De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

45.000 Belgen tekenen petitie voor een groen en sociaal herstel
Greenpeace België

45.000 Belgen tekenen petitie voor een groen en sociaal herstel

Bij het begin van de Covid - 19 crisis lanceerde Greenpeace België een petitie aan premier Wilmès met de oproep om te investeren in een duurzame en rechtvaardige samenleving. 45.000 mensen tekenden deze petitie. Actievoerders van Greenpeace leverden deze boodschap vanochtend af aan de Wetstraat 16, door middel van een spandoek van 32 meter lang.

donderdag 16 juli 2020 12:51
Spread the love

 

“Net voor de belangrijke EU-raad over het herstel na de Covid-crisis, willen we premier Wilmès onze eisen meegeven voor een duurzame en rechtvaardige heropbouw”, zegt Mathieu Soete van Greenpeace.  “De oproep van de 45.000 Belgen die de petitie tekenden is duidelijk. We kunnen sterker uit deze gezondheidscrisis komen als we werk maken van meer gelijkheid in onze samenleving en de klimaat- en biodiversiteitscrisis aanpakken”.

Foto: Greenpeace – Johanna de Tessières

Dit zijn de zes eisen uit de petitie:

  • Investeer in de planeet. Dit is de beste kans om onze economie in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs en onze natuur in ere te herstellen. Geen steun dus voor bedrijven en sectoren die hier tegenin gaan.

  • Kies voor mensen, niet multinationals. Mensen die het nu moeilijk hebben verdienen extra steun. Ook financiële steun voor bedrijven moet vooral dienen om werknemers te beschermen, niet om winst uit te keren aan aandeelhouders.

  • Geen business-as-usual voor vervuilende industrieën. Steun aan de luchtvaart, auto-industrie en andere vervuilende of energieverslindende bedrijfstakken kan enkel als zij zich met concrete plannen engageren voor ambitieuze klimaatdoelstellingen.

  • Herwaardeer cruciale beroepen. De stille helden in de zorg, voeding, onderwijs of op straat die onze samenleving draaiend houden zijn ondergewaardeerd en onderbetaald. Laten we juist nu investeren in sociale jobs voor iedereen.

  • Investeer in een sociale energietransitie. Maak ook beperkte investeringen in zonnepanelen en energie-efficiëntie rendabel en betrek zo iedereen bij een switch naar 100% hernieuwbare energie die duurzame, lokale jobs creëert.

  • Maak gezond, lokaal en ecologisch voedsel betaalbaar voor iedereen. In tijden van sociale en economische onzekerheid is gezonde voeding meer dan ooit van belang. Ondersteun en promoot kleinschalige landbouwers en lokale voedselnetwerken.

Een uitgebreide briefing met meer informatie over deze eisen vindt u hier

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!