De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bye, bye Kiev, hallo Côte D’Azur: zo profiteren de corrupte Oekraïense elites van het conflict waarvoor het westen hulp stuurt.

Bye, bye Kiev, hallo Côte D’Azur: zo profiteren de corrupte Oekraïense elites van het conflict waarvoor het westen hulp stuurt.

donderdag 24 november 2022 22:52
Spread the love

Ambtenaren en oligarchen hebben een groot deel van de financiële steun die naar Kiev werd gestuurd, achterovergedrukt.

Door Olga Sukharevskaya, voormalig Oekraïens diplomaat

(Wat u bij VRT waarschijnlijk nooit zal lezen…)

Sinds het begin van het Russische militaire offensief in Oekraïne hebben de Verenigde Staten, de Europese Unie – en hun bondgenoten – Kiev voor 126 miljard dollar aan hulp gestuurd, een bedrag dat bijna gelijk is aan het totale BBP van het land. Bovendien hebben miljoenen Oekraïners hun toevlucht gezocht in de EU, waar ze huisvesting, voedsel, werkvergunningen en emotionele bijstand kregen. De omvang van de hulp is enorm, zelfs naar westerse normen. Gezien het feit dat het blok Kiev financiert terwijl het tegelijkertijd aan zijn eigen economische en energiecrisis het hoofd moet bieden, is de hulp misschien wel bijzonder opmerkelijk.

Kiev baseert zijn eindeloze vraag om meer geld op de ineenstorting van zijn economie als gevolg van de oorlog en zijn behoefte om “het hoofd te bieden aan de Russische agressie”. Maar bereikt de hulp wel de beoogde bestemming?

Het Monaco-bataljon

Terwijl Oekraïne een algemene mobilisatie heeft uitgevaardigd voor alle mannen onder de 60, hebben veel voormalige en huidige hoge functionarissen, politici, zakenmensen en oligarchen zich in veiligheid gebracht in het buitenland, voornamelijk in de EU.

De massale vlucht van de Oekraïense elites begon al vóór het gewapende conflict. Op 14 februari 2022 werden 37 afgevaardigden van de parlementaire fractie “Dienaar van het Volk” van de Oekraïense president plotseling “vermist” Als het de parlementsleden niet verboden werd om vanaf de volgende dag het land nog te verlaten, zouden nog anderen zich zeker bij hen hebben gevoegd. Ondertussen hadden voormalige hoge ambtenaren en oligarchen meer bewegingsvrijheid. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zijn op de 14e ook twintig zakenvliegtuigen opgestegen vanaf Kiev’s Boryspol luchthaven.

Tycoons stonden vooraan in de rij. Ondernemer en parlementslid Vadim Novinsky, zakenlieden Vasily Khmelnitsky en Vadim Stolar, Vadim Nesterenko en Andrey Stavnitzer verlieten allemaal het land met chartervluchten. Miljonair-politicus Igor Abramovich boekte een privévlucht naar Oostenrijk voor 50 personen en nam familieleden, zakenpartners en partijgenoten mee aan boord. Oligarchen vlogen van Kiev naar Nice, München, Wenen, Cyprus en andere EU-bestemmingen. Een andere groep zakenlieden vertrok met privévliegtuigen vanuit Odessa. De eigenaar van Vostok Bank vertrok naar Israël, terwijl het hoofd van de Transship-groep naar Limassol vloog. Een ex-gouverneur van de regio Odessa, Vladimir Nemirovsky van Stalkanat, verliet ook het land.

In de zomer en vroege herfst van 2022 maakte ‘Ukrainska Pravda‘ verschillende onderzoeksdocumentaires over Oekraïense miljardairs en ambtenaren die, ondanks dat zij geschikt zijn voor de dienstplicht, tijdens de oorlog opgemerkt werden aan de Côte d’Azur, op vakantie. Een film met de ironische titel “Het Monaco-Bataljon” toont Oekraïense oligarchen die verpozen in hun villa’s, herenhuizen en op hun jachten. In het eerste deel zien we zakenman Konstantin Zhevago, die op de lijst van gezochte personen van Interpol staat, ontspannen op zijn privéjacht ter waarde van 70 miljoen dollar. Het jacht ligt voor anker aan de Côte d’Azur waar de familie van Zhevago aan land gaat (*). Alexander Yaroslavsky, een ondernemer uit Charkov die beloofde zijn jacht te verkopen en het geld over te maken voor de restauratie van Charkov, kan je zien voorbijvaren.

De journalisten van de ‘Ukrainska Pravda‘ kregen ook een glimp te zien van de gebroeders Surkis in Frankrijk, waar ze momenteel appartementen huren ter waarde van 2 miljoen euro per jaar. Ondertussen werd een Bentley ter waarde van 300.000 USD van de Oekraïense zakenman Vadim Ermolaev gespot in de buurt van het casino in Monaco. Eduard Kohan, de mede-oprichter van Euroenergotrade, werd opgemerkt in één van de chique hotels van Monte Carlo.

