De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

62 arrestaties tijdens manifestatie van sans papiers bij Kunst-Wet

vrijdag 30 april 2021 14:06
Spread the love

Op woensdag 28 april werd in Kunst-Wet de vijfde demonstratie georganiseerd voor de regularisatie van mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk. Ongeveer honderd demonstranten woonden de manifestatie bij die was goedgekeurd door de politie. Tegen het einde van de vreedzame protestactie verrichtte de politie echter 62 officiële administratieve arrestaties wegens “verkeersbelemmering”, aldus de woordvoerder van de politiezone Brussel-Hoofdstad.

De demonstratie werd georganiseerd door de Unie van Migranten zonder papieren voor Regularisatie (USPR), die ondertussen ongeveer drie maanden zowel de Begijnhofkerk bezet, als de gebouwen van de VUB-universiteit. Ze eisen een collectieve regularisatie en duidelijke doelstellingen met permanente criteria voor een regularisatiebeleid van mensen die zonder papieren op Belgisch grondgebied leven.

De arrestaties

Toen de demonstratie rond twee uur in de namiddag het einde naderde, escaleerde de situatie. De demonstranten werden omsingeld door de politie “vanwege de meervoudige invasie van het kruispunt”, zei de woordvoerster van de politiezone Brussel-Hoofdstad. Daarnaast zijn, in lijn met de huidige coronamaatregelen, alleen statische bijeenkomsten toegestaan. De politie gebruikte traangas op de menigte terwijl ze die in kleine kringen insloot en voerde daarna 62 administratieve arrestaties uit.

Machtsvertoning

Sommige mensen werden onmiddellijk weer vrijgelaten, anderen bleven gearresteerd. Ongeveer dertig migranten en activisten zonder papieren verzamelden zich voor het politiebureau van Rue Royale om op te roepen tot de snelle vrijlating van de gearresteerde demonstranten. Ze wachtten voor het station op hun vrijlating. De politie nam ondertussen het geluidsysteem en de megafoon in beslag die bij het protest gebruikt werden.

Na hun vrijlating klaagden verschillende demonstranten over te strakke handboeien, het moeten ondergaan van een naaktfouillering, pijnlijke ogen door traangas, andere wonden en racistische opmerkingen van twee politieagenten. Een van de arrestanten zei dat een agent tien minuten tegen hen schreeuwde terwijl ze met handboeien op de grond zaten. Iemand anders vertelde dat een agent hem zei dat “we gaskamers moeten heruitvinden om mensen zoals jullie voorgoed uit te roeien”. Dinsdagavond, vak na de avondklok, was iedereen van de Unie en aanhangers terug vrij na hun administratieve arrestatie.

© 2021 – StampMedia – Luka Van Royen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!