De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

550 sportievelingen halen 60.000 euro op voor Rikolto met #rondjekot
Rikolto (Vredeseilanden)

550 sportievelingen halen 60.000 euro op voor Rikolto met #rondjekot

zondag 31 mei 2020 16:21
Spread the love

 

Bijna 550 sportievelingen deden vandaag mee aan #rondjekot voor Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). Dat is een fondsenwervende actie ter vervanging van de 20km door Brussel, die normaal vandaag zou plaatsvinden. Ook Belgian Cheetahs Hanne Claes en Camille Laus liepen rond hun kot. De opbrengst wordt op 60.000 euro geschat.

Rikolto zou dit jaar al voor de 25e keer meelopen in de 20km door Brussel. Een team van zo’n 800 lopers laat zich daarbij telkens sponsoren. “Dat de 20km niet doorgaat, is voor ons een financiële tegenvaller van meer dan 80.000 euro”, zegt woordvoerder Jelle Goossens. “Dit komt bovenop het verlies van de andere sportieve events die niet kunnen doorgaan.”

Daarom lanceerde Rikolto #rondjekot, waarbij mensen opgeroepen werden om te lopen, fietsen of wandelen in hun eigen buurt – rond hun kot dus. “We hadden geen idee of het iets zou worden, maar we zijn heel blij dat voor deze actie uiteindelijk 550 mensen in beweging kwamen.”

Hoewel het concept bedoeld was voor mensen die al ingeschreven waren voor de 20km door Brussel, viel het helemaal anders uit. “90% van de #rondjekot-deelnemers zouden nooit meedoen aan 20km omdat die drempel te hoog is”, legt Jelle Goossens uit. “Nu kwamen mensen in actie die tijdens de lockdown begonnen trainen met het doel om 5 of 10km te lopen. We zagen gezinnen die samen voor 50km gingen. Daar bovenop sponsorden een aantal bedrijven hun werknemers om in beweging te komen.”

Ook Belgian Cheetahs Hanne Claes en Camille Laus zetten hun schouders onder #rondjekot. Zij liepen hun rondje in Brussel, zamelden mee geld in en motiveerden anderen om zich in te schrijven. “Dankzij al die inspanningen hebben we nu uitzicht op een eindopbrengst die rond de 60.000 euro zal liggen. Dat is een enorme opsteker in deze tijden”, zegt Jelle Goossens.

Met deze middelen kan Rikolto de gevolgen van het coronavirus op de voedselvoorziening aanpakken. “COVID-19 maakt dat veel mensen moeilijk aan voedsel geraken omdat ze minder inkomen hebben of omdat de markten gesloten zijn”, licht Jelle Goossens toe. “Tegelijk zitten boeren daardoor met overschotten en raken ze niet aan het nodige materiaal om de volgende oogst voor te bereiden.”

Rikolto lanceerde daarom de voorbije maanden meer dan 70 acties overal ter wereld om die problemen te tackelen. “Zo startten we in Ecuador in Quito een project waarbij boeren voedselmanden met groenten en fruit aan huis leveren in de volkswijken. In België lanceerden we Robin Food om overschotten van groenten en fruit te verwerken tot soep en fruitsap voor kwetsbare gezinnen.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!