De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

291 werknemers verliezen job bij CommScope Kessel-Lo

291 werknemers verliezen job bij CommScope Kessel-Lo

vrijdag 24 december 2021 15:03
Spread the love

291 WERKNEMERS VERLIEZEN JOB BIJ COMMSCOPE KESSEL-LO

Na zeven maanden onderhandelen hebben directie en vakbonden bij CommScope, een producent aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo, een akkoord bereikt over de herstructurering die op 27 mei dit jaar werd aangekondigd. Toen was sprake van 305 werknemers die moesten vertrekken. Uiteindelijk zijn het er maar 291 geworden, 231 arbeiders en 60 bedienden. De directie zal in de loop van 2022 en 2023 de productie en de logistieke afdeling van het bedrijf in Kessel-Lo verhuizen naar Tsjechië en Nederland. Op de site blijft nadien nog enkel de onderzoeksafdeling aan de slag. Momenteel werken in dit bedrijf nog circa 500 personen. Sinds de sluiting van Philips rond 1990 is dit de zwaarste sociale klap in het Leuvense.

Verwijzend naar het feit dat het beursgenoteerde bedrijf in zijn vestiging in Kessel-Lo vorig jaar nog 18 miljoen euro winst maakte reageerden de vakbonden in mei bijzonder bitter op de zware herstructurering die als totaal onverwacht werd bestempeld. Het thans afgesloten akkoord wordt volgens journaliste Ine Gillis van Belga als evenwichtig bestempeld. Naast de wettelijke opzegvergoeding krijgen de ontslagen werknemers nog een bijkomende premie a rato van het aantal jaren dat ze in het bedrijf werkten evenals forfaitaire premies. Voor de werknemers die hun job verliezen is er outplacement. Bij een referendum toonde 96 procent van de werknemers zich akkoord met

Op de site aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo waren sinds 1969 achtereenvolgens Raychem, Tyco en TE Connectivity actief. In 2015 kwam het bedrijf in handen van CommScope. Rond 1980 werkten er nog 1300 personen. De afgelopen jaren waren er herhaaldelijk sociale conflicten. Zo werd eind 2018 nog dagenlang gestaakt tegen het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. Het zal bijzonder moeilijk worden voor de ontslagen werknemers om nog werk te vinden. In meer dan 70 procent van de gevallen gaat het om productiemedewerkers en magazijniers van 50 jaar en ouder die nog weinig kans maken om opnieuw een job te vinden. De betrokken werknemers maken gezien hun diploma en werkervaring ook geen kans om in de onderzoeksafdeling aan de slag te gaan.
LUC VANHEERENTALS

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!