De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

200 Tegenstanders Zwarte Piet opgepakt in Rotterdam/Politiegeweld tegen geweldloze demonstranten/Aboutaleb, Schande!

200 Tegenstanders Zwarte Piet opgepakt in Rotterdam/Politiegeweld tegen geweldloze demonstranten/Aboutaleb, Schande!

woensdag 30 november 2016 11:51
Spread the love

200 TEGENSTANDERS ZWARTE PIET OPGEPAKT IN ROTTERDAM/POLITIEGEWELD TEGEN GEWELDLOZE DEMONSTRANTEN/ABOUTALEB,SCHANDE!

ZIE OOK

http://www.astridessed.nl/200-tegenstanders-zwarte-piet-opgepakt-in-rotterdampolitiegeweld-tegen-geweldloze-demonstrantenaboutaleb-schande/

POLITIEGEWELD:LEES, KIJK EN HUIVER!
”Vijf jaar geleden vandaag zat ik rond deze tijd in een politiecelna een onrechtmatige arrestatie tijdens de intocht in Dordrecht.Vandaag ben ik wederom op weg naar een politiecel met borstkloppingen,opgezwollen oog, pijn aan mijn hoofd van stol en vuistslagen enverwondingen aan mijn lichaam en handen.
Dit is hoe Nederland jou behandeld als je opkomt voorjouw vrijheid van meningsuiting, als je opkomt voor jouw kinden alle kinderen in Nederland, die jou dierbaar zijn.
Dank Ahmed Aboutaleb, dank politie Nederland en dank Maassluis.Je komt zogenaamd op voor de kinderen. Maar over 20 jaar zijndiezelfde kinderen ons meer dankbaar dan jullie. Omdat wij ondankspolitie en staat repressie opkwamen voor een veilige Sinterklaastraditieen voor alle Nederlandse kinderen. Denk daar maar over na!”

HIER SPREEKT:
JERRY KING LUTHER AFRYIE [KNO’LEDGE CESARE]
https://www.indymedia.nl/node/36906

Vervolg:

”Wil je zien hoe vrouwen op brute wijze door de politie worden mishandeld? Shoutout naar alle warrior sisters (&broeders) ! ( Het filmpje kan heftig zijn)2.19min, Wordt Claudia Steevensz in een nekklem gezet. 
2.59min, Zie hoe PM Lioness Power op brute wijze naar de bus toe wordt gesleurd en een klap krijgt in haar gezicht. Wat een ‘gat’ op haar neus tot gevolg heeft.Vanaf 3.39min zie je mijn arrestatie. 
– Mijn locs werden er praktisch uitgetrokken.. 
They feel ‘touched’ and abused 🙁 
– Ze hebben mijn neus platgedrukt & omgedraaid ( ik kan nog steeds niet beschrijven wat ze precies hebben gedaan) . Waardoor ik me neuspiercing ben kwijtgeraakt en een bloedneus tot gevolge had. 
– Ik heb blauwe plekken op me scheenbenen en knieholte. Doordat o.a. een politieagente op me in aan het trappen was. 
-Mijn nek doet pijn en voelt aan 1 kant een beetje opgezet aan.
-Mijn schouder doet pijn, omdat ik Phoenix niet losliet. 
Wij werden als laatste 2 van onze groep opgepakt.Je ziet dat broeder Jerry King Luther Afriyie mij probeert te beschermen en dan zomaar in zijn gezicht wordt geslagen en naar buiten gesleurd. Om vervolgens verder in elkaar geslagen te worden.Op de vraag ‘waarom ben je niet rustig meegegaan’, mijn antw: 
Waarom zou ik meegaan? Meegaan is voor mij een indicatie, dat je iets verkeerds hebt gedaan/of aan het doen bent..Ik deed geen van beide!Dit allemaal omdat wij strijden voor een gelijkwaardige Nederlandse samenleving voor iedereen.. 
#changewillcome #nomoreblackface #violationofhumanrights #kickoutzp #nojusticenopeace #denhaagstaatop #iwillkeeponmarching #theindoctrinationisreal #wewilldietrying #wewillnotgiveupwithoutafight”
U leest het al.Huiveringwekkend.
Het gaat over het buitensporige politiegeweld  tegen vooral [maar niet alleen] zwarte anti-Zwarte Pietdemonstranten in Rotterdam, die kwamen protesteren naar aanleidingvan de Intocht van Sinterklaas op zaterdag 12 november.
Bovenstaande tekst staat  te lezen op de Facebookpagina van Naomie Pieter, een van deaanwezige anti Zwarte Piet demonstranten en er is ook eenfilmpje bij.

Wie het onthutsende filmpje wil zien, bezoeke de Facebookpaginavan Naomie Pieter.
Het filmpje is op 13 november op haar Facebookpagina gezet, een dag dus na het anti Zwarte Piet protest in Rotterdam.De dag van de Intocht van Sinterklaas, waarbij dit politiegeweldwas gebruikt, was op zaterdag 12 november.
Zie ook onder noot 1, een vrijwel identiek filmpje, dat iets meerlaat zien dan het filmpje van Naomie Pieter. [1]

Maar goed, op dit filmpje heb ik gezien EN gehoord:
Slaan met de lange lat, schoppen, iemand [heel zichtbaar op defilm] in de nekklem nemen van een anti Zwarte Piet activiste [2], over de grond slepen, in het gezicht slaan, het kan niet op.Terwijl op hetzelfde moment Jerry Afriyie [Kno’ledge Cesare] te grazengenomen werd door een aantal opgefokte politieagenten. [3]

