De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

85ste IJzerbedevaart
IJzerbedevaart, Tijdingen oostende -

85ste IJzerbedevaart

vrijdag 17 augustus 2012 10:22
Spread the love

Hoogtepunt 85ste IJzerbedevaart (zondag 26 augustus 2012): aanwezigheid families Van Raemdonck en Fiévez

In het kader van de 85ste IJzerbedevaart, die plaatsvindt op zondag 26 augustus a.s., mocht de IJzertoren onlangs het bezoek ontvangen van o.a. Pierre Fiévez, neef van Amé Fiévez, en Josefa Van Raemdonck, nicht van de Gebroeders Van Raemdonck.  Beiden zullen ook aanwezig zijn op de volgende IJzerbedevaart. Een teken van verzoening… bijna 100 jaar na Wereldoorlog 1.

De Vlamingen gebroeders Edward en Frans Van Raemdonck, en de Waal Amé Fiévez, sneuvelden op 26 maart 1917. Zij rusten samen in één kist in de crypte van de eerste IJzertoren. Zo symboliseren zij de universele vriendschap over alle volkeren en culturen heen.
Tijdens WOI waren er verschillen tussen de soldaten van het Belgische leger. Deze verschillen waren niet enkel taalverschillen. Het was een verschil van ingesteldheid.
Hoe keek men tegen elkaar aan, behandelde men elkaar als broeders, met respect of vriendschap?
Dan was er geen taalprobleem, men probeerde er samen het beste van te maken, elkaar te helpen. Niet de bakker uit Calonne negeerde de rechten van de Vlamingen, niet de mijnwerker uit de Borinage, dit waren anderen …

De 85ste IJzerbedevaart op zondag 26 augustus 2012 start om 11 uur op de weide aan de IJzertoren. Om 10 uur is een eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk in Diksmuide. Er is een pendeldienst naar de weide voorzien.

Voor wie wil (vooraf inschrijven!) is er na de IJzerbedevaart ook nog een barbecue (om 12.30 uur).

Info@ijzertoren.org, tel. 051 / 500 286

take down
the paywall
steun ons nu!