De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

9 Klimaatactivisten gevangen genomen nog geen week na COP26

Nog geen week na de COP26 kwam er een veroordeling voor negen klimaatactivisten in het Verenigd Koninkrijk. Negen activisten van Insulate Britain werden op 17 november tot politieke gevangenen veroordeeld vanwege het blokkeren van (snel-)wegen. Er werd iemand veroordeeld tot zes maand en iemand anders tot vier maand. De andere zeven kregen een celstraf van drie maand. Allen moeten de straf minstens half uitzitten en iedereen kreeg eveneens boetes van enkele duizenden euro.

dinsdag 23 november 2021 16:05
Spread the love

De klimaatactivisten van Insulate Britain werden veroordeeld wegens het negeren van een rechterlijk bevel (injuction) tot het vrijhouden van enkele wegen, voornamelijk de M25. Negen van de 32 mensen die het rechterlijk bevel overtraden werden veroordeeld. De rest van de 32 activisten riskeert een veroordeling de komende maanden.

De activisten eisen dat de regering een plan opstelt voor het isoleren van alle sociale huisvesting tegen 2025 en het isoleren van alle huizen tegen 2030 (retrofitting). Dit als maatregel om CO2-uitstoot tegen te gaan die uitgaat van slecht geisoleerde huisvesting. Het argument gaat dat honderduizenden jaarlijks moeten kiezen tussen ‘heating or eating’. En een geschatte 8500 mensen sterven jaarlijks van de kou in het Verenigd Koninkrijk.

Emma Smart, een van de veroordeelden, riep een hongerstaking uit sinds 18 november. Ze verklaart dat ze doorgaat tot er een nationaal plan tot het isoleren van huizen komt om de koolstofuitstoot te beperken. Ben Taylor, 1 van de eersten die nu in gevangenschap verkeert, zei tot de rechter vooraleer veroordeeld te worden op dinsdag 17 november: “ Als je ons opsluit, dan zullen er honderd mensen naar voor stappen om onze plaats in te nemen”. Op zaterdag 20 november kwamen vierhonderd mensen naar een solidariteitsactie met de politieke gevangenen. Die dag verbraken 124 mensen het rechterlijk bevel tot het vrijhouden van enkele belangrijke wegen in Londen.

Volgende brief van de negen veroordeelden werd op dinsdag voorgelezen op de trappen van het gerechtsgebouw na hun veroordeling:

De afgelopen 9 weken hebben 174 gewone mensen de regering ter verantwoording geroepen en haar gevraagd haar meest elementaire plichten te vervullen: het Britse volk, de economie en alles wat ons dierbaar is in onze samenleving te beschermen. Uw regering heeft nu gekozen om te handelen. Ze heeft ervoor gekozen ons op te sluiten voor deze eis.

Door ons op te sluiten, toont de regering haar lafheid. Ze sluiten liever gepensioneerden op dan dat ze hun huizen isoleren. Ze sluiten liever leraren op dan dat ze duizenden goede banen creëren. Ze sluiten liever jongeren op dan dat ze praktische maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Ze sluiten ons op en laten duizenden mensen deze winter sterven van de kou. We wisten dat we in de gevangenis zouden belanden toen we deze actie ondernamen, maar we konden niet toekijken hoe de regering het grote publiek verraadde.

Na het algemeen erkende falen van onze regering op de COP26, blijven we hen vragen om door te gaan met het werk: het verminderen van de koolstofuitstoot; het isoleren van koude en lekkende huizen; het beschermen van de mensen van dit land tegen de ineenstorting van het klimaat, omdat de levens van onze kinderen en die van alle toekomstige generaties op het spel staat.

Tegen de regering zeggen we: je kunt een overstroming niet opsluiten, er zijn geen ongelimiteerde boetes tegen een hongersnood, je kunt een brand niet failliet laten gaan.

Tegen het publiek zeggen we, niemand komt jullie redden. In het verleden, wanneer regeringen er niet in geslaagd zijn hun bevolking te beschermen, is het juiste om dit onrecht aan de kaak te stellen, en zo nodig de wet te overtreden. Dit is wat de suffragettes en Martin Luther King hebben gedaan en wat Insulate Britain heeft gedaan.

Wij roepen u op om te erkennen dat u ook een plicht heeft om te handelen, aangezien onze regering ons verraadt. Ze kunnen niet eens iets doen om Brittannië te isoleren. Welke hoop hebben we dat ze onze kinderen, onze economie of ons land beschermen?

Wij zeggen tegen degenen die in angst en ontkenning toekijken: dit zal gevolgen hebben voor u en alles wat u lief is en kijk naar wat wij hebben gedaan. Een paar honderd mensen hebben maandenlang de aandacht van het land getrokken. Bedenk eens wat 1000 mensen kunnen bereiken? Jullie hebben een keuze. Om te handelen, om mee te helpen het tij van de geschiedenis te keren, of om een toeschouwer te zijn en medeplichtig te zijn aan het mogelijk maken van genocide.

Dit tij zal niet meer terugkeren, doet u met ons mee?

Brief overgenomen van: https://www.insulatebritain.com/a-letter-to-the-british-public

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!