Het treurspel gaat door:
Op een ander filmpje, dat te zien is in een NOS nieuwsbericht, iste zien, dat de Rotterdamse politie begint in te slaan op eengroep [deze keer, witte] anti Zwarte Piet demonstranten. [4]

Dit is het werk van de politiebloedhonden , die de Rotterdamse burgemeesterAhmed Aboutaleb op zaterdag 12 november 2016 heeft losgelaten op vreedzame, en geweldloze anti Zwarte Piet demonstranten door middel van zijn ´´noodbevel´´ [5]Een behoorlijk zware maatregel, zoals uit informatie van hetNederlands Genootschap van Burgemeesters blijkt.  [6]En tegen wie?Tegen vreedzame anti Zwarte Piet demonstranten.Over Aboutaleb en zijn ”noodbevel” later meer.

VAN MAASSLUIS TOT ROTTERDAM/REPRESSIE, REPRESSIE, REPRESSIE

Er zou dus een Intocht van Sinterklaas in Maassluis zijn, waar een vreedzaam antiBlackface [Zwarte Piet] protest zou zijn.Ik zeg met nadruk:VREEDZAAMOmdat de anti Zwarte Piet demonstranten zich, ondanks de hetze in de media,altijd vreedzaam hebben betoond, en toch te maken gekregen hebben metzware politie-repressie.In Dordrecht, Gouda [7] en nu dus weer in Rotterdam. 

VAN MAASSLUIS NAAR ROTTERDAM/GANG VAN ZAKENANTI ZWARTE PIET PROTEST
Ik was er niet bij.Wat betreft de gang van zaken [eerst Maassluis, later Rotterdam] baseer ik mijop de persverklaring van de actiegroep ”Kick Out Zwarte Piet”, waarin werd gezegd,dat het beoogde doel, het anti Zwarte Piet protest in Maassluis, niet werd gehaald,omdat bij de tussenstop Rotterdam [waar meer demonstranten zouden wordenopgepikt] de bussen met demonstranten door politie en Mobiele Eenheid werdentegengehouden. Het leek trouwens wel een James Bond film [8], want de bussen werden vanafAmsterdam [startpunt] door de politie achtervolgd. [9]
Maar wat in een film leuk is, is dat niet in werkelijkheid.Zo ook hier.
Toen duidelijk werd, dat Maassluis niet meer haalbaar was, besloot een aantaldappere demonstranten in Rotterdam een anti Zwarte Piet statement te maken.Er is toch demonstratierecht in dit land.Kennelijk niet, als je tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet demonstreert. (10)

DE DROGREDENATIE VAN ABOUTALEB, NOODBEVEL VERSUS VRIJHEID VAN MENINGSUITING EN DEMONSTRATIERECHT

En dan nu dus dat ”noodbevel” van burgemeester Aboutaleb.Een zeer zwaar middel, zoals blijkt uit de informatie van het Nederlands Genootschapvan Burgemeesters. [11]Een middel dus, dat je alleen inzet als er sprake is van ernstige calamiteiten ofde dreiging daarvan.Zoals een mogelijke terroristische aanslag, een dreigende natuurramp, etc. [12]

Gelukkig kwam hem dat op forse kritriek te staan [13]

En wat was hier nu helemaal aan de hand?Een vreedzame demonstratie van anti Zwarte Piet demonstranten.Ook uit het verleden is nooit gebleken, dat de demonstranten NIETvreedzaam waren.
De enigen, die als opgefokte cowboys tekeer gingen, was de politie.Politiegeweld in Dordrecht tegen VIJF demonstranten. [14]Politiegeweld in Gouda tegen vreedzame demonstranten. [15]
Maar om op Aboutaleb terug te komen:
Hij rechtvaardigde zijn inzetten van dat noodbevel met de bewering,dat hij door de AIVD was gewaarschuwd voor ”confrontaties tussenanti-Zwarte Piet activisten en extreem-rechtse demonstranten enhooligans. [16]Een soortgelijke tip zou hij ook hebben ontvangen van de NationaalCoordinator Terrorismebestrijding. [17]
Nou kan dat allemaal wel zo zijn, maar dat rechtvaardigt nogniet een zwaar middel als een noodbevel.En er is ABSOLUUT geen enkele rechtvaardiging voor hetbrute optreden van de politie!
Het belachelijkste is nog de drogredenatie van Aboutaleb:
Hij ontkent niet [kan hij ook niet], dat het protest van deanti Zwarte Pietdemonstranten vreedzaam is, maar rechtvaardigtzijn doen en laten [noodbevel, repressief optreden] als volgtdoor te zeggen ”’Of het vreedzaam blijft bij zo’n evenement, hangt ook af van wat anderen doen” [18]
Terecht zegt schrijfster en activiste Joke Kaviaar daarover:”Met andere woorden: omdat anderen er met geweld op kunnenreageren, worden de beoogde slachtoffers van dat mogelijke gewelddoor de staat zelf op geweld getrakteerd.” [19]
Wat zou er simpeler geweest zijn dan de eventuele neo nazi’s enconsorten oppakken, als zij zich gewelddadig betoonden?Maar nee, de mogelijke SLACHTOFFERS, die WEL vreedzaamprotesteerden, moesten het ontgelden.
Dit [dat verhaal met die dreiging door neo nazi’s] is gewoon een minderwaardig excuus om de anti Zwarte Piet activisten te grazen te nemen.
En dat bleek wel uit het schandalige, brute optreden van de politie. [20]
Ik begon het al met het verslag van Kno’legde Cesare [Jerry Afryie]over vuistslagen, klappen met stokken [21], vervolgens vrouwelijkeactivisten, die waren geslagen, nekklemmen omkregen, trappenen slagen incasseerden. Op Youtube filmpjes te zien. [22]Politie, die zijn fanatisme en partijdigheid al demonstreerde, door [deels]”verkleed als Zwarte Pieten” te fungeren! [23]
And believe it or not:
Dit weerzinwekkende optreden werd door burgemeester Aboutalebverdedigd! [24]
Het rechtvaardigen van zijn ”noodbevel” was al erg.Het verdedigen van het brute politiegeweld het toppunt!
He showed his true colours!
Een tyranniek, hypocriet en repressief bestuurder, net als zijnHaagse collega burgemeester van Aartsen, die precies een weeklater door zijn politie anarchisten, die vreedzaam wilden protesteren[tot een demonstratie is het niet eens gekomen] tegen politie repressie,met grove repressie te grazen nam. [25]
Tyranniek en repressief vanwege zijn noodbevel en het politiegeweld.Hypocriet, vanwege zijn meten met twee maten.WEL vrijheid van meningsuiting,als het om Charlie Hebdo gaat.[26]NIET wanneer het om anti Zwarte Piet protesten gaat. [27]
Gelukkig heeft hij flink weerwerk gekregen.
Weerwerk kreeg Aboutaleb:

