De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

74 rijkste Amerikanen verdienen even veel als hun 19 miljoen laagst betaalde landgenoten
Belastingen, Amerika's, Rijkdom -

74 rijkste Amerikanen verdienen even veel als hun 19 miljoen laagst betaalde landgenoten

donderdag 28 oktober 2010 19:16
Spread the love

 

Een bericht op de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post ontlokte al meer dan 11.000 commentaren. Het bericht gaat over de superrijken die alsmaar rijker worden terwijl één op 34 Amerikanen die in 2008 nog belastingen betaalden, in 2009 niets verdienden- ‘not one cent‘. Die informatie werd een tijd geleden al door de Amerikaanse belastingdienst vrijgegeven, maar de traditionele media keken er naast , tot ene David Cay Johnston, een winnaar van de Pullitzerprijs voor onderzoeksjournalistiek, ze in een column publiceerde op Tax.com.

Maar er is meer. De gemiddelde lonen, de mediaan van de lonen en de totale loonmassa… al deze indicatoren zijn gedaald. Slechts een klasse ontsnapt aan het financiële bloedbad… en dat zijn de superrijken. De inkomsten van die groep vermenigvuldigde met een factor 5.

Volgens Johnston is het aantal Amerikanen dat meer dan 50 miljoen dollar verdient gedaald van 131 in 2008 naar 74 in 2009. Maar die 74 hebben hun jaarinkomen zien stijgen van gemiddeld 91,2 miljoen dollar in 2008 naar zo’n 519 miljoen dollar in 2009.

Deze rijkdom is verbazingwekkend, aldus Johnston, want het betekent dat ze zo’n 10 miljoen dollar per week verdienen. “Deze 74 rijken verdienen samen net zoveel als Amerika’s 19 miljoen laagstbetaalden, die samen 1 op elke 8 werknemers vertegenwoordigen’.

Nog volgens Johnston zijn deze deprimerende cijfers het resultaat van een belastingstelsel waar politici met het oog op hun herverkiezing niets aan willen veranderen.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!