De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

24 misvattingen over Syrië
Turkije, Kosovo, Libië, Pakistan, Hervormingen, Libanon, Hezbollah, Bendes, Syrië, Extremisten, Oppositie, Betogers, Wapens, Amnestie, Overstromingen, Saddam Hussein, George W. Bush, Jordanie, Saudi-Arabië, Ooggetuigen, Damascus, Deraa, Homs, Bashar al-Assad, Aljazeera, Leugens, Dissidentie, Wapensmokkel, Joshua Landis, Daraa, Lattakia, Abdel Halim Khaddam, Terroristen, Barada TV, Paltalk, Hamzeh Alkhateeb, Libische rebellen, Gay Girl in Damascus, Massagraf, Demonstranten, Doodseskaders, Massavernietigingswapens, Banias, Al-Arabiya, Timisoara, Ceausescu, Agnès-Mariam de la Croix, Michline Albret Tawil Tramp, Barack Hussein Obama, Sara Flounders -

24 misvattingen over Syrië

vrijdag 2 september 2011 00:51
Spread the love

De voorbije maanden werd de media overspoeld door leugens en misvattingen, afkomstig van zogenaamde “mensenrechtenactivisten” wiens taak het is om namens de Syrische oppositie president Bashar al-Assad en de Syrische veiligheidsdiensten te demoniseren.

Omdat de publieke opinie recht heeft op de waarheid is het belangrijk dat deze misvattingen worden rechtgezet.

In 1989 maakte de Roemeense interim-regering ons wijs dat er in Timisoara minstens 4.500 lichamen lagen begraven; slachtoffers van de Roemeense veiligheidsdiensten. Een foto van een man huilend bij verwanten ging de wereld rond. Maar de lichamen van zijn vrouw en kind waren op natuurlijke wijze gestorven en niet door het regime van Ceausescu. Ook zouden er minder dan honderd doden zijn gevallen in Timisoara en werden lijken gestolen uit het dodenhuis en aan de media getoond als “slachtoffers van het regime”. Van een massagraf was niets aan, evenmin als van de “half miljoen doden in Kosovo in 1999” om een NAVO-tussenkomst te rechtvaardigen. (Er werden wel vier massagraven met zo’n 1.100 lichamen van Kosovaarse Albanezen gevonden sinds 2001, maar niet de helft van de bevolking uitgemoord zoals de westerse media ons toen deden geloven.)

We geloofden in 2003 allen dat Saddam Hussein beschikte over massavernietigingswapens en mobiele chemische labo’s.

In juli 2010 was er watersnood in Pakistan. Ons werd wijsgemaakt dat “overstromingen van die omvang nooit eerder op het Indisch-Pakistaans subcontinent hadden plaatsgevonden”. Nadien bleek er slechts 5 procent meer regen dan tijdens een normale monsoonmaand te zijn gevallen er er zeker zes dergelijke overstromingsrampen te hebben voorgedaan de voorbije 150 jaar. De doomsdenkers logen over de uitzonderlijkheid en de impact van globale opwarming bij deze overstromingen en rekenden daarbij op de massamedia.

Wanneer heden iets gebeurt aan de andere kant van de wereld, weten we het met de modernste media en communicatiemiddelen enkele seconden of minuten later. Maar dit geeft de massamedia nog niet het recht om gebeurtenissen in een verkeerde context voor te stellen of onzorgvuldig om te springen met journalistieke bronnen.

We geloofden in 2011 dat Khadaffi met oorlogsvliegtuigen zijn eigen burgers aanviel (ook al was hiervoor geen enkel bewijs voorhanden). We geloofden dat er geen westerse speciale eenheden en geheime diensten actief waren in Oost-Libië vooraleer een VN-resolutie werd gestemd en we geloofden dat niemand de Libische oppositie al maanden aan het bewapenden was, maar hun “opstand” spontaan was ontstaan. En dan werd een overwinning van de Libische rebellen op het Groene Plein getoond, … maar deze beelden werden gedraaid in Doha, Qatar met lokale acteurs!

Het blijken nu allemaal leugens te zijn, gretig overgenomen door de massamedia en wij zijn er mooi ingelopen zoals heden bij de gebeurtenissen in Syrië waarbij de oppositie de voorbije zes maanden een open forum heeft gekregen in de westerse media, ook al bleek keer na keer dat hun verhalen de waarheid geweld aandeden.