Van Amnesty International, die zich zowel keerde tegen  het politieoptreden [”disproportioneel”’] en ook van mening was, dat hier de demonstratievrijheid geschonden was. Lees in noot 28 de verklaring van Amnesty International en de brief aanburgemeester Aboutaleb.

In  de GemeenteraadVan zijn  eigen partij de PvdA, Groen Links,de SP en de islamitische  partij NIDA, die vonden, dat Abolutaleb onvoldoendezijn best gedaan had, om de demonstratie door te laten gaan. [29]
Anti Zwarte Piet activist en voorzitter van New Urban Collective Mitchell Esajas,die bij de Gemeenteraadsvergadering aanwezig was, vermeldt, dat NIDA voormanNourdin el Quali in een gloedvol betoog opmerkte:
”Stop het criminaliseren van deze vreedzame antiracisme demonstranten.Dit zijn pogingen om met negatieve beeldvorming democratische principeste ondermijnen. Wij zijn hier om macht te controleren omwille van het vrije woord.” [30]
Flink weerwerk kwam ook:Van de eveneens aangehouden advocaat Michiel Pestman[advocaat van Kno’legde Cesare/Jerry Afryie], die verklaarde, dat het onduidelijk was[voor de demonstranten], dat het om een noodbevel ging en dat het politieoptredenschandalig was. [31]Hij zegt over de aanhouding van zijn client Jerry Afryie:
”Hij stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoegesleept. Dat is evident ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin.” [32]
Over de omstandigheden na de aanhouding zegt hij”Het is voor het eerst, dat ik aan de ”verkeerde kant” sta. Ik merkte ineens,hoe rechteloos en machteloos je bent. Ik heb de hele dag niet gegeten.Er was geen wc. Op een gegeven moment stonden we in een busje te plassen.Mensonterend.” [33]
En dat rechtvaardigt Aboutaleb……[34]
Weerwerk voor Aboutaleb:Van een aantal juristen, over dat noodbevel: [35]Zoals:Berend Roorda [die eerder dit jaar aan de Universiteit inGroningen promoveerde op demonstratierecht] [36], had kritiek. [37]en eveneens Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierechtaan de Radboud Universiteit in Nijmegen.Hij was van mening, dat burgemeesters veel te snel gebruik makenvan een noodbevel.Daarover zei hij:””Een noodbevel is bedoeld voor noodsituaties. Ik grap altijd tegen mijn studenten: voor als de Russen komen. Bij een Sinterklaasintocht is er geen sprake van een noodsituatie.” [38]
En denkt u, waarde lezer, dat al die kritiek burgemeester Aboutaleb stopte?Welneen, hij ging vrolijk door:

Aboutaleb ging doorOok aan een anti Zwarte Piet protest naar aanleidingvan een Sinterklaasfeest in Ahoy [zondag 27 november] legde hij allerlei beperkendemaatregelen op.Zo mochten demonstranten geen contact met ouders en kinderenhebben, er was een flyerverbod en er werd een apart ”vak”aangewezen waar de anti Zwarte Piet demonstranten moestenstaan. [39]Aboutaleb merkte hierover op:
”Ik wil de confrontatie voorkomen en sta niet toe, dat deactivisten folders uitdelen aan ouders en hun kinderen” [40]
Waarmee hij de strijders tegen de racistische karikatuurZwarte Piet criminaliseert en doet, alsof het ”terroristen”zijn! [41]
MAAR NEWSFLASH:ZWARTE PIET GAAT VROEG OF LAAT VERDWIJNEN,OF DE BLACK FACE FANS DAT NU LEUK VINDENOF NIET!

