De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

50 jaar Indépendance (Cha Cha)
Congo, Cultuur, Onafhandelijkheid Congo, Zuiderpershuis -

50 jaar Indépendance (Cha Cha)

vrijdag 5 maart 2010 09:51
Spread the love

Afrik (in)dépendance, zo heet de activiteitencyclus die het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis in Antwerpen heeft uitgewerkt rond de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo.

1960 luidde de onfhankelijkheid in van niet alleen Congo (v.g.a. Zaïre), maar in totaal niet minder dan 17 Afrikaanse staten verwierven (herwonnen) hun onafhankelijkheid.

CONGO 50: Alternatieve les geschiedenis over 50 jaar  onafhankelijkheid van Congo

Op de startavond, op woensdag 3 maart, was het vooral onze ex-kolonie die multispectraal belicht werd. Het werd een ‘alternatieve les geschiedenis over 50 jaar Congo’. In feite kunnen we die periode niet los zien van de rijke geschiedenis en de culturele verscheidenheid van het Afrikaanse continent. Ook de realiteit van het koloniale verleden blijft tastbaar aanwezig. Het is daarom geen overbodige luxe om een aantal zeer prominente cultuurdragers aan het woord te laten.

 >> Lees een korte weergave van het debat. (link volgt later)

  Un fou noir au pays des blancs

Op donderdag 4 maart stond Pie Tshibanda op de planken van het Zuiderpershuis. Hij is een bekend Congolees auteur, gehuwd en vader van zes kinderen. Hij is een ‘lastige getuige’ van de burgeroorlog in Congo en werd er met de dood bedreigd. Op een winterse morgen in 1995 strandt hij in Zaventem. Van bij de eerste fouillering begrijpt hij dat hij alleen is, zwart en vooral dat hij zijn waardigheid en onschuld kwijt is. Zoals zovele anderen bindt hij de strijd aan met de Belgische administratie om erkend te worden als politiek vluchteling. ‘Un fou noir au pays des blancs ’ werkt als een spiegel die ons confronteert met onze vooroordelen, onze angsten, onze ergernissen… De souplesse en de herkenbaarheid waarmee Pie Tshibanda zijn verhaal weeft, de zaal doet lachen, zuchten, zwijgen en zingen, zijn fenomenaal. Wie na het meemaken van deze voorstelling een kleurling ziet liften langs de openbare weg, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken. 

>> Bekijk een impressie op de website van Zuiderpershuis.be.

Fredy Massamba

Vrijdagavond 5 maart wordt het Zuiderpershuis gevuld met de muziek van Fredy Massamba. Dit multitalent is naast danser en percussionist vooral een grote stem binnen de Afrikaanse muziek. In zijn geboortestad Pointe Noire (Congo-Brazzaville) begint hij zijn loopbaan al dansend en zingend in de straten en in koren. Daarna trekt hij met de Tambours de Brazza de wereld rond. Verder heeft deze meester van het ritme samenwerkingen op zijn naam staan met Zap Mama, Didier Awadi, Bilal, Mos Def, The Roots, …

In zijn laatste album ‘Ethnophony’ roept deze Afro-Europeaan, die heen en weer balanceert tussen Afrika en Europa, zijn dubbele cultuur op. Met zijn mengeling van soul, hiphop en funk brengt hij een universele boodschap van vrede, vrijheid en broederlijkheid.

>>  MySpace Fredy Massamba
>>  Fredy Massamba over Ethnophony

Congo Eza

Zaterdag opent Congo Eza – Congo bestaat, een fotografische getuigenis van 25 fotografen over het dagelijkse leven in Congo.

De fotografen, afkomstig uit meerdere steden in Congo, hebben de duizend en één dagelijkse handelingen van de inwoners van dit immense land voor de eeuwigheid op de gevoelige plaat vastgelegd. Op straat, op school, in woonerven, op huwelijksfeesten of begrafenissen, op allerhande plaatsen waar mensen leven of proberen te overleven, hebben ze geprobeerd hun identiteit klaar en duidelijk te omlijnen. Een fotografische getuigenis die in de DRC zijn gelijke niet kent.

>> Productie: Africali

Verder is er zaterdag een reeks van activiteiten onder de naam Congo Blend. Congo Blend is een ontmoetingsdag over de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo.

De namiddag begint met een panelgesprek op basis van getuigenissen rond de Congolese onafhankelijkheid. Deze keer is Patrick N’Siala Kiese (Kif Kif) moderator van dienst en de panelleden zijn Marc Reynebeau (journalist en historicus), Alphonse Okaten de Muambi (schrijver), Sibo Kanobana (projectmedewerker taalbeleid aan de Universiteit Gent), Lauraine Kitutu (verantwoordelijke Mwangaza vzw) en Stella Kitoga (regisseur).

Programma:

14u – panelgesprek – gratis

17u – vernissage Expo ‘Congo Eza’ – gratis

18u30 – maaltijd (inschrijvingen werden reeds afgesloten!)

20u30 – inleiding + vertoning ‘Cemetery State’ (5 euro vvk – 8 euro kassa voor beide films)

22u – film ‘Jupiter’s dance’ 

Congo Eza / Congo bestaat Sterke fototentoonstelling met werk van  25 fotografen

Afrik (in)dépendance – WCC Zuiderpershuis, Antwerpen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!