De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

400 studenten en Leuvenaars op straat uit solidariteit met vluchtelingen

400 studenten en Leuvenaars op straat uit solidariteit met vluchtelingen

vrijdag 18 maart 2016 16:33
Spread the love

Donderdag 17 maart hielden 400 studenten en Leuvenaars een solidariteitsmars onder de noemer Gastvrij Leuven. Op die manier drukten ze hun solidariteit met  vluchtelingen uit. Het initiatief kwam er als reactie op de gelijktijdige, vier keer kleinere betoging van de extreem-rechtse studentenbeweging NSV. Het toont dat Leuven geen boodschap heeft aan het haatdragende verhaal van extreem rechts maar gastvrij en solidair is.

“Het liefst had ik dat geen enkele vluchteling naar Europa moest komen.” zegt woordvoerder van Comac Leuven, Seppe De Meulder. “Niemand vlucht voor zijn plezier. De grootste droom van elke asielzoeker is een veilig land van herkomst. Maar de interventies van verschillende westerse regeringen in Irak, Afghanistan en Libië hebben niet enkel miljoenen onschuldige slachtoffers het leven gekost, het heeft de regio ook volledig gedestabiliseerd. Het toegenomen aantal vluchtelingen is dus geen onverklaarbare natuurwet maar een rechtstreeks gevolg van de oorlogspolitiek van onze regeringen.”

Dat bepaalde politici vandaag zeggen dat er geen geld is voor vluchtelingen terwijl ze wel 9 miljard vinden voor gevechtsvliegtuigen, fregatten en ander oorlogstuig is onbegrijpelijk. De regering maakt de keuze om te besparen ten koste van de werkenden, studenten en iedereen die het moeilijk heeft. Met belastingvoordelen voor multinationals sloegen ze een gat van meer dan 3 miljard sloegen in de begroting. Ondertussen wordt er een legertje advocaten ingehuurd om die illegale staatssteun toch maar niet terug te moeten vorderen. Als diezelfde politici vertellen dat vluchtelingen onze sociale zekerheid in gevaar brengen, maken ze gebruik van de situatie om de gevolgen van hun eigen keuzes af te schuiven op de zwaksten in de samenleving.

In Calais viel extreem-rechts recent nog vluchtelingen aan vermomd als politie. In Antwerpen bestolen en mishandelde verschillende politieagenten zelf sans-papiers. Overal in Europa is er een toename van racisme en geweld tegen vluchtelingen. Dat is iets waar we nooit aan mogen wennen. De solidariteitsmars maakt duidelijk dat ‘de Europese cultuur’ die NSV meent te verdedigen niet de Europese cultuur is waar wij in geloven. Waarden als vrijheid en gelijkheid kunnen het best worden verdedigd door ze toe te passen, niet door muren te bouwen. Het begint met de vluchtelingen, dan zullen het de zieken zijn, dan de mensen met een handicap en de werklozen, en we zullen allemaal verliezen. Daarom is de boodschap: Neen tegen extreem rechts! Daarom is de boodschap: Nie wieder faschismus!

Alles wat ons verdeelt verzwakt, wat ons verbindt maakt ons sterker. Daarom zeggen wij met Comac heel duidelijk dat niemand illegaal is en dat vluchtelingen welkom zijn. We kwamen op straat met een positieve boodschap. Omdat diversiteit een verrijking is, omdat de mens een sociaal wezen is en het woord samenleving enkel werkt als je het letterlijk neemt. Terwijl politici op televisie vertelden dat het absorptievermogen bereikt is, verzamelden honderden mensen geld, kleren of voedsel voor vluchtelingen. Jongeren delen elke dag soep uit aan de vluchtelingen die in Brussel in de koude moeten aanschuiven. Tientallen mensen gingen de grens over naar Calais en Duinkerke om daar te helpen waar de Franse overheid in gebreke blijft. Het is samen met die brede onderstroom van mensen die niet haatdragend maar solidair zijn dat we op straat kwamen. Samen voor diversiteit en solidariteit, samen tegen de haat.

take down
the paywall
steun ons nu!