WAAR GAAT HET NU EIGENLIJK OVER?/ZWARTE PIET,EEN RACISTISCHE KARIKATUUR/EEN SPROOKJESFIGUUR
Bij al dat politiegeweld, noodbevelen van opgefokte burgemeestersen racistische hetzes, onder andere tegen voormannen Quincy Gario,Mitchell Esajas en ook ex TV presentratrice en Denk politicaSylvana Simons [42], zou je bijna uit het oog verliezen, waar het inwerkelijkheid om gaat:”Zwarte Piet” [Black Face] een 19e eeuws sprookjesfiguur,een racistische karikatuur.
Even ”Zwarte Piet” in het kort:
Zwarte Piet deed zijn intrede als knecht van de Goedheiligman in 1850in het boek van onderwijzer Jan Schenkman ”Sint Nicolaas en zijn Knecht” [43],in een tijd,  toenslavernij,  kolonialisme en de vermeende ”superioriteit” van blanken over zwartengemeengoed waren. Zijn ondergeschikte en dommige rol was dan ook voorspelbaar.Het boeman karakter [wat later overging in de ”gezellige ”Zwarte Piet”]paste  in het autoritaire tijdsbeeld van toen [children should listen, want anders…..], maar hing ooksamenmet de associatie van zwarte mensen [naast ”minderwaardig”] met eng, gevaarlijk  en onbekend.Een beeld, dat met de Pieterbaasknecht cultus werd geactiveerd [44]
 Het werd al gekker en gekker: Zwarte Piet werd naast onderdanig [onacceptabel] niet alleen een ”komisch figuur” [waar nog meete leven zou zijn], maar kreeg kroeshaar, sprak een krom Nederlands taaltje [vaak vergezeld van een namaakSurinaams accent]  en werd steeds duidelijker een dommigeen dwaze figuur [45]
 Nu is er tegenwoordig wel [nog even los van de ”regenboog” of”Gouden Pieten”’, goedbedoelde pogingen om de figuur Zwarte Pietvan het racisme te ontdoen] iets veranderd aan de figuur van Zwarte Piet:Hij praat [vaak, niet altijd], minder dommig en maakt wat minderrare grimassen, maar hij is nog steeds een zwarte knecht, ondergeschiktevan de blanke Goedheiligman, waarmee het inferieure 1850 karakterin stand is gehouden. [46]
   Het kan niet anders of een dergelijke negatieve stereotypering van”zwart zijn”, had zijn weerslag op zwarte mensen, die in Zwarte Pietenland [Nederland dus] woonden.En helaas, heel vaak waren en zijn zij in de Sinterklaastijd Kop van Jut:Varierend van flauwe grappen, pesterijen, scheldpartijen,met een impliciet en soms ronduit expliciet racistisch karakter.Anders gezegd: versluierend [het is maar een grapje, jaja….]tot openlijk racistisch.
Er wordt nog steeds door de pro Zwarte Pieters over geleuterd,dat het toch maar  ”een kinderfeest” is.Maar dat slaat helemaal nergens op.
Want als het echt alleen maar gaat om een kinderfeest, waarom dandie hysterische, racistische reacties van pro Zwarte Pieters?
Bovendien:
Van hele of halve racistische pesterijen zijn ieder jaar zwarte kinderen Kopvan Jut.Dat is dan nauwelijks een gezellig Kindeefeest te noemen, maar slegsvir blankes. [47]
Menig zwart kind, dat zowel racistische pesterijen als het negatievebeeld van de ”domme” Zwarte Piet heeft meegekregen, is thuisgekomen met de vraag ”Mama, ben ik dom. Want Zwarte Piet is het ook”
[48]

Ouders hebben dit aangekaart bij de Kinderombudsman [49], dieheeft verklaard, dat Blackface ”Zwarte Piet” in strijd is met hetKinderrechtenverdrag. [50]
 De VN heeft zich tegen Zwarte Piet als Blackface uitgesproken. [51]Winkels en scholen rekenen af met Blackface Zwarte Piet. [52]

EPILOOGBLACKFACE MUST GO!
Politiegeweld, racistische scheldkannonades, noodbevelenvan opgefokte burgemeesters, intimidatie van activisten.
En waarom?Om ”Zwarte Piet”Een 19e eeuwse sprookjesfiguur.Een racistische karikatuur.
Anti racisme demonstranten tegen ”Zwarte Piet” worden gecriminaliseerd[53], door de politie in elkaar geslagen, Kno’legde Cesare [drie keer almishandeld door de politie, Dordrecht, Gouda, Rotterdam] heeft erzelfs zijn baan door verloren. [54]
En dat, nogmaals, met maar een doel:
Het instandhouden van een racistische Blackface Zwarte Piet, diepaste in het plaatje van de 19e eeuw [slavernij, keihard kolonialisme, rassentheorieeen over de ”superioriteit” van blanken, etc],maar allang niet meer in de 21ste eeuw.
Hoewel het lijkt, dat sommige mensen nog in 1850 leven in plaatsvan 2016, zoals ook winkels als Intertoys en Kruidvat. [55]
Maar het tij keert.Steeds meer mensen worden wakker en het zal niet heel lang meerduren of je wordt voor achterlijk versleten, als je Blackface nog instand wil houden.
Ik denk, dat daar ook het fanatieke racistische gescheld vandaan komt.De Pieten Brigade weet, dat zij een achterhoedegevecht voeren enreeds hebben verloren.
Daarom eindig ik met het onsterfelijke citaat van Mahatma Gandhi
”FIRST THEY IGNORE YOUTHEN THEY LAUGH AT YOUTHEN THEY FIGHT YOU
THEN YOU WIN
https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/m/mahatmagan103630.html

De anti Zwarte Piet strijd zit in tussen ”then they fight you…..then you win”
EN WINNEN ZULLEN WEBLACKFACE IS HISTORY!
Sooner or later