Het gaat er niet om om het grote gelijk te hebben of om de Syrische bestuurders van alle zonden vrij te pleiten, maar om een kritischer houding aan te nemen wanneer we berichten horen of gefabrikeerde video’s zien van zogenaamde “mensenrechtenactivisten”, die vet worden betaald door denktanken, lobbygroepen en Syrische oppositiepartijen.

De waarheid is nooit zwart-wit. De Syrische overheid is mede verantwoordelijk voor de anti-Assad berichtgeving in het westen doordat er geen persvrijheid is en pas onlangs een nieuwe mediawet werd goedgekeurd om meer vrijheden toe te staan aan reporters. Er is een gebrekkige communicatie vanuit Damascus, alhoewel dat stilaan betert. En de Syrische veiligheidsagenten hebben onvoldoende ervaring met massabetogingen (die tot enkele maanden onbestaande en niet toegelaten waren) en daarbij vallen inderdaad ook burgerslachtoffers. Maar dit mag ons niet beletten om de Syrische oppositie scherp te beoordelen en te luisteren naar de gewone man in de Syrische straat, zijn verzuchtingen en zijn oordeel over de geleidelijke hervormingen van Bashar al-Assad.

Een overzicht van enkele misvattingen over Syrië:

1.  Er is dissidentie in het Syrische leger

Volgens de krant Al-Watan, die in privé-handen is, is er niets van aan van dissidentie in het Syrische leger, maar is dit een gerucht dat wordt verspreid door de buitenlandse media om de eenheid in het leger en het land aan te tasten.

Ook Manjoor-Generaal op rust, Mohammad al-Rifai, verklaart dat beweringen van verdeeldheid in het Syrische leger geen enkele basis van waarheid hebben.

2.  De Syrische oppositie is ongewapend

Vanuit Libanon, Jordanië en Irak worden grote hoeveelheden geavanceerde wapens, waaronder bommen, machinegeweren en gesofisticeerde communicatie-apparatuur Syrië binnengesmokkeld aldus WorldTribune.com van 28 april 2011. De gerenommeerde Amerikaanse Syrië-expert, Joshua Landis, net als Syrische en Libanese bronnen bevestigen dit.

Joshua Landis schrijft ondermeer: “Sectarian Sunnis in Syria would find it easy to smuggle in weapons from Jordan or Lebanon or simply to reverse the smuggling routes into Iraq’s Anbar province”.

En verder: “The opposition leadership has already been able to smuggle loads of satellite phones and electronic equipment in to reinforce their activists inside the country. Smuggling arms will not be hard. The Syrian government has reported stopping several truck loads of arms being smuggled in from Iraq already. Both Lebanon and Iraq are awash with arms and the smuggling routes between them and Syria are well traveled. The Gulf will be a source of money and support”.

Michel Chossudovsky, directeur van het in Canada gevestigde Centre for Research on Globalization, geeft ook een nieuwsrapport van de eerste dag van het protest in de stad Daraa in Global Research van 3 mei 2011:

 1. Het ging hier niet om een “vreedzaam protest” zoals de westerse media het verkopen. Verschillende demonstranten hadden vuurwapens bij die ze gebruikten tegen de politie: “De politie vuurde op de gewapende betogers en doodde er vier”.
 2. Van de oorspronkelijke aantallen slachtoffers (Israel News), waren er meer politieagenten dan betogers die werden gedood: zeven agenten tegenover vier betogers. Dit is betekenisvol, want het wijst erop dat de politiemacht overweldigd werd door een goed georganiseerde gewapende bende. Volgens Syrische mediabronnen waren er eveneens sluipschutters op de daken die op zowel de politie als de betogers schoten.

3.  De betogingen zijn spontaan zonder buitenlandse connectie

Meerdere getuigen wijzen op de betrokkenheid van Saudi-Arabië en de Libanese Future Beweging van Saad Hariri bij de protesten tegen de Syrische president en de onrust in diens land. Rafiq Lutf van de Arabische Journalistenunie ontdekte dan weer dat er speciale chatkamers op de Amerikaanse webstek Paltalk actief zijn. Daar worden films van pro-Assad betogingen van andere slogans en geluid voorzien en doorgespeeld als “grote betogingen tegen de Syrische president”. Een handvol prominente figuren verspreid gefabrikeerde video’s en getuigenissen aan Arabische satellietzenders en sociale media. Deze ‘Sajed’, ‘Anas Bin Malek’ en ‘Ahmed al-Souri’ geven een hele lijst met precieze instructies hoe legereenheden te saboteren, te betogen, de media te beïnvloeden, wegblokkades op te richten en water en elektriciteit af te sluiten om algemene chaos te veroorzaken. Ook zijn er aanbevelingen om op auto’s te schieten en geruchten te verspreiden over ontevredenheid binnen het leger en de autoriteiten.

