De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

25/8: Cannabis hoogdag in Gent

25/8: Cannabis hoogdag in Gent

maandag 17 juli 2017 10:58
Spread the love
Ik leer alsmaar meer mensen kennen die het verbod op cannabis zo beu zijn als kouwe pap en er graag iets aan willen doen. Zo ontmoette ik G en W, twee dertigers uit het Gentse. Samen gaan we een cannabis social club oprichten die zich vooral zal richten op het sociale aspect. Het kweken voor leden, daar wachten we mee tot de tijd er rijp voor is. Maar we doen ondertussen wel al een aantal nuttige zaken, zoals de publieke opinie voor ons winnen.

 

We beginnen met een informatieve dag waarbij verschillende sprekers het publiek een beeld gaan voorschotelen dat het zelden gezien zal hebben. Het gaat door op 25 augustus in Gent en speelt zich af op DOK, je weet wel, die werfplek voor verpozing en creatieve manoeuvres.

Het wordt een boeiende dag vol verfrissende sprekers. We beginnen om 17u met een salongesprek tussen moderator Patrick Dewals (free-lance journalist/politicoloog) en twee cannabisconsumenten. De ene is een succesvolle en sportieve veertiger die cannabis rookt en vaporiseert als genotsmiddel, de andere is een medicinale cannabisconsument(e) die dit doet uit noodzaak en in samenspraak met haar arts. 

Weed-date debat

Het salongesprek wordt gevolgd door een weed-date debat. Enkele medicinale en recreatieve cannabisconsumenten gaan zitten en nodigen politici, de media en (drug)hulpverleners uit om bij hen aan tafel te schuiven. Via een spel van vraag en antwoord komen ze een hoop te weten over het hoe en waarom deze mensen cannabis verkiezen boven reguliere medicatie of legale roesmiddelen. Journalist en auteur Karel Michiels schreef o.a. Land van wiet en honing.

Sprekers

Er volgt een korte muzikale pauze waarna journalist en auteur Karel Michiels de microfoon overneemt. Hij zal het hebben over de geschiedenis van cannabis, het verbod erop en de huidige situatie. Als er iemand het publiek kan updaten op het gebied van cannabispolitiek is hij het wel.

De voorzitter van de cannabis social club Trekt Uw Plant uit Antwerpen, Els, komt spreken over hoe het er bij haar in de club aan toe gaat. Wat is de hoofdreden van het bestaan van de club, wie zijn de leden, waar houdt de club zich mee bezig? Hoe houdt de club zich staande al bungelend op het randje van de illegaliteit? 

 Jean Pierre Voncken brengt het relaas van zijn dochtertje Sofie die lijdt aan een heel ernstige vorm van epilepsie.Sofie leeft nog dankzij cannabisolie!

Ze krijgt dagelijks enkele druppels cannabisolie want dit is voor haar een levensreddend medicijn gebleken. Jean Pierre pleit ervoor dat cannabisolie voor medicinaal gebruik groen licht krijgt in ons land. In Nederland is het al wettelijk te verkrijgen in de apotheek, waarom hier niet?

Professor Tom Decorte zal het hebben over zijn ervaring als professor in de criminologie en zijn onderzoek naar het profiel van cannabis- en andere druggebruikers. De overheid doet graag beroep op zijn kennis maar soms zijn zijn onderzoeksresultaten taboedoorbrekend en komen ze niet overeen met de gevestigde ideeën.

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt komt als vertegenwoordiger van Anyone’s Child (Families for Safer Drug Control) spreken over de campagne #STOP1921.  Dit is een campagne die de publieke opinie wil sensibiliseren over hoe noodzakelijk het is dat we de honderd jaar oude drugswetgeving in vraag stellen, omdat ze een ramp is voor de Volksgezondheid en een goeie rechtshandhaving.

Dit alles wordt muzikaal omlijst door de Gentse jazz band Tripple J.

PS; Wil je meehelpen op 25/08 geef dan gerust een seintje, jouw hulp wordt erg gewaardeerd! (eef@csc.gent)

 

Programma:

15u – Deuren open, randanimatie, bar met lokale biertjes en frisdrank.

17u – 17u30 Salongesprek met een recreatieve en een medicinale cannabisconsument. Moderator: Patrick Dewals (free-lance journalist/politicoloog).

17u 45 – Weed-date debat: in debat met enkele medicinale en recreatieve cannabisconsumenten.

19u – Journalist en auteur Karel Michiels praat over de cannabisgeschiedenis en actualiteit.

19u30 – Hoofdcommissaris Peter Muyshondt komt spreken over de drugswetten die al sinds 1921 niet meer aangepast zijn.

20u – Voorzitter Els van de Antwerpse Cannabis Social Club Trekt Uw Plant geeft een woordje uitleg over de club.

20u30 – Professor Tom Decorte geeft zijn visie over cannabis.

21u – Jean Pierre Voncken, vader van Sofie, pleit voor groen licht voor medicinale cannabisolie via de apotheek in ons land.

21u30 – Een woordje van de voorzitter van de gloednieuwe Gentse Cannabis Social Club, Glenn Bouckaert.

22u – Einde

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!