Astrid Essed

NOTEN

[1]

YOUTUBE.COMWITTE AGENTEN TUIGEN ZWARTE ANTI BLACKFACE ACTIVISTENAF

https://www.youtube.com/watch? v=Q-oKRtywY6w&feature=youtu.be

[2]

”De nekklem is een greep waarbij de keel van een verdachte in de kom van de elleboog wordt gelegd en de keel of hals (inclusief halsslagaders) wordt dichtgeknepen zodat iemand rustig wordt. Bij een nekklem wordt er druk uitgeoefend op de gewrichten en duwt het hoofd van de romp af”

WIKIPEDIANEKKLEM

https://nl.wikipedia.org/wiki/ Nekklem

[3]

YOUTUBE.COMGEWELDDADIGE ARRESTATIE JERRY AFFRIYIE TIJDENSPROTEST TEGEN ZWARTE PIET IN ROTTERDAM 2016
https://www.youtube.com/watch? v=0W1lXARD4Js

[4]

NOS200 TEGENSTANDERS ZWARTE PIET OPGEPAKT INROTTERDAM12 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142733- 200-tegenstanders-zwarte-piet- opgepakt-in-rotterdam.html

[5]

”Bronnen melden de NOS dat burgemeester Aboutaleb gisteravond in Rotterdam een noodbevel instelde. Hij deed dit omdat er informatie was binnengekomen over extreem-linkse partijen die naar Rotterdam zouden komen in plaats van Maassluis.”
NOS200 TEGENSTANDERS ZWARTE PIET OPGEPAKT INROTTERDAM
http://nos.nl/artikel/2142733- 200-tegenstanders-zwarte-piet- opgepakt-in-rotterdam.html

[6]


Een noodbevel is zwaarder en richt zich specifiek op één of enkele personen. Overtreding van een noodbevel is een misdrijf.”
NEDERLANDS GENOOTSCHAP VAN BURGEMEESTERSNOODVERORDENING OF NOODBEVEL?
http://www.burgemeesters.nl/ noodverordening

[7]

POLITIEREPRESSIE TEGEN ANTI ZWARTE PIET DEMONSTRANTEN
DORDRECHT/2011
NU.NLOMBUDSMAN NOEMT ARRESTATIES SINTERKLAASINTOCHT 2011 ONTERECHT17 OCTOBER 2014

http://www.nu.nl/binnenland/39 06218/ombudsman-noemt-arrestat ies-sinterklaasintocht-2011-on terecht.html

CONCLUSIE
”De klacht over de aanhouding – en daarmee tevens de klacht over het gebruik van geweld – is gegrond wegens schending van het vereiste dat grondrechten moeten worden gerespecteerd, in dit geval het recht op persoonlijke vrijheid en het verbod op onrechtmatige vrijheidsbeneming. De klacht over de gemaakte opmerkingen is gegrond wegens schending van het vereiste van professionaliteit.”
DE NATIONALE OMBUDSMANRAPPORT OVER EEN KLACHT OVER DE REGIONALE POLITIEEENHEID ROTTERDAM15 OCTOBER 2015

https://www. nationaleombudsman.nl/system/ files/rapport/rapport-2014- 138.pdf

DOORBRAAK
KEIHARDE POLITIEREPRESSIE NA KRITIEK OP ZWARTE PIET
14 NOVEMBER 2011

http://www.doorbraak.eu/keihar de-politierepressie-na-kritiek -op-zwarte-piet-racisme/

POLITIE PAKT ACTIVISTEN OP BIJ INTOCHT SINT/SCHENDING 

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

ASTRID ESSED

http://www.astridessed.nl/2011 politie-pakt-activisten-op-bij -intocht-sintschending-vrijhei d-van-meningsuitingpolitiegewe ld/

GOUDA/2014

ANTI ZWARTE PIET PROTEST GOUDAPOLITIEGEWELD
VOLKSKRANTRECHTER: ANTI ZWARTE PIET ACTIVIST AFRIYIEOPNIEUW ONRECHTMATIG GEARRESTEERD6 OCTOBER 2016

http://www.volkskrant.nl/binne nland/rechter-anti-piet-activi st-afriyie-opnieuw-onrechtmati g-gearresteerd~a4390430/

YOUTUBE.COM

https://www.youtube.com/watch? v=4TGvi3y9cIg&t=35s

KNO’LEGDE CESARE SLACHTOFFER VAN BUITENSPORIGPOLITIEGEWELD

JOOP.NLMEDIA VERTEKENEN PIET PROTESTMERIJN OUDENAMPSEN18 NOVEMBER 2014
 http://www.joop.nl/opinies/ detail/artikel/29570_media_ vertekenen_piet_protest/  HOONGELACH VOOR POLITIE EN BURGEMEESTER GOUDA/HUN MACHTSVERTOON GAAT ZWARTE PIET NIET REDDENPETER STORM16 NOVEMBER 2014
  http://www.ravotr.nl/2014/11/ 16/hoongelach-voor-politie-en- burgemeester-gouda-hun- machtsvertoon-gaat-zwarte- piet-niet-redden/

ANTI ZWARTE PIET PROTEST IN GOUDA EN AMSTERDAM/OVERHYPOCRISIE RUTTE/VERDRAAIINGEN IN DE MEDIA EN SCHIJNHEILIGHEIDVAN DER LAANASTRID ESSED8 NOVEMBER 2014
http://www.astridessed.nl/anti -zwarte-piet-protest-in-gouda- en-amsterdamzwarte-piet-is-rac ismeover-hypocrisie-rutteverdr aaiingen-in-de-media-en-schijn heiligheid-van-der-laan/