Binnen dezelfde webstek wordt actief opgeroepen tot valse getuigenissen op Aljazeera en andere zenders en het massaal sturen van berichten naar Syrische veiligheidsinstanties, bestuurlijke directies, ziekenhuizen en een aantal bekende figuren in de Syrische samenleving.

4.  Er komen geen wapens Syrië binnen

Meermaals werden vanuit het buitenland wapens gesmokkeld om de chaos en onrust in Syrië levendig te houden. Op 11 maart 2011 maakt Damascus bekend dat het een Iraakse trucker aangehouden heeft die wapens, explosieven en nachtkijkers van Bagdad naar Syrië wou brengen en daarvoor 5.000 dollar zou krijgen. Op 14 april 2011 werden twee auto’s volgeladen met zware wapens tegengehouden door de Libanese veiligheidsdiensten. Op 26 april 2011 kunnen inwoners van het Libanese dorp al-Hisha, in de Wadi Khalid regio, wapenbevoorrading aan bendes in Syrië verhinderen.

De Hervormingspartij in Syrië geeft op 28 april 2011 toe dat al sinds maart 2011 “wapens in grote getalen Syrië binnenstromen via stammenleiders wiens traditionele banden met de stammen van Syrië het onmogelijk maakt om geen wapens te smokkelen”. Het gaat om een levendige smokkel via Irak, Jordanië en Libanon. (VIDEO)

5.  Er zijn geen sluipschutters actief in Syrië

Dat betogers worden gedood door kogels die van bovenaf naar beneden kwamen wordt bevestigd door dokter Hussein al-Habet en zijn medisch team in Homs. Dit wijst dus duidelijk op sluipschutters die chaos willen creëren tussen vreedzame betogers en Syrische ordediensten.

6.  Er zijn enkel vreedzame betogers

Vrijdag 6 mei 2011 terroriseerde een bende inwoners en privé-eigendommen in Hama. 25 politieagenten raakten gewond toen ze werden aangevallen. Twee autobussen en drie auto’s werden in brand gestoken. De groepering viel diverse winkels aan, brak reclameborden af en blokkeerde diverse wegen. Dankzij de interventie van de Syrische veiligheidsdiensten kon men de rust in de stad terugbrengen tot opluchting van de 450.000 inwoners van deze stad ten noorden van Damascus.

In geen enkel land zou men toelaten dat criminele bendes burgers aanvallen. Een bende viel ook een controlepost van agenten aan in Homs, een stad met 700.000 inwoners in het westen van Syrië. De groep doodde er politie-officier Ahmad Hallaq en vier politieagenten: George Elian, Mohammad Maarouf, Bassam abu al-Anz en Thaer Jardou. Talrijke agenten raakten gewond bij deze aanslag. Lichamen van gedode agenten werden verminkt.

Dit is een wezenlijk verschil met het vreedzame protest in Tunesië en Egypte door het volk.

Getuigenis uit Syrië door de programmeur Maher Ali over de zogenaamde “vreedzame betogers” in zijn land, waar de westerse media het steeds over hebben en een VIDEO van de extremisten.

De Syrische oppositie zet ook doodseskaders in.

7.  Bashar al-Assad deed geen hervormingen

Sinds het aantreden van de Syrische leider, Bashar al-Assad, zijn heel wat hervormingen gebeurt in Damascus. Zo werd de noodtoestand niet opgeheven door de onrust, maar was dit het gevolg van een parlementair debat en wetgevend werk dat al een jaar eerder begon.

De president en het Syrische kabinet blijven intussen maatregelen nemen die veranderingen in het land bewerkstelligen:

