De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Annabel Foubert
Fotoreportage - Campus Sint-Niklaas Odisee

550 kinderen betogen om meer leerkrachten te ‘eisen’: “Wij willen jou in onze klas”

In Sint-Niklaas trokken vanmorgen zo'n 550 kinderen de straat op om meer leerkrachten te eisen en jongeren warm te maken voor een lerarenopleiding. Samen met de studenten lerarenopleiding van de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas willen ze zo het groeiende lerarentekort bovenaan de agenda zetten. "Sint-Niklaas is een echte scholenstad”, zegt Geert Van Buynder, van Odisee. “Met dit initiatief willen we garanderen dat dit ook in de toekomst zo blijft.”

donderdag 27 april 2023 12:39
Spread the love

 

“Verander de wereld, word leerkracht.” “Word mijn leerkracht.” “Wij willen jou in onze klas.” “Leer me meer.” “Mijn juf is de max.” De bordjes die de honderden kinderen van verschillende lokale scholen door de straten van Sint-Nilkaas droegen – vergezeld van veel geroep, gefluit, gedans en muziek – lieten weinig aan de verbeelding over. Ook de kinderen zijn het beu dat ze soms geen leerkracht voor de klas hebben en trokken daarom vanmorgen door de straten van Sint-Niklaas, vergezeld van de studenten lerarenopleiding van hogeschool Odisee. Het doel was om zo veel mogelijk jongeren te overtuigen voor een lerarenopleiding en een job als leerkracht te kiezen om hen zo, binnen een paar jaar, als leerkracht voor de klas te zien staan.

“Sint-Niklaas is een echte scholenstad”, zegt Geert Van Buynder, opleidingshoofd van de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs aan hogeschool Odisee. “Met dit initiatief willen we leerlingen van lager en secundair, maar ook studenten van de lerarenopleiding samenbrengen en het lerarenberoep in de kijker zetten. Zo hopen we ook naar de toekomst toe een sterke scholenstad te kunnen blijven garanderen.”

Zowel jongeren als zij-instromers welkom

De kinderen roepen naast jongeren ook iets oudere Sint-Niklazenaars op om na te denken over een carrièreswitch en een job voor de klas. En ook hogeschool Odisee zet daar alsmaar meer op in. “Er lopen veel campagnes gericht naar zij-instromers en volwassenen, en die werpen intussen hun vruchten af”, zegt Geert Van Buynder. “Steeds meer 25-plussers komen zich informeren over een educatieve bacheloropleiding. Met deze kinderoptocht willen we onze blik richten op iedereen met een hart voor kinderen en hen ervan overtuigen voor een lerarenopleiding te kiezen.”

Foto: Annabel Foubert

Foto: Annabel Foubert

Foto: Annabel Foubert

Foto: Annabel Foubert

Foto: Annabel Foubert

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!