De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

5 jaar na Klimaatakkoord van Parijs: Greenpeace Antwerpen zet licht op groen voor sterker klimaatbeleid 
Greenpeace Antwerpen

5 jaar na Klimaatakkoord van Parijs: Greenpeace Antwerpen zet licht op groen voor sterker klimaatbeleid 

Op vrijdagavond 11 december hebben actievoerders van Greenpeace Antwerpen stickers gekleefd op tal van verkeerslichten in de stad [1], vergezeld van de slogan “STOP klimaatverandering, GA voor meer hernieuwbare energie”. Ze deden dat om het historische Klimaatakkoord van Parijs te herdenken, een ambitieus VN-verdrag dat 5 jaar geleden ondertekend werd maar vooral dode letter blijft. Ook in andere Belgische steden voerden lokale groepen van Greenpeace klimaatactie deze week.

maandag 14 december 2020 23:53
Spread the love

 

“2020 had hét jaar voor klimaat moeten worden, met hogere Europese klimaatdoelen en op het eind een belangrijke internationale top exact vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs. Maar het coronavirus gooit nu roet in het eten. Toch zijn de klimaatcrisis en de strijd voor sociale rechtvaardigheid te belangrijk om de pauzeknop nog langer ingedrukt te houden”, zegt Patricia Schellekens van Greenpeace Antwerpen.

Antwerpen vat in ieder geval de koe bij de horens en stelde vorige week een plan voor om tegen 2030 zo’n 55 procent minder uit te stoten. Dat is bemoedigend en kan zeker een voorbeeld zijn voor andere steden. Maar o.a. op mobiliteit scoren Europese steden als Amsterdam of Kopenhagen nog een stuk beter. Klimaatwetenschappers vragen bovendien 65 procent uitstootreductie om zo het Klimaatakkoord van Parijs te respecteren.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor Antwerpen is de haven, die buiten dit klimaatplan valt. Net als de Vlaamse regering vertrouwt het Antwerpse stadsbestuur blijkbaar op de vrijwillige initiatieven van de havenbedrijven, maar net die aanpak zorgt ervoor dat de uitstoot al jaren niet meer daalt. Het stadsbestuur staat zelfs pal achter de bouw van nieuwe plastic fabrieken, wat de CO2-uitstoot nog zal doen toenemen. Er wordt al jaren door verschillende actiegroepen een omschakeling van de haven gevraagd. Ze willen hierover de dialoog met de bedrijven blijven aangaan.

Bron: Greenpeace Antwerpen

Bron: Greenpeace Antwerpen

Bron: Greenpeace Antwerpen

Note:

[1] Deze actie werd uitgevoerd met respect voor de verkeersveiligheid en de lokaal geldende Covid-19-regels.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!