 • Vrijlating van politieke gevangenen.
 • Einde van de noodwet.
 • Ontslag van twee provinciegouverneurs.
 • Aanstelling van een nieuwe regering.
 • Tot driemaal toe werd amnestie gegeven aan betogers die het geweld afzweren.
 • President Bashar al-Assad had op 16 mei 2011 een ontmoeting met een delegatie van de provincie Daraa. De ontmoeting past in serie van bijeenkomsten die de president voortdurend heeft met de bevolking en hun initiatieven uit alle Syrische steden. Zo had de president een ontmoeting met het artiestensyndicaat drie dagen eerder. Met de zestien delegatieleden uit Daraa werden hervormingen besproken, alsook maatregelen om veiligheid en stabiliteit te garanderen.
 • Er komt een decentralisatie van de administratie in Syrië zodat de beslissingsmacht voor lokale materies bij de burgers komt als meerwaarde aan de democratische deelname van burgers aan de besluitvorming.
 • Een nieuw plan voor ruimtelijke ordening laat bouwen in nieuwe agglomeraties toe. Er kwamen ook nieuwe regels voor bouwen, kopen en verkopen van eigendommen in Syrië.
 • Aan 6.131 personen die betrokken waren bij rellen en het geweld afzweerden werd amnestie verleent.
 • Gewapende terreurbewegingen werden opgerold in Banias, Homs en Daraa, en op andere plaatsen in Syrië. Grote aantallen munitie en wapens werden in beslag genomen. Het Syrische leger bracht terug veiligheid en stabiliteit op deze plaatsen van onrust.
 • De politiek van president Assad blijft de godsdienstvrijheid garanderen. Dit zou anders een precaire situatie worden voor ondermeer de christenen in Syrië.
 • Syrië gaat 323 bijkomende zuiveringsinstallaties bouwen tegen eind 2015. De helft daarvan komt in de plattelandsdelen van de provincies Damascus, Homs en Lattakia en moeten 12 miljoen mensen van zuiver water voorzien. Het ministerie laat eveneens weten dat 87 installaties in aanbouw zijn, terwijl aanbestedingen voor de andere fabrieken de volgende jaren zullen worden uitgeschreven.
 • Op 11 mei 2011 nam het Syrische kabinet een reeks bijkomende maatregelen tegen de droogte in het oosten van het land. Er komen werkmogelijkheden en alternatieve vormen van inkomen voor de getroffen families. Zo zullen 7.500 kleinschalige projecten worden ondersteund rond kippenkwekerijen, vee, de voedingsmiddelenindustrie en handwerk. Er komt ook moderne irrigatieapparatuur en water bevoorrading met vrachtwagens. Eerder kregen getroffen landbouwers reeds financiële ondersteuning van president al-Assad.
 • Op dinsdag 26 juli 2011 keurde het Syrische kabinet het wetsontwerp goed dat algemene vrije verkiezingen met individuele kandidaten en meerdere politieke partijen mogelijk maakt. Dit gebeurde na een uitgebreide discussie over de wetsartikelen.
 • President Bashar al-Assad van Syrië heeft op 21 augustus 2011 gezegd dat hij in februari 2012 parlementsverkiezingen verwacht. Dat zal gebeuren na een serie hervormingen waarbij ook andere partijen dan zijn Baath-partij aan de stembusgang mogen deelnemen, zei hij op de staatstelevisie.
 • Op 28 augustus 2011 versoepelde president Assad nog de Syrische mediawet. Hij geeft journalisten meer toegang tot informatie maar verbiedt hen – zoals gelijkaardig met andere Arabische landen in de regio –  om nieuws te brengen dat de “nationale eenheid en veiligheid” kan ondermijnen.

8.  Aljazeera is een objectieve bron

Aljazeera toonde een video van zo’n 50 mensen die in de straten liepen, zonder hun gezicht te tonen. Men vertelde dat ze betoogden in al-Midan, Damascus, en voegde er het geluid van duizenden betogers aan toe. Door telkens dezelde beelden te herhalen gaf men de illusie van grote aantallen.

Het kanaal bracht ook protest uit Jemen en stelde dit voor als protest in al-Qamishli, ondanks de aanwezigheid van een Jemenitische vlag. Nadien toonde men een bijeenkomst van zo’n 200 mensen en titelde “duizenden Syriërs betogen vandaag”. Men liet protesten van Banyas zien en een week later werden dezelfde beelden voorgesteld als een nieuwe betoging. Protesten die gebeurden in Idleb drie weken eerder werden getoond met als datum 6 mei. De bevolking van Idleb ontkende beweringen van protesten voor het regeringsgebouw in de stad door de zender. Deze propaganda had enkel als doel om de stabiliteit en veiligheid in Syrië te ondermijnen.

Het door de Qatarese autoriteiten in leven gehouden propagandakanaal had het ook over “tienduizenden demonstranten” in Simr nabij Daraa, terwijl er niet eens vijfduizend bewoners daar zijn.
Eerder toonde Aljazeera nog een video over “een incident dat plaatsvond in Al Baida vluchtelingenkamp in de stad Banias”. In werkelijkheid ging het over een incident voor de winkel van Mr. Salim Ali in Irak.

