De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tom Sauer : Een pleidooi voor collectieve veiligheid in de wereld

Tom Sauer : Een pleidooi voor collectieve veiligheid in de wereld

vrijdag 30 december 2022 11:20
Spread the love


De oorlog in Oekraïne had kunnen worden voorkomen. De VS heeft Moskou voor het blok gezet, maar ook Europa heeft serieuze fouten gemaakt.

Op 6 december 2022 gaf UAntwerpen-professor Tom Sauer in Brussel een lezing met als titel “Een pleidooi voor collectieve veiligheid in de wereld.”

Boek

Het was een geactualiseerde versie van de lezing rond zijn boek “De strijd voor vrede en hoe we die kunnen winnen”, zoals hij die met grote regelmaat ook elders in ons land houdt. Centraal in zijn betoog stond de oorlog in Oekraïne, wat [de Russische president Vladimir] Poetin daartoe heeft gedreven, en of inclusie van Rusland in een collectieve Europese veiligheidsarchitectuur die had kunnen voorkomen.

Centraal in zijn betoog stond de oorlog in Oekraïne, wat [de Russische president Vladimir] Poetin daartoe heeft gedreven, en of inclusie van Rusland in een collectieve Europese veiligheidsarchitectuur die had kunnen voorkomen.

Sauers boodschap staat haaks op het narratief zoals wij dat van onze klassieke media krijgen voorgeschoteld. In dat kader noemde hij de [kwestieuze] stellingname van lieden als VRT-journalist Jan Balliauw, bij wie ook wij op dit platform grote vraagtekens hebben geplaatst, en economieprofessor Paul De Grauwe.

Een enkele kanttekening bij Sauers betoog: hij haalde nog eens aan hoe Poetin had gedreigd met de [eerste] inzet van kernwapens, waar, zoals wij op dit platform bij herhaling hebben betoogd, de realiteit toch heel wat genuanceerder is. Voorts stond de professor nauwelijks stil bij het feit hoe Europa met zijn sancties tegen Rusland in eigen voet schiet, lees: Europese burgers in grote problemen brengt.

Sabotage

In het verlengde daarvan had hij de sabotage van de Nordstream gaspijpleidingen kunnen aanstippen, die hij recent – als minderheidsstandpunt – nog toeschreef aan de Russen zelf, en de protectionistische Amerikaanse Inflation Reduction Act, fenomenen die regelrecht leiden tot de deïndustrialisatie van Europa en daarmee onze welvaart bedreigen.

Maar Sauers hoofdboodschap beklijft: collectieve veiligheid, met inclusie van Rusland, had de oorlog kunnen voorkomen. De VS, maar ook Europa, heeft serieuze fouten gemaakt.

Dit artikel verscheen 30 december 2022 op Geopolitiek in context

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!