[8]

WIKIPEDIALIST OF JAMES BOND FILMS
https://en.wikipedia.org/wiki/ List_of_James_Bond_films

(9)

KOZP VEROORDEELT ONRECHTMATIGE MASSA-ARRESTATIEVREEDZAME ARRESTANTEN DOOR ABOUTALEB17 NOVEMBER 2016

https://www.indymedia.nl/node/ 36998

(10)

JOOP.NLIN NEDERLAND ZIJN WIJ VOOR VRIJE MENINGSUITING, TENZIJ JETEGEN ZWARTE PIET BENTMITCHELL ESAJAS27 NOVEMBER 2016

http://www.joop.nl/opinies/ned erland-vrijheid-meningsuiting- tenzij-zwarte-piet-bent

[11]

De noodverordening geldt voor een afgebakend gebied, bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Burgemeesters zetten een noodverordening in om te voorkomen dat er tijdens Oud en Nieuw auto’s worden gestookt op bepaalde plaatsen. 
  • Of om het gebied te ontruimen dat in de risicozone ligt tijdens een bomontruiming. 
  • Of om mensen te weren die van plan zijn een (tegen)demonstratie te houden.


Een noodbevel is zwaarder en richt zich specifiek op één of enkele personen. Overtreding van een noodbevel is een misdrijf.”
NEDERLANDS GENOOTSCHAP VAN BURGEMEESTERSNOODVERORDENING OF NOODBEVEL?
http://www.burgemeesters.nl/ noodverordening

[12]

”Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zegt dat burgemeesters veel te snel een noodbevel gebruiken. “Een noodbevel is bedoeld voor noodsituaties. Ik grap altijd tegen mijn studenten: voor als de Russen komen. Bij een Sinterklaasintocht is er geen sprake van een noodsituatie.”
TROUWWAPPERDE ABOUTALEB BIJ INTOCHT SINTERKLAAS TE SNELMET NOODBEVEL?14 NOVEMBER 2016

http://www.trouw.nl/tr/nl/3968 1/nbsp/article/detail/4415176/ 2016/11/14/Wapperde-Aboutaleb- bij-intocht-Sinterklaas-te-sne l-met-noodbevel.dhtml

[13]

TROUWWAPPERDE ABOUTALEB BIJ INTOCHT SINTERKLAAS TE SNELMET NOODBEVEL?14 NOVEMBER 2016

http://www.trouw.nl/tr/nl/3968 1/nbsp/article/detail/4415176/ 2016/11/14/Wapperde-Aboutaleb- bij-intocht-Sinterklaas-te-sne l-met-noodbevel.dhtml

[14]

POLITIEREPRESSIE TEGEN ANTI ZWARTE PIET DEMONSTRANTEN
DORDRECHT/2011
NU.NLOMBUDSMAN NOEMT ARRESTATIES SINTERKLAASINTOCHT 2011 ONTERECHT17 OCTOBER 2014

http://www.nu.nl/binnenland/39 06218/ombudsman-noemt-arrestat ies-sinterklaasintocht-2011-on terecht.html

CONCLUSIE
”De klacht over de aanhouding – en daarmee tevens de klacht over het gebruik van geweld – is gegrond wegens schending van het vereiste dat grondrechten moeten worden gerespecteerd, in dit geval het recht op persoonlijke vrijheid en het verbod op onrechtmatige vrijheidsbeneming. De klacht over de gemaakte opmerkingen is gegrond wegens schending van het vereiste van professionaliteit.”
DE NATIONALE OMBUDSMANRAPPORT OVER EEN KLACHT OVER DE REGIONALE POLITIEEENHEID ROTTERDAM15 OCTOBER 2015

https://www. nationaleombudsman.nl/system/ files/rapport/rapport-2014- 138.pdf

DOORBRAAK
KEIHARDE POLITIEREPRESSIE NA KRITIEK OP ZWARTE PIET
14 NOVEMBER 2011

http://www.doorbraak.eu/keihar de-politierepressie-na-kritiek -op-zwarte-piet-racisme/

[15]

ANTI ZWARTE PIET PROTEST GOUDAPOLITIEGEWELD
VOLKSKRANTRECHTER: ANTI ZWARTE PIET ACTIVIST AFRIYIEOPNIEUW ONRECHTMATIG GEARRESTEERD6 OCTOBER 2016

http://www.volkskrant.nl/binne nland/rechter-anti-piet-activi st-afriyie-opnieuw-onrechtmati g-gearresteerd~a4390430/

YOUTUBE.COM

https://www.youtube.com/watch? v=4TGvi3y9cIg&t=35s

KNO’LEGDE CESARE SLACHTOFFER VAN BUITENSPORIGPOLITIEGEWELD

JOOP.NLMEDIA VERTEKENEN PIET PROTESTMERIJN OUDENAMPSEN18 NOVEMBER 2014
 http://www.joop.nl/opinies/ detail/artikel/29570_media_ vertekenen_piet_protest/

HOONGELACH VOOR POLITIE EN BURGEMEESTER GOUDA/HUN MACHTSVERTOON GAAT ZWARTE PIET NIET REDDENPETER STORM16 NOVEMBER 2014
  http://www.ravotr.nl/2014/11/ 16/hoongelach-voor-politie-en- burgemeester-gouda-hun- machtsvertoon-gaat-zwarte- piet-niet-redden/