9.  Ooggetuigen spreken altijd de waarheid

Jouhina Porta News beschrijft de sage van “ooggetuigen”. Mohammad Abazeid telefoneerde naar het kanaal en vertelde over grote aantal veiligheidsagenten die de stad op diverse plaatsen binnendrongen. Dit terwijl hij al dagen niet meer zijn huis uit was geweest.

Anas al-Shouri werd door het kanaal voorgesteld als organisator van de protesten. Hij vertelde over meer dan tienduizend anti-Assad demonstranten. Maar Aljazeera toonde beelden van pro-Assad demonstranten tegen bendes die actief waren in Banyas.

De zogenaamde “betogers in Tel Kalakh” kregen een nieuwe audio en slogans onder gemonteerd. De bijeenkomst voor het Syrische regime werd zo een protest tegen de Syrische president.

Al-Jazeera’s reporter in de Jordaanse stad al-Ramtha deed net alsof hij verslag uitbracht vanuit het Syrische Daraa. Najati Tayyara, een mensenrechtenactivist die opeens “onderzoekster” werd, kwam op de zender aan bod over “protesten en geweervuur op vijf plaatsen in de stad Homs”, terwijl niemand aldaar enig weet van had.

Gelukkig zijn er ook betrouwbare ooggetuigen: Ooggetuigenverslagen uit Syrië

10. Alleen Assad-aanhangers wijzen op foute internationale berichtgeving

Dit argument kan niet worden gebruikt tegen de karmelietes Moeder Agnès-Mariam de la Croix. Ze verteld over Syrische jongeren die zijn benaderd via SMS of e-mail om in ruil voor een financiële vergoeding gekleurde informatie via satellietkanalen naar de media te sturen.

“Een van onze voormannen liet me een videoclip, geproduceerd door lokale jongeren, zien om een Arabisch lied te illustreren. Het toont een groep Syrische kinderen die gewapend en in het zwart gekleed als bewakers rondtoeren in cabrio’s. Tot onze verbazing was dezelfde video te zien op Aljazeera als bewijs van de arrogantie van de Syrische geheime dienst!”

Satellietkanalen laten dus een stukje film zien en kleuren zelf het verhaal naar eigen propaganda. Directeur van het Centrum voor Midden-Oosten Studies en Syrië-kenner, Joshua Landis, onthulde eerder de leugens over negen gedode Syrische veiligheidsagenten die volgens westerse media zoals The Guardian zouden “gedood zijn omdat ze orders niet wouden opvolgen”.

Michline Albret Tawil Tramp van dezelfde kloosterorde verklaart aan het persagentschap SANA op 9 mei 2001: “Onder de bijeenkomsten na het verlaten van de moskeeën zijn er groepen die de situatie willen verergeren … op het juiste moment infiltreren en winkels bestormen, auto’s in brand steken en voorbijgangers en veiligheidstroepen aanvallen. Ondertussen zijn er scherpschutters op daken of gewapende leden binnen die beginnen te schieten op de bijeenkomst, op veiligheidstroepen en demonstranten tegelijk, en video’s worden gemonteerd alsof het lijkt dat veiligheidstroepen schieten op vreedzame bijeenkomsten.”

11. “Al Jassem Massacre” toonde de gruwel van Syrische inlichtingendiensten aan

Ahmad Al Balki (35) van Daraa werkte samen met zijn broer Muhanad en oppositieleiders zoals Al Sheikh Ahmad Jumaa, Mahamad Aba Zeid, Muhammad Al Musalimah en Al Sheikh Rabie. Zij vertelden dat ze buitenlandse steun kregen. Bepaalde leden van de oppositiepartijen woonden in het buitenland en gaven vandaar financiële steun. Ook zou voor wapens worden gezorgd.

De taak van Ahmad Al Balki was het verzamelen met mensen en foto’s nemen voor een persoon die zich Abu Wissam noemde uit de regio Barze. Dan verteld hij hoe hij foto’s en videomateriaal maakte van zijn schoonbroer Ali Al Yateem en een persoon geheten Al Rauuf. De videobeelden kregen geweerschoten erbij gemonteerd en de titel “Al Jassem Massacre”. De schoonbroer trok zijn truitje uit en riep op hem te schieten, dan klonk een geweerschot, en de betrokkene deed alsof hij geraakt was door Syrische veiligheidsagenten. Dan ziet men hem in zijn ondergoed “gewond op de straatstenen” liggen en nadien volgt nog een montage van iemand die “in zijn hand werd  geschoten”.