Een hele kolonie Oekraïense oligarchen heeft blijkbaar zijn intrek genomen in de elitaire Franse commune Cap-Ferrat. Projectontwikkelaar Vadim Solar, de oligarchen Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik en Sergey Lovochkin behoren tot degenen die midden in de oorlog zich niets moeten ontzeggen. De villa in Cap-Ferrat, die ooit eigendom was van koning Leopold II van België, werd gekocht door de rijkste Oekraïense oligarch Rinat Akhmetov. Zijn buren zijn Alexander Davtyan, voorzitter van de investeringsgroep DAD LLC, en Vladislav Gelzin, een voormalig afgevaardigde van de regionale raad van Donetsk.

Zoals de makers van de film herhaaldelijk benadrukken, verlieten afgevaardigden en zakenlieden van “pro-Russische” parlementaire facties het land tijdens de oorlog. Toch zijn er ook veel actieve aanhangers van de huidige regering die hun vaderland liever vanuit het buitenland verdedigen.

Ukrainska Pravda’ slaagde erin om Andrei Kholodov, een parlementslid van Vladimir Zelensky’s factie “Dienaar van het Volk”, te interviewen in zijn huidige woonplaats in Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad werd ook uitverkoren door de nationalist Nikita Poturaev en Sergei Melnichuk, een voormalig hoofd van het Aidar-bataljon dat bekend staat om zijn oorlogsmisdaden die gerapporteerd werden door Amnesty International. Het voormalige hoofd van het Grondwettelijk Hof van Oekraïne, de 59-jarige Alexander Tupitsky, en de 45-jarige ex-procureur-generaal van Oekraïne Ruslan Ryaboshapka gaven ook de voorkeur aan buitenlandse ‘loopgraven’.

Leden van het Oekraïense parlement hebben geen haast om wetten aan te nemen die van vitaal belang zijn voor het land in oorlogstijd. Volgens het Telegram-kanaal “Volyn News” waren op 11 maart 2022 meer dan 20 parlementsleden om niet nader gespecificeerde redenen naar het buitenland verhuisd. Het aantal toevluchtsoorden is uitgebreid: Groot-Brittannië, Polen, Qatar, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië, Hongarije, Verenigde Arabische Emiraten, Moldavië, Israël, enz. In maart startte het parket van de procureur-generaal van Oekraïne een onderzoek naar de acties van zes parlementariërs die in het buitenland verbleven.

Blijkbaar kunnen noch oorlog noch straf de Oekraïense wetgevers aan het werk zetten. Slechts 99 van de 450 afgevaardigden woonden op 20 juli de zitting van het parlement bij. Vermoedelijk waren ze afgeleid door de zomer, de Côte d’Azur, de Malediven en hun jachten… De verdediging van Oekraïne zelf, laat dat maar aan de buitenlandse vrijwilligers over, zo zeggen ze.

Waar gaat alle militaire en humanitaire hulp naartoe?

Sommige westerse weldoeners hebben onlangs gemerkt dat de meeste militaire en humanitaire hulp nooit het leger van Oekraïne of de gewone burgers bereikt.

In een originele, zelfgemaakte documentaire meldde CBS dat ongeveer 70% van de militaire hulp zijn weg naar de beoogde begunstigden niet vond en dat donorlanden het beoogde gebruik vaak niet kunnen natrekken. Volgens de makers van het rapport wordt een deel van de wapens op de zwarte markt verkocht. Zoals veteraan Andy Milburn van het Amerikaanse Korps Mariniers zei: “Ik kan je onweerlegbaar aantonen dat deze dingen nooit bij de eenheden aan het front aankomen. Drones, Switchblades, IFAK’s… vergeet het maar. Kogelvrije vesten, helmen, noem maar op.”

Website The Grayzone schrijft dat wapens en humanitaire hulp die door het Westen aan het Oekraïense leger worden overgemaakt onderweg worden gestolen en de soldaten nooit bereiken. Tegelijkertijd hebben Oekraïense parlementsleden zichzelf onlangs een loonsverhoging van 70% gegeven. De auteur van het stuk betoogt dat miljarden dollars uit de VS en de EU zijn verdwenen.

Een Oekraïense soldaat genaamd Ivan vertelde journalisten dat westerse fondsen nooit het front bereikten: “Stel je voor dat je een Amerikaanse soldaat moet vertellen dat we onze persoonlijke auto’s gebruiken in de oorlog, en dat we ook verantwoordelijk zijn voor het betalen van onderhoud en brandstof. We kopen onze eigen kogelvrije vesten en helmen. We hebben geen observatiegereedschap of camera’s, dus soldaten moeten maar hun hoofd uitsteken om te zien wat er gaat komen. Dat betekent dat elk moment een raket of een tank hun hoofd eraf kan rukken.”

