De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

4 journalisten protesteren tegen Kopij/Plakwerk op hun redacties.
Gas, Gemeentelijke administratieve sanctie (GAS), TegenGAS -

4 journalisten protesteren tegen Kopij/Plakwerk op hun redacties.

zondag 30 juni 2013 00:00
Spread the love

Zo’n 4 journalisten van commerciële en onderbemande krantensites hebben vandaag betoogd tegen de opgelegde werkdruk op hun redacties. Tijdens de eerste nationale actie zijn de actievoerders doorheen hun redactie getrokken, voor zover de ketting die hen aan hun klavier ketent dat toestond.

Met de actie protesteerden de journalisten van kwaliteitskranten als De Morgen, De Standaard, een pulpkrant als Het Laatste Nieuws en zelfs een regionale nieuwssite (Brusselnieuws) tegen de verhoogde werkdruk die zich voordoet op de redacties. Journalisten worden geketend aan de burelen gehouden, opdat ze zich niet kunnen ter plekke van gebeurtenissen begeven en volledig moeten vertrouwen op nieuwsberichten van persagentschappen.

De journalisten pikken dit niet en laten dit duidelijk blijken door flagrant foute informatie over de TegenGAS/StopSAC-betoging, die vandaag (29 juni) plaatsvond, op de respectievelijke nieuwssites te plaatsen. “Het plaatsen van correcte berichten en het correct informeren van de bevolking wordt hierdoor onmogelijk”, luidt het.

Ook de recente ontwikkelingen in het medialandschap baren de journalisten zorgen. Lokale kranten moeten samenwerken met de redacties van grote kranten, waardoor ze vrezen dat de tijd voor kwalitatieve onderzoeksjournalistiek en het ter plekke verslaan van nieuwsfeiten in het gedrang komt. 

De initiatiefnemers van deze actie willen het niet bij eenmalige protest te houden en kondigen aan in de toekomst nog meer regelrecht leugenachtige berichten op hun sites te plaatsen. 

Breaking news: ook op de redactie van Het Nieuwsblad sloot een protestant zich bij aan de actie. Echter zal ik het compleet nalaten om enige rechtzetting door te voeren.

Bronnen foto:
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1660639/2013/06/29/300-jongeren-protesteren-tegen-GAS-boetes-in-Brussel.dhtml
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1660639/2013/06/29/300-jongeren-protesteren-tegen-GAS-boetes-in-Brussel.dhtml
http://www.standaard.be/cnt/DMF20130629_00641365
http://www.brusselnieuws.be/artikel/300-jongeren-op-straat-tegen-gas-boetes
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/belga_20130629_tegengas
http://www.rtbf.be/info/belgique/detail_quelque-300-jeunes-manifestent-contre-les-sanctions-administratives-communales?id=8029890
https://www.dewereldmorgen.be/foto/2013/06/29/betoging-tegen-gas-boetes-startschot-voor-een-langdurige-strijd

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!