12. De Syrische oppositie krijgt geen steun van de V.S.

In het artikel “U.S. secretly backed Syrian opposition groups” in The Washington Post van 18 april 2011 beschrijft Craig Whitlock de geheime Amerikaanse steun aan de Syrische oppositie en oppositiekanaal Barada TV, dat begon met uitzendingen in april 2009.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken financiert Syrische oppositiepartijen en aanverwante projecten, waaronder een satellietkanaal dat bekend staat voor zijn anti-regeringsprogramma’s, aldus geheime diplomatieke informatie die werd gelekt.

Het geld voor Syrische oppositiefiguren begon te stromen onder president George W. Bush, na de bevriezing van de politieke banden met Damascus in 2005. Deze financiering loopt gewoon door onder president Barack Hussein Obama, ook al stuurde zijn administratie aan op betere relaties met president Assad.

13. De nieuwe sociale media is objectieve berichtgeving

Volgens Sara Flounders in Global Research van 8 mei 2011 werkt Qatar nauw samen met het  Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de steun van de Amerikaanse interventie in de regio.

Founders zegt: “De CIA en de National Endowment for Democracy zijn experts geworden in het gebruik van een spervuur van sociale media zoals Facebook, Twitter en YouTube om geviseerde overheden met miljoenen verzonnen berichten, wilde geruchten en beelden te overweldigen.”

Ze verwijst naar de valse berichten over Syrische troepen die elkaar bekampten, wat door gewezen Majoor-Generaal al-Rifai werd tegengesproken en de leugens over een de verplaatsing van het Hamas-kantoor van Damascus naar Qatar.

Geruchten, anonieme berichten op internet en satelliettelevisie rapporten zijn gericht op het benadrukken van sektarische verschillen en vormen een onderdeel van de destabilisatie campagne.

14. Men wil een regimewissel in Syrië omwille van democratische motieven

De reden waarom men aanstuurt op een regimewissel in Damascus? Syrië is één van de enige Arabische landen die geen relatie heeft met Israël. Verschillende Palestijnse verzetsgroeperingen hebben kantoren-in-ballingschap in Syrië, waaronder Hamas. Syrië is een nauwe bondgenoot met Iran en Hezbollah in Libanon.

En natuurlijk zijn er mensen zoals Elliott Abrams, vice-nationaal veiligheidsadviseur onder George W. Bush, die het vuur nog wat aanport bij president Obama om krachtiger op te treden tegen Syrië. (National Review Online, 19 april 2011)

Elliott verklap de ware reden voor de noodzaak van een interventie in Syrië: “Syrië is de enige bondgenoot van Iran (…) en de val van Iran’s bondgenoten in Damascus geeft ons meer mogelijkheden om dat land aan te pakken.”

15. De westerse media verteld het hele verhaal

Bepaalde zaken komen niet aan bod in de westerse berichtgeving:

 • Geweld van criminele bendes in Idleb. 17 burgers, politie- en veiligheidskrachten kwamen daarbij om het leven. Als politiewagens in brand worden gestoken, publieke- en privé-eigendommen worden vernield en wordt geschoten op burgers en politieagenten gaat het duidelijk niet om “vreedzame betogers”, maar om criminele bendes.
 • Bekentenissen door de gewezen Aljazeera-bureauchef te Beiroet, Ghassan Bin Jeddo, die ontslag nam bij deze zender omdat men BEWUST foutief nieuws uitzond om Syrië schade te berokkenen. Aljazeera (Qatar) en Alarabiya (Qatar) horen zich te houden aan het bevriend houden van hun Saudische financiers: dus zwijgen over het bloedig neerslaan door Saudische soldaten van sjiitische demonstranten in Bahrein en Syrië demoniseren als een autoritaire staat die op burgers schiet. Dit terwijl ze informatie hebben over de criminele bendes. Maar ze gebruiken valse beelden en ooggetuigen die niet oprecht zijn.
 • Gedode veiligheidsagenten. Inmiddels stierven ruim 700 politieagenten en militairen bij gevechten met en acties door criminele bendes in Syrië volgens de autoriteiten.

16. De onrust in Syrië begon spontaan in Daraa

Een YouTube-rapport over de situatie in Syrië maakt duidelijk dat alles begon in de Omari moskee van Dera Balad. Honderd mannen gebruikten deze plaats voor het recruteren van volgelingen. Geld en wapens waren voorradig. Dit moest hen overtuigen om chaos te ontketenen tegen de vreedzame inwoners van deze stad. Spilfiguur is Ahmad il-Sayasneh in een buitenlands plan dat na Deraa en zijn buitenwijken zoals al-Sanamain en Nawa heel Syrië moest destabiliseren. Dit door het bewapenen van anarchisten die zich niets aantrekken van wetten en de autoriteiten.

