De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

81% Duitse jongeren is bang voor grote oorlog in Europa – het lijkt niemand te interesseren

81% Duitse jongeren is bang voor grote oorlog in Europa – het lijkt niemand te interesseren

zaterdag 19 oktober 2024 19:58
Spread the love

De grootste angst van jongeren in Duitsland is de angst voor een grote oorlog in Europa. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Shell Jeugdstudie 2024. Volgens het onderzoek deelt 81 procent van de jongeren deze angst. In 2019 was dit 46 procent. Het feit dat grote aantallen jonge mensen in Duitsland bang zijn voor oorlog is het gevolg van een onverantwoorde confrontatiepolitiek met Rusland. Een beschouwing van Marcus Klöckner.
bron: nachdenkseiten.de; 18 oktober 2024

Wat moet deze jeugd nog meer doorstaan? Politici hebben jongeren door onverantwoorde beleidsmaatregelen tijdens de Corona-periode van hun beste jaren beroofd. En nu, na Corona, hebben de jongeren angst voor oorlog.

Angst voor oorlog? Dat is de angst voor vernietiging, lijden en dood. Zo somber ziet het eruit als politieke onverantwoordelijkheid aan het roer van de republiek staat. Jongeren hebben vaak scherpe zintuigen. Ze beseffen dat er iets uit de hand loopt. Ze voelen het dreigende gevaar.

Als 81 procent van de jongeren in een land angst heeft voor een oorlog, dan is dat een bevinding die zowel de politici als de samenleving zou moeten verontrusten. De angst voor oorlog komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het komt niet doordat ruim 80 procent van de jongeren last zou hebben van een vertekend wereldbeeld.

Het zit eerder zo: als de politieke leiding van het land onophoudelijk verkondigt dat “we” klaar moeten zijn voor oorlog, dan zal dit ook doordringen tot bij de jongeren. Als er voortdurend sprake is van ‘het opbouwen van binnenlandse veiligheid’ en het ‘Oostfront’, dan zullen ook jongeren zich daarover hun mening gaan vormen.

De NachDenkSeiten hebben het een paar dagen geleden al geschreven: de staat is begonnen met de jongeren te benaderen. Herinvoering van de dienstplicht, algemene militaire dienstplicht zelfs – ook voor vrouwen!, wijzigingen aan de grondwet, de Bundeswehr die de scholen bezoekt. De tekenen zijn onmiskenbaar. Nadat Europa de afgelopen eeuw in puin en as lag en politici het er in ieder geval over eens waren dat het beter zou zijn om in de toekomst geen oorlogen meer te voeren, willen Duitse politici vandaag de dag “de oorlog naar Rusland brengen” en opnieuw tegen de zogenaamde “vijand” in het oosten mobiliseren.

Maar het is niet alleen deze basishouding die beangstigend is, of het feit dat bijna alle jongeren in Duitsland bang zijn voor een nakende oorlog in Europa. Wat schokkend is, is de onverschilligheid waarmee politici, de media en de samenleving met dit alles omgaan.

Het Shell-onderzoek verscheen een paar dagen geleden. Het haalde de krantenkoppen, maar daar bleef het bij. De grote media behandelen het onderzoek als een doordeweekse gebeurtenis, als faits divers: vandaag een storm, morgen een concert en overmorgen nog iets anders.

De verantwoordelijke politici worden hierover niet aangesproken of ter verantwoording geroepen. Alle valse uitgangspunten, de onjuistheden en de verdraaiingen met betrekking tot het Duitse standpunt over de oorlog in Oekraïne worden niet in vraag gesteld.
Daarenboven kun je thans ook nog lezen: “BND-baas luidt de noodklok: Rusland is klaar om ons in 2030 aan te vallen!”, zo “bericht” de krant Bild.

Zo ontstaat oorlogsangst. En de media fungeren opnieuw als aanstokers van die angst.

Bron: “81 Prozent der Jugend haben Angst vor einem großen Krieg in Europa – Niemanden scheint das zu interessieren

Dit bericht is ook beschikbaar als audiopodcast (duits; 4min35sec):

Hier te downloaden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!