De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De aarde vogelvrij verklaart.

De aarde vogelvrij verklaart.

maandag 28 februari 2022 22:32
Spread the love

Dat de mens zich idioot gedraagt, is geen nieuwigheid, maar dat ie zich van een wereldwijde paradox distantieerd en gewoon zijn ding doet en hiermee het voortbestaan van de wereld in gevaar brengt … ik schrik dat andere mensen (hallo wetenschappers) die conclusie nog niet getrokken hebben.

Dit is er aan de hand: Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. Krijgen is een groot woord, de hele wereld betaald eraan mee in de vorm van ZELFVERNIETIGING en dat is misschien nog een onderschatting, en zacht uitgedrukt.

De huidige hoofdstad Jakarta is een stad van 10 miljoen mensen met een groot aantal problemen op het gebied van milieu en overbevolking. Eén van de redenen voor de verhuizing, is dat Jakarta door overmatig grondwatergebruik aan het zinken is.

Gevolg: de voortdurende overstromingen zijn een probleem in de huidige hoofdstad van Indonesië. In Europa hebben we iets gelijkaardigs: VENETIË.

Met dit plan wil men de hoofdstad van Jakarta, Java, verplaatsen naar de streek Kalimantan op Borneo.

De nieuwe hoofdstad zal dus in het regenwoud verrijzen.

In 1960 bouwde Brazilië zijn hoofdstad Brasilia (om São Paulo te vervangen) en vernietigde daarmee 5.779,997 km² aan waardevolle grond. Indonesië haalt hier zijn mosterd.

Men lijkt echter te vergeten dat op Klimantan een regenwoud gevestigd is, dat een hoofdstad niet in de bomen kan gebouwd worden, dat een groot stuk woud moet worden gekapt om plaats te maken voor hemelhoge wolkenkrabbers waar opnieuw miljoenen mensen gaan wonen die, zoals gebruikelijk, in de nieuwe stad hun vervuilende en vernietigende gewoonten verderzetten.

Meteen zorgt de woudkap ook voor een grote vermindering van zuurstof want u weet wel waar het regenwoud voor dient, de opwarming van de aarde zal erdoor bespoedigd worden, de ijspoolkappen zullen in verhoogd tempo smelten, de bomen op Kalimantan zorgen er voor dat de grond op zijn plaats blijft en niet verschuift, Kalimantan ligt op de rand van aardbevingsgebied en woudkap zal hierop ongetwijfeld een invloed uitoefenen … het is ook lekker meegenomen dat de habitat van vele zeldzame en fantastische dieren wordt vernietigd ten faveure van de grootste bedreiging van het voortbestaan van de aarde: de mens.

Als de ambtenaren van de staat Indonesië even vlot wegkomen met de nieuwe ruimtelijke ordening als in België, zal de planning op weinig problemen stuiten.

Maar Brasilia en Nusantara hebben het warm water niet uitgevonden: Buurland Maleisië verruilde in 2001 zijn hoofdstad Kuala Lumpur voor Putrajaya – Myanmar heeft in 2005 zijn nationale hoofdstad van het historische Yangon naar Naypyidaw verplaatst – Zuid-Korea voegt zich bij de club met Sejong dat naar verwachting in 2030 Seoel zal vervangen. Afrika heeft ook een aandeel in geplande nationale hoofdsteden: in 1991 werd Abuja de hoofdstad van Nigeria – Canberra, de stad, die in 1927 tot hoofdstad van Australië werd uitgeroepen, was een compromis tussen Sydney en Melbourne – de twee grootste steden van het land – de beroemdste geplande nationale hoofdstad is waarschijnlijk Washington D.C., dat sinds 1790 de hoofdstad van de Verenigde Staten is (maar daar moet men zeker al geen voorbeeld aan nemen).

Maar dient het verleden als voorbeeld voor de toekomst? Zeker niet. We mogen nog zo hard roepen: “Stop met die vernietiging!” en “Stop de klimaatopwarmig!” met duizend miljoen  Anuna’s de Wever  en Greta’s Thunberg, als de beleidsvoerders hun goestingetjes blijven doen zonder rekening te houden met de wetenschappers en de wereldwijde protesten, is binnen korte termijn de wereld naar … u weet wel waar naartoe.

Gelukkig zullen wij en de eerstvolgende generaties, dit niet meer meemaken want tegen die tijd zijn we al lang dood en begraven … tenzij natuurlijk andere landen deze voorbeelden volgen en de natuurlijke habitat en -waarom niet- meteen ook ecologische systemen in hoog tempo vernietigen, waarop onze oude moer aarde is gebouwd.

We moeten hierover blijven lezen en praten om te beseffen dat alles eindig is, ook de aarde, maar het hoeft niet zo snel te gaan. Actie!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!