Ibrahim Muhammad Issa Shkeir uit Al Giza verklaarde: “We kwamen samen met de religieuze leiders uit de moskee, Al Sheikh Talal en Al Sheikh Haron. Zij spoorden mensen in het dorp aan ‘Laten we de strijd aangaan’”.

Ahama Muhammad Hussein uit Daraa, Al Ghayaed, Algharbiyeh werd geboren in 1984. Hij en zijn makkers hoorden de oproep uit de moskee. “Mensen uit het dorp, mensen van de stad, ga en strijd, jullie broers worden gedood in Daraa en jullie zitten hier rustig. Jonge mannen, ga en voer de strijd.”

Na een oproep in een andere moskee ging de Sheik met zijn aanhangers naar Kherbet Al Ghazale Square. In een kelder werden benzine jerrycans overgegoten in kleine flessen met nagels en lucifers om deze nadien naar het leger te gooien. Ook werden de jongeren opgeroepen om zich op de daken van huizen te verstoppen. Van daaruit konden ze het leger aanvallen. Eveneens werden wegblokkades met autobanden opgericht en deze mensen van zware wapens voorzien zoals Kalashnikovs. Al Sheikh Walid Walid bezorgde hen wapens die hij op zijn beurt had gekregen van Sheikh Ahmad il-Sayasneh. Diegenen die mensen van het regime ombrachten, zouden zich martelaar mogen noemen ook al vonden zij niet de dood, aldus de religieuze leider. De jongens  zouden voorzien worden van benzine, geld en wapens indien ze dit nodig hadden. Ze moesten enkel vechten.

Het hoofd van de Volksbeweging (People Movement) in Libanon, voormalig parlementslid Najah Wakim, zegt dat de Verenigde Staten en sommige Arabische landen die samenwerken met Israël, trachten “creatieve chaos” te creëren in de regio via Syrië. Het doel is de ontmanteling van dit Arabische land en bijgevolg de hele regio door het scheppen van een sektarisch conflict. (Lees meer…)

VIDEO – De waarheid over de geschiedenis van criminele bendes in Syrië

17. De Amerikaanse sancties zijn evenwichtig

De democratie van Het Witte Huis is ver te zoeken als men eenzijdig sancties treft tegen één land op basis van valse ooggetuigen en opposanten van de Syrische leider, met een eigen agenda en betaald door datzelfde Witte Huis.

18. De westerse media controleren grondig hun bronnen

Jammergenoeg zijn er vele valse video’s over de gebeurtenissen in Syrië in omloop.

Op 12 mei 2011 verontschuldigd Reuters zich nog bij France 2 voor het tonen van een Hezbollah-protest in de Libanese hoofdstad Beiroet als zijnde een demonstratie in het Syrische Daraa.

ABC News 24 toonde zo half mei 2011 een Reuters-video over “Syrische veiligheidsagenten die betogers slaan en geweren tegen hun hoofd houden”. De beelden dateren echter van 2008 toen criminelen in Libanon werden aangehouden.

De Duitse tv-zender ZDF verontschuldigde zich op 19 mei 2011 voor een gewelddadige video die ze uitzonden en waarvan ze beweerden dat het beelden uit Syrië waren, maar dat bleek een video uit Irak te zijn. Op deze manier respecteert de media dus het publiek.

VIDEO: Skeptical on Syria: ‘Media reports framed & manipulated’

19. Ex-vice-president Khaddam mengt zich niet in de onrust

Twee mensenrechtenactivisten werden in de Syrische havenstad Baniyas opgepakt. Zij bevestigden dat zij probeerden de problemen op te hitsen door het verdelen van geld en wapens. Dit gebeurde in opdracht van Abdel Halim Khaddam. Hij was de Syrische vice-president tussen 1984 en 2005 en vluchtte naar Frankrijk toen hij president Bashar al-Assad ervan beschuldigde de opdracht gegeven te hebben om de Saudisch-Libanese zakenman-politicus Rafik Hariri te vermoorden. Dit bleken nadien leugens.

