan waarbij alleen de hardste en creatiefste werkers overleven.”

Kunstenaar of niet, ieder moet zijn huur of hypotheek kunnen betalen …

“Hoe kunstzinnig en creatief gedefinieerd worden, blijft echter vaag. Bovendien valt nog altijd een groot deel van de journalisten uit de boot. Daarom blijft onder meer het VVJ (Vereniging van Vlaamse Journalisten) ijveren voor een apart statuut dat journalisten meer bescherming biedt. En die stemmen klinken steeds luider…”

http://www.xerius.be/blog/freelance-journalist-worden-3-cruciale-vragen/

Er wordt al jaren of zelfs decennia op gepolariseerde wijze – “heel veel” of “niets” – gedebatteerd, geschreven over een basisinkomen, dus een vaste uitkering ook voor de werkenden. Vooral diegenen met een onregelmatig en niet erg hoog gemiddeld inkomen zouden er voor moeten ijveren. Maar ook succesvollen kunnen pech hebben door ziekte, scheidingen, ontslaggolven, … en moeten ooit stoppen met werken.

Er zijn veel te veel mensen en gezinnen met een te laag inkomen, en dat ligt er vaak aan dat ze niet kunnen of mogen of meer moeten werken, maar ook aan de sector waarin ze tewerkgesteld zijn, hun statuut, hun levensfase, opleidingsniveau, etcetera. Dit kan en moet beter. Het is een kwestie van eens goed en diep en met velen nadenken over een constructieve hervorming en uitbreiding van de sociale zekerheid. De toekomst van miljoenen staat op het spel, en zelfs mensenlevens, want armoede is levensduurverkortend.

Wat ik me afvraag: stel dat iemand een denkwedstrijd zou willen organiseren over de toekomst van de sociale zekerheid, hoeveel mediamensen zouden het potentieel belang ervan inzien? Zouden ze ideeën aanleveren, hun connecties inschakelen of zelfs een matige sponsorsom aanbieden die enkel zou moeten worden overgeschreven als de missie zou slagen? 

https://www.petities24.com/desocialezekerheidvernieuwenviaeenopendenkwedstrijd

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!