Samantha Morris, een arts uit de VS, vestigde de aandacht op de diefstal van medische voorraden en de algehele corruptie: “De leidende arts op de militaire basis in Sumy heeft op verschillende tijdstippen medische voorraden besteld van en voor het leger, en daarvan heeft hij 15 vrachtwagens met voorraden volledig laten verdwijnen, ‘zei ze. De dokters konden niet eens cursussen voor medische assistenten opzetten totdat een vriend van de gouverneur van de regio Sumy tussenbeide kwam.

CNN sprak met een gepensioneerde Amerikaanse kolonel die zei dat de Oekraïense troepen te weinig voorraden hebben. Handvuurwapens, medische apparatuur, veldhospitalen en nog veel meer staan ​​onder controle van privé-organisaties die meer begaan zijn met het stelen van geld dan met het redden van de levens van hun landgenoten.

Stephen Myers, een voormalig lid van de adviescommissie voor internationaal economisch beleid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, benadrukte: “Er is weinig dat een commandant ten velde ervan weerhoudt om een ​​deel van de uitrusting om te leiden naar kopers, dat kunnen dan zijn de Russen, de Chinezen, de Iraniërs of wie dan ook, terwijl hij beweert dat de uitrusting en wapens vernietigd zijn… ”

Duizenden tonnen aan humanitaire hulp worden gestolen. In september bewees het Nationale Bureau voor Corruptiebestrijding van Oekraïne (NABU) dat het hoofd van het kabinet van de president, Andrei Yermak, zijn plaatsvervanger Kirill Timosjenko, het hoofd van de factie “De dienaar van het volk” David Arakhamiya en zijn vriend Vemir Davityan achter de grootschalige diefstal van humanitaire hulp in de regio Zaporozhye zaten. Zaporozhye-functionarissen Starukh, Nekrasova, Sherbina en Kurtev voerden de distributie van hulpgoederen slechts oppervlakkig uit. In zes maanden tijd slaagden ze erin 22 zeecontainers, 389 treinwagons en 220 vrachtwagens achterover te drukken. Humanitaire hulp werd verkocht bij de ketens ATB en Selpo, de supermarkten van respectievelijk Gennady Butkevich en Vladimir Kostelman. Timosjenko, Nekrasova en Davityan werden natuurlijk allemaal “vluchtelingen” die allen asiel vonden in Wenen.

Toegegeven, niet iedereen moet op de vlucht slaan. Andrei Yarmolsky, het schandalige voormalige plaatsvervangend hoofd van het regionale bestuur van Volyn – beschuldigd van het stelen van humanitaire hulp, het leveren van defecte kogelvrije vesten en het smokkelen van mannen uit het land – werd gepromoveerd. Hij werkt nu voor de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

Ook medische benodigdheden worden gestolen. The Telegraph meldt dat “een deel van de gedoneerde voorraden later op de schappen van de ziekenhuisapotheken terechtkwam: geprijsd en te koop aangeboden”. Gezondheidswerkers verduisteren medicijnen, verband en medische apparatuur en verkopen die door aan de patiënten voor wie ze eigenlijk (gratis) bedoeld waren, aldus het artikel.

Een gelijkaardig verhaal werd verteld door de eerder vermelde dokter Morris: “Ik kreeg een telefoontje van een verpleegster in een militair hospitaal in Dnipro. Ze zei dat de directeur van het ziekenhuis alle pijnstillers had gestolen om ze door te verkopen, en dat de gewonde soldaten die daar verpleegd werden geen pijnstillers meer toegediend kregen. Ze smeekte ons om aan haar persoonlijk pijnstillers te leveren. Ze zei dat ze ze voor de ziekenhuisdirecteur zou verbergen, zodat ze de soldaten zouden bereiken. Maar wie kun je vertrouwen? Stal de ziekenhuisdirecteur echt de medicijnen, of probeerde ze ons te misleiden teneinde aan haar persoonlijk pijnstillers te leveren die ze dan zelf kon doorverkopen of gebruiken? Wie weet. Iedereen liegt.”

Oorlog voor de enen, Gucci voor de anderen

De enorme geldstromen uit westerse landen worden continu door corrupte Oekraïense ambtenaren gebruikt voor persoonlijke verrijking en het verwerven van luxegoederen.