Haytham al-Maleh, een oppositielid, was het meest expliciet over de inmenging van Abdel Halim Khaddam. Al-Maleh zegt dat deze “speelt met het bloed van onschuldigen” in en rond Baniyas. Hij noemde ook de “schurftige honden” die trouw zijn aan Rifa’t al-Assad, de mafieuze oom die Bashar al-Assad al jaren geleden aan de kant zette. De aanhangers van Rifa’t al-Assad zijn volgens La Republica actief aan de kust tussen Lattakia en Tartous. (Syria and the Delusions of the Western Press, 16 april 2011)

20. Syrië nu bruusk democratiseren levert geen problemen op

Politiek analist professor Mark Almond zegt op RT.com: “Het kan een illusie zijn dat democratie goed is voor vrede in Syrië, goed voor vrede in de regio. Ik vrees ervoor dat een democratisch Syrië een veel moeilijkere regionale buur maakt voor Israël, bijvoorbeeld, en veel moeilijker voor ons (het westen) om zijn eisen te weigeren, zodoende kan het destabiliserend werken of er kan chaos ontstaan, wat even erg kan wezen.” Volgens de geschiedenisprofessor van Oriel College Oxford is de situatie in Syrië veel ingewikkelder dan deze in Libië.

“Er zijn ook contactlijnen met Irak, waar de regering zegt dat het niet noodzakelijk een regimewissel wil in Syrië, want dit kan een soort burgeroorlog teweeg brengen over de grenzen.  En daarnaast is er de Turkse buur. Er zijn handelsrelaties met Syrië, maar ook minderhedenbanden – Koerden in Turkije en Koerden in Syrië. Als Syrië uit elkaar valt, kan dat ook Turkije destabiliseren.”

21. Hamzeh Alkhateeb werd gemarteld door de Syrische veiligheidsdiensten

Wetsdokter Akram al-Shaar zegt duidelijk: “Er zijn geen markeringen aan de oppervlakte van het lichaam die wijzen op geweld, verzet of marteling.”

Een kind genaamd “Hamzeh Alkhateeb” (14 jaar oud) werd gedood op 29 april 2011, wanneer een gewapende terroristische groepering de residenties van politie- en legergezinnen in Daraa aanvallen. De aanvallers werden betaald en gesteund door een andere criminele groep voor het doden van politiemensen en officieren en om hun vrouwen te verkrachten. Dit werd duidelijk door de bekentenis van de aanvallers zelf die werden uitgezonden op de Syrische staatstv en Addounia tv-kanalen. (Lees meer…)

22. Gay blogster Amina Abdalla werd ontvoerd in Damascus

Het verhaal over de ontvoerde blogger Amina Abdallah is een hoax. Verschillende westerse media als The Guardian pikten het verhaal op van Abdallah die door handlangers van de Syrische president Assad zou zijn ontvoerd. Het verhaal is echter niet waar, bekent Amina nu ook zelf op haar weblog. Het is het zoveelste voorbeeld van de westerse propaganda tegen Syrië. (Lees meer…)

23. De Syrische president verliest steun onder de bevolking

Honderdduizenden Syriërs verzamelden op 15 juni 2011 in de straten van de Syrische hoofdstad Damascus om hun steun te uiten voor de Syrische president Bashar al-Assad en het Syrische leger. Bijna dagelijks zijn er grote en spontane pro-Assad betogingen in Syrië. (Lees meer…)

24. Syrië zette oorlogsschepen in tegen de stad Lattakia en een Palestijns vluchtelingenkamp aldaar

Het Syrische officiële nieuwsagentschap SANA ontkende diverse mediaberichten dat Syrische oorlogsschepen de verarmde woonbuurt al-Ramel in Lattakia zouden hebben bestookt met zware machinegeweren. Ook videobeelden van Aljazeera en Al-Arabiya leveren geen bewijs van zulke daden. Wat wel duidelijk is, is dat een intensieve militaire campagne gebeurde in de Syrische havenstad tegen criminele bendes die het land al maanden onderdompelen in chaos en instabiliteit.

De terroristen, waar het Syrische leger jacht op maakte in Lattakia, maakten gebruik van granaten en explosieven zoals TNT en waren vooral ‘s nachts actief aldus de inwoners.

Deze gewapende mannen terroriseerden de burgerbevolking, saboteerden publieke- en private eigendommen, vuurden met machinegeweren en gooiden explosieven vanaf daken.
Talrijke inwoners van Latakia bevestigden het gebruik van TNT door terroristen tegen zowel burgers als Syrische soldaten. De PLO-directeur was duidelijk: er is geen aanval op het Palestijns vluchtelingenkamp; er verschuilen zich alleen terroristen waartegen het Syrische leger alles doet om deze op te pakken en de Palestijnen van het kamp te beschermen.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!