ANTI ZWARTE PIET PROTEST IN GOUDA EN AMSTERDAM/OVERHYPOCRISIE RUTTE/VERDRAAIINGEN IN DE MEDIA EN SCHIJNHEILIGHEIDVAN DER LAANASTRID ESSED8 NOVEMBER 2014
http://www.astridessed.nl/anti -zwarte-piet-protest-in-gouda- en-amsterdamzwarte-piet-is-rac ismeover-hypocrisie-rutteverdr aaiingen-in-de-media-en-schijn heiligheid-van-der-laan/

[16]

”De AIVD heeft voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas in Maassluis burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gewaarschuwd voor confrontaties tussen anti-Zwarte Piet-activisten en extreem-rechtse demonstranten en hooligans.”

NOSABOUTALEB KREEG AIVD AMBTSBERICHT OVER SINTERKLAASINTOCHT17 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2143554- aboutaleb-kreeg-aivd-ambtsberi cht-voor-sinterklaasintocht.ht ml

[17]

”Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft de burgemeester gebeld over mogelijke ongeregeldheden. ”

NOSABOUTALEB KREEG AIVD AMBTSBERICHT OVER SINTERKLAASINTOCHT17 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2143554- aboutaleb-kreeg-aivd-ambtsberi cht-voor-sinterklaasintocht.ht ml

[18]

” “Of het vreedzaam blijft bij zo’n evenement, dat ongelooflijk gevoelig ligt, hangt ook af van wat anderen doen.”
NOSABOUTALEB VIERKANT ACHTER ARRESTATIES SINTERKLAASOPTOCHT14 NOVEMBER 2016
http://nos.nl/artikel/2143107- aboutaleb-vierkant-achter-arre staties-sinterklaasoptocht.htm l

[19]

VOOR ONZE VEILIGHEID: NOODTOESTAND,DEMONSTRATIEVERBOD, POLITIEGEWELDJOKE KAVIAAR15 NOVEMBER 2016
https://jokekaviaar.nl/noodtoe stand-demonstratieverbod-polit iegeweld.html

[20]

KOZP VEROORDEELT ONRECHTMATIGE MASSA ARRESTATIEVREEDZAME DEMONSTRANTEN IN ROTTERDAM11 NOVEMBER 2016

https://www.indymedia.nl/node/ 36998

[21]

OPEN BRIEF KOZP11 NOVEMBER 2016ZIE VOOR VERSLAG VAN KNO’LEGDE CESARE ONDERAAN

https://www.indymedia.nl/node/ 36906

[22]

YOUTUBE.COMWITTE AGENTEN TUIGEN ZWARTE ANTI BLACKFACE ACTIVISTENAF

https://www.youtube.com/watch? v=Q-oKRtywY6w&feature=youtu.be

[23]

‘Een aantal agenten is verkleed als Zwarte Piet.”

NOSHONDERDEN AGENTEN OM RUST TE BEWARENBIJ INTOCHT SINT9 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142263- honderden-agenten-om-rust-te- bewaren-bij-intocht-sint.html

Foto: 

[24]

NOSABOUTALEB VIERKANT ACHTER ARRESTATIES SINTERKLAASOPTOCHT14 NOVEMBER 2016
http://nos.nl/artikel/2143107- aboutaleb-vierkant-achter-arre staties-sinterklaasoptocht.htm l

[25]

”ME-ers sloegen in op mensen die probeerden de aanhouding van mede-actievoerders te voorkomen door in te haken en elkaar vast te houden. Polsen en armen waren doelwit van de politieknuppels, maar de rest van het lichaam werd niet altijd ontzien. Omdat de politie van twee kanten tegelijk aanviel, raakten mensen bekneld en kregen we het benauwd. ”………….”Een voor één hielden hardhandige agenten actievoerders aan. Bij die aanhoudingen pleegde de ME grof geweld. Ik heb gezien hoe iemand die door politie al in bedwang werd gehouden en op de grond lag, van een agent een vuistslag in het gezicht kreeg. Ik heb gehoord, achteraf, van iemand met schouder uit de kom, iemand met een stevige knieblessure. Zelf stond ik flinke tijd pal tegenover een ME-linie, die steeds vlakbij stond. Ik kwam er vrij voordelig af, met slechts één tik van zo ’n knuppel op mijn arm.”

VAN AARTSEN’S GEWAPENDE BENDEN ONTVOEREN 166 ANTIFASCISTENPETER STORM21 NOVEMBER 2016

http://www.ravotr.nl/2016/11/2 1/van-aartsens-gewapende-bende s-ontvoeren-166-antifascisten/

CONTROLE, CENSUUR, REPRESSIE, RACISME: DE POLITIESTAATAAN HET WERKJOKE KAVIAAR20 NOVEMBER 2016

https://jokekaviaar.nl/ politiestaat-aan-het-werk.html

[26]

”Burgemeester Aboutaleb heeft donderdagavond een emotionele oproep gedaan om te blijven strijden voor de vrijheid. Hij sprak tijdens de demonstratie op Plein 1940 in Rotterdam voor een publiek van vierduizend mensen.”…………””Wij laten ons niet de mond snoeren, want de Kalashnikov is niet het instrument dat leidt tot vrede en dialoog”, aldus Aboutaleb.”

