De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

4 oplossingen voor de kleine problemen in het nieuwe schooljaar

4 oplossingen voor de kleine problemen in het nieuwe schooljaar

dinsdag 1 oktober 2019 07:59
Spread the love

De vakantie is weer voorbij, school en werk gaan weer beginnen, en ineens ook weer die kleine problemen van alledag. Maar dit jaar is het niet nodig om hier weer helemaal in op te gaan, wij stellen hier 4 oplossingen voor om die kleine probleempjes van alledag te boven te komen.

1. Te weining tijd

Tijdsgebrek is zo ongeveer het nummer één probleem van veel ouders in het begin van het nieuwe schooljaar. Door tijdsgebrek slaat de stress toe en dan wordt de hele ochtendroutine een stressroutine.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de dingen goed te organiseren en om vooruit te denken. Wanneer u zelf goed georganiseerd bent kunt u de kleine problemen tijdens de ochtendspits beter aan, en daar reageren uw kinderen ook meteen weer beter op.

Hier volgen wat voorbeelden:

  • Leg alles wat u nodig heeft klaar voordat u naar bed gaat: kleding (inclusief jas, sjaal en schoenen), rugzak inpakken, lunchtrommel en drinkbeker vullen en klaarzetten. Doe dit ook eens voor uzelf.
  • Sta iets eerder op en zorg dat u al aangekleed en klaar bent voordat de kinderen wakker worden. Door in alle rust het goede voorbeeld te kunnen geven gaat het voor uw kinderen ook makkelijker.
  • Neem’s avonds rustig de tijd voor ieder kind, wat Amerikanen ‘Quality Time’ noemen, want onverdeelde aandacht van een ouder doet een kind goed. Lees hier meer over kwalitijdstijd.
  • Wanneer u kookt, maak eens dubbele porties, zodat u op een drukke dag alleen even het eten op hoeft te warmen. Zo heeft u èn meer tijd voor uzelf en de kinderen, èn eet u gezond. Ook zou u op zondag al het één en ander voor kunnen bereiden.
  • Verdeel de taken’s ochtends met uw partner. Wanneer de één het ontbijt klaarzet en de ander zorgt dat de kinderen aangekleed zijn, heeft u zo een kwartier tijdswinst.

2. Kinderen die niet meewerken

Een ander veel voorkomend probleem is dat de kinderen niet meewerken. Opstaan ’s ochtends gaat met tegenzin, huiswerk is een hele opgave, en in bad en naar bed gaan kan alleen maar onder constant geheu. En wanneer u dan ook nog eens haast heeft, of een kort lontje, gaan veel kinderen voluit met de kont tegen de krib.

De beste manier om dit tegen te gaan is om een routine te hebben, zodat de kinderen precies weten wat er komen gaat en de dingen als vanzelf gaan. Als u het ook nog leuk wilt maken, maak eens een dagritme bord met afbeeldingen van de dag. Dagritmekaarten zijn gemakkelijk te vinden op internet en helpen om een overzicht aan uw kind te geven. U kunt eventueel ook een kookwekker gebruiken (of de timer op uw telefoon) om dingen die vaak uitlopen (zoals het nemen van een bad) een duidelijke grens te geven.

Probeer vooral om rustig te blijven, zelfs wanneer u aan het eind van uw Latijn bent. Ook al lijkt het soms onvermijdelijk om boos te worden, vaak heeft dit een tegenovergesteld effect en duren dingen nog langer. Wanneer u rustig dingen uitlegt en zelf het goede voorbeeld geeft zit de routine er zo in.

3. Dingen raken kwijt op school

Of het nu op de kleuterschool, basischool of de middelbare school is, sommige kinderen raken gemakkelijk hun spullen kwijt. Ergens de jas vergeten, kleurpotloden geleend aan een vriendje, het maakt eigenlijk niet uit, want weg is weg.

Om het uzelf wat makkelijker te maken, zorg voor een kleine voorraad van materiaal zodat u het verdwenen potlood of de geleende pen weer snel kunt vervangen zonder een extra uitstapje naar de winkel. Groot inkopen scheelt ook gel, en wat er over is gebruikt het h et jaar daarop.

Denk er ook eens aan om er een etiket of label aan te brengen op kleding. Waar een potlood nog makkelijk te vervangen is, is het bij een winterjas of sweater een ander verhaal. Gebruik instrijkbare naamlabels en om ervoor te zorgen dat u de etiketten er niet makkelijk uitwast, zorg er wel voor dat ze van goede kwaliteit zijn. De etiketten en labels van Top Etiketten https://topetiketten.nl/41-etiketten-voor-school-en-creche#tab-selectors zijn ook nog een vlot en makkelijk op internet de bestellen.

4. Alle planningen lopen door elkaar heen

Wanneer ieder gezinslid een druk leven heeft, met sporten, clubjes, vriendjes, school, werk en nog meer activiteiten, is het soms moeilijk om een goed lopend schema te verzinnen. Zorg dan voor een kalender die voor ieder gezinslid zichtbaar is en hangt op een centrale plek, zoals de gang of de keuken. Hier schrijft u alles op, het liefst in verschillende kleuren, zodat u in één oogopslag ziet wie wat waar moet. En zorg voor wat post-its met een boodschappenlijstje, klusjes die gedaan moeten worden die dag of een lieve aanmoediging voor een gezinslid die wat belangrijks of spannends heeft die dag.

Conclusie

Met deze tips zal u zien dat u, ondanks dat de vakantie is afgelopen, ontspannen de week door kunt komen. Succes!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!