De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Public Domain Pictures
ACV Voeding en Diensten

78% van huishoudhulpen stelt doktersbezoek uit om financiële redenen

De lonen in de dienstencheque-sector zijn zo laag dat er voortdurend moet bespaard worden op uitgaven. Doktersbezoeken en aankopen van noodzakelijke geneesmiddelen worden vaak uitgesteld, zo blijkt uit een onderzoek van het ACV.

maandag 20 september 2021 14:58
Spread the love

 

Heel wat huishoudhulpen ervaren gewrichts- en spierpijnen, vooral ter hoogte van rug, nek, schouder, elleboog en pols. Volgens een studie van Idea Consult uit 2018 heeft twee op de drie huishoudhulpen last van gewrichts- en spierpijn. Fysieke kwalen laten behandelen is echter niet vanzelfsprekend, bewijst een enquête van ACV Voeding en Diensten. Uit deze bevraging, waar 1.335 huishoudhulpen aan deelnamen, blijkt dat 43% van de huishoudhulpen vaak tot heel vaak een doktersbezoek en de aankoop van geneesmiddelen uitstellen. Slechts 22% geeft aan nooit een doktersbezoek uit te stellen om financiële redenen. Bij de alleenstaande huishoudhulpen loopt het percentage dat medische verzorging vaak tot heel vaak uitstelt op tot 53%.

“Elke uitgave moet afgewogen worden. Elke factuur wordt in schijven afbetaald. Ik heb niet de middelen om naar de dokter te gaan; ik zet dat geld opzij voor als één van mijn kinderen ziek is.” – anonieme huishoudhulp

“Dit zijn beangstigende cijfers”, zegt nationaal secretaris Kris Vanautgaerden. “Werken als huishoudhulp is fysiek zwaar, de absenteïsmecijfers in de sector zijn relatief hoog. Volgens de werkbaarheidsmonitor van de SERV ligt de afwezigheid wegens ziekte in de sector van de dienstencheques zo’n 80% hoger dan gemiddeld in Vlaanderen. Onze enquête liep in de maand mei, op een ogenblik dat de corona-pandemie nog volop woedde in België. Volgens een onderzoek van Sciensano, de KUleuven en de UHasselt liepen de huishoudhulpen een hoger dan gemiddeld risico op besmetting; zij bleven de hele crisis lang aan het werk en kwamen elke week bij verschillende gezinnen over de vloer.” Werkgevers en de subsidiërende overheden moeten een tandje bijsteken, vindt ACV Voeding en Diensten. “De inkomens en de gezondheid van de huishoudhulpen dienen drastisch verbeterd te worden. Hogere lonen, betere werkomstandigheden maar ook meer en betere controles en ondersteuning op het vlak van welzijn en gezondheid op het werk zijn noodzakelijk,” besluit Vanautgaerden.

Ter info: het uurloon van een huishoudhulp bedraagt maximaal 12,06 euro en 90% van de huishoudhulpen werkt deeltijds.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!