In een onlangs opgedoekt complot smokkelde de douane van Odessa overhemden, rugzakken, sportschoenen, riemen en andere luxe artikelen van Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton en Armani onder het mom van legeruitrusting. De documenten waarin de lading werd verklaard als “voor de behoeften van de strijdkrachten van Oekraïne” werden ondertekend door het waarnemend hoofd van de douane van Odessa, Vitaly Zakolodyazhny. Volgens parlementslid Alexander Dubinsky is dit een veel voorkomende werkwijze. “Het werk van de douane voldoet niet, want terwijl sommigen aan het front vechten, verdienen anderen geld onder het mom van hun douane-uniformen”, zei de parlementariër.

Om een ​​ander voorbeeld te nemen: in mei 2022 hebben westerse landen de douanerechten voor Oekraïne afgeschaft. Binnen een week werden meer dan 14.000 personenauto’s in het land geïmporteerd. De vice-minister van Infrastructuur Mustafa Nayem merkte op: “Aangezien we een land in oorlog zijn, waren onze partners in Polen, Slowakije en Roemenië behoorlijk verrast door deze snelle upgrade van ons wagenpark.”

Terwijl ze zich bezighouden met het verwerven van luxekleding en -auto’s, zorgen de dieven er ook voor om kapitaal uit Oekraïne te onttrekken.

Volgens het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne misloopt de Oekraïense begroting 4,5 miljard UAH aan belastingen van agrotraders: “In augustus-september 2022 werd bijna 12 miljoen ton granen en olie van naar schatting 137 miljard UAH geëxporteerd via de Oekraïense douane. Hiervan werd bijna 4 miljoen ton geëxporteerd door nepbedrijven die alleen op papier bestonden.” Bovendien zijn “de meeste buitenlandse bedrijven waarnaar graan wordt geëxporteerd, risicovol en het voorwerp van strafrechtelijk onderzoek.” Is dit de fameuze “graandeal” die de wereldwijde gemeenschap zo fel bejubelt? Het lijkt erop dat Oekraïense fraudeurs niet alleen hun eigen land corrumperen, maar ook andere landen. En dit is slechts één voorbeeld uit vele.

Toen de gebroeders Surkis Oekraïne verlieten, namen ze 17 miljoen USD mee. Maar dat is maar een kleinigheid vergeleken met de ‘helden van de Euromaidan’. Volgens de voormalige volksvertegenwoordiger van Oekraïne, Oleg Tsarev, stuurden vooraanstaande Oekraïense politici na het uitbreken van de vijandelijkheden zowel hun kapitalen als hun families naar het buitenland.

Hij vermeldt dat de ouders en familie van president Vladimir Zelensky en zijn vrouw allemaal het land hebben verlaten. De voorganger van Zelensky, voormalig president Petro Poroshenko, verhuisde niet alleen zijn kinderen, maar ook ongeveer een miljard dollar in contanten naar het VK.

Hetzelfde geldt voor andere belangrijke Oekraïense functionarissen: voormalig minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov, het hoofd van het kabinet van de president Andriy Yermak, de tweede president van Oekraïne Leonid Kuchma, de voormalige premier van Oekraïne Arseniy Yatsenyuk en vele anderen. Allen hebben zij hun families en hun fortuinen, geschat op ongeveer een miljard dollar, naar het buitenland verhuisd. En dan hebben we het nog niet eens over de talrijke met de politiek gelieerde oligarchen.

Ook oplichters van kleiner formaat kunnen “individueel hun toevlucht in de EU vinden”. Mannen van militaire leeftijd kunnen door een systeem van omkoping het land verlaten. Volgens Izvestia ligt de vergoeding momenteel tussen de 8.000 en 10.000 USD. In de Oekraïense media wordt ook actief bericht over mensen die betalen om de grens over te steken.

***

De sympathie van westerlingen voor een land in oorlog is begrijpelijk. Maar terwijl sommige landen hun uiterste best doen om Oekraïne te helpen – zelfs terwijl ze zelf met een economische crisis worden geconfronteerd – gebruiken corrupte Oekraïense functionarissen de financiering om persoonlijke fortuinen te vergaren en een luxeleventje te gaan leiden in chique oorden. En dat allemaal ten koste van de westerse belastingbetalers.

In 2015 verklaarde Arseniy Yatsenyuk, toen hij de functie van Oekraïens premier verliet, openlijk dat hij miljardair geworden was. Het valt thans nog te bezien hoeveel nieuwe Oekraïense superrijke tycoons – dankzij de buitenlandse militaire hulp – tegen het einde van het conflict in het Westen zullen opdagen.

Olga Sukharevskaya, voormalig Oekraïens diplomaat
originele artikel (engels): https://swentr.site/russia/566935-they-robbed-ukraine/

(*): op 28 december 2022 is Konstantin Zhevago door de franse politie gearresteerd in het mondaine ski-oord Courchevel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!