RIJNMOND TVABOUTALEB: ”WIJ LATEN ONS DE MOND NIET SNOEREN”8 JANUARI 2015

http://www.rijnmond.nl/nieuws/ 124430/Aboutaleb-Wij-laten- ons-de-mond-niet-snoeren

[27]

JOOP.NLIN NEDERLAND ZIJN WIJ VOOR VRIJE MENINGSUITING,TENZIJ JE TEGEN ZWARTE PIET BENTMITCHELL ESAJAS27 NOVEMBER  2016

http://www.joop.nl/opinies/ nederland-vrijheid- meningsuiting-tenzij-zwarte- piet-bent

[28]

AMNESTY.NLROTTERDAM SCHOND DEMONSTRATIEVRIJHEID15 NOVEMBER 2016

https://www.amnesty.nl/ nieuwsportaal/nieuws/ rotterdam-schond- demonstratievrijheid

TEKST
”Op zaterdag 12 november zijn burgers die vreedzaam protesteerden tegen Zwarte Piet, of voornemens waren dat te doen, door de politie op verschillende manieren en momenten ‘tegengehouden’, ingesloten, en aangehouden. Volgens Amnesty International waren zowel het algehele demonstratieverbod dat in het centrum van Rotterdam gold als het beëindigen van het vreedzame protest disproportioneel.

Veruit de meeste van de ongeveer tweehonderd aanhoudingen van afgelopen zaterdag waren volgens Amnesty onrechtmatig. Daarnaast is Amnesty kritisch over de status en de geldigheid van het demonstratieverbod en het besluit van de burgemeester van Rotterdam van 11 november 2016. Met name naar het geweld dat de politie tegen een van de demonstranten gebruikte, moet volgens Amnesty nader onderzoek worden gedaan.

Demonstratieverbod disproportioneel

Het op voorhand opleggen van een algeheel demonstratieverbod is een zeer ingrijpende maatregel, die alleen in uitzonderlijke situaties mag worden toegepast. Van zo’n situatie was volgens Amnesty geen sprake. Een algeheel demonstratieverbod leidt ertoe dat niet elke demonstratie afzonderlijk wordt beoordeeld. Zo is ook de vreedzame demonstratie tegen de figuur Zwarte Piet niet inhoudelijk en specifiek beoordeeld. De autoriteiten in Rotterdam hebben daardoor de demonstratievrijheid onvoldoende gewaarborgd.

De door de burgemeester geuite vrees dat tegendemonstranten geweld zouden gebruiken had reden moeten zijn om vreedzame demonstranten te beschermen, niet om hun vrijheid van meningsuiting in te perken. 

Onrechtmatige aanhoudingen

Zelfs als er sprake is van overtreding van een demonstratieverbod of -beperking betekent dit niet dat de politie vreedzame demonstranten ‘automatisch’ moet of mag aanhouden. De demonstratievrijheid brengt met zich mee dat een besluit tot aanhouding noodzakelijk moet zijn. Amnesty is er niet van overtuigd dat zaterdag aanhouding van vreedzame demonstranten noodzakelijk was en vindt daarom veruit de meeste aanhoudingen onrechtmatig.

Disproportionele geweldstoepassing

Amnesty heeft videobeelden  bekeken van de aanhouding van de anti-Zwarte-Piet-activist Jerry Afriyie en meent dat daarbij sprake was van disproportioneel geweldgebruik. In ieder geval één agent gaf Afriyie een vuiststoot in zijn gezicht, zonder dat daarvoor een rechtvaardiging lijkt te zijn Amnesty vraagt de chef van de eenheid Rotterdam een onderzoek te doen naar de aanhouding van Afriyie.

Ontbreken van kennisgeving is geen reden voor demonstratieverbod

Amnesty onderschrijft het belang van tijdige kennisgeving door burgers die willen demonstreren. Dit is voor de autoriteiten een belangrijk instrument ter facilitering van demonstraties. Het ontbreken van een kennisgeving was één van de overwegingen voor de burgemeester om een algeheel demonstratieverbod op te leggen. Volgens internationale en nationale regels mag het ontbreken van een kennisgeving op zichzelf echter geen reden zijn voor een verbod of andere beperkende maatregel. 

Status van het besluit van de burgemeester is onduidelijk

De burgemeester heeft op 11 november 2016 op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) een algeheel tijdelijk demonstratieverbod  opgelegd  voor 12 november, van 06.00 – 18.00 uur, in het hele centrum van Rotterdam. Maar de Wom biedt de burgemeester deze bevoegdheid helemaal niet.

Het besluit lijkt vanwege de gekozen bewoordingen en overwegingen op een noodverordening, maar is dit dus niet. Opmerkelijk genoeg gebruikten zowel de politie als de burgemeester  in contacten met demonstranten en media de term noodverordening als basis voor het demonstratieverbod. Hiermee creëren de autoriteiten veel onduidelijkheid en wekken ze de indruk de status van het door henzelf genomen besluit niet goed te begrijpen. Dat roept bij Amnesty de vraag op hoe serieus de autoriteiten de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de demonstratievrijheid nemen.

Amnesty heeft vandaag een brief gestuurd aan de Burgemeester van Rotterdam en de chef van de politie-eenheid in Rotterdam waarin zij haar zorgen toelicht.”

https://www.amnesty.nl/ nieuwsportaal/nieuws/ rotterdam-schond- demonstratievrijheid

AMNESTY INTERNATIONAL

BRIEF NAAR AANLEIDING VAN AANHOUDINGEN ZWARTE PIET

DEMONSTRANTEN IN ROTTERDAM OP 12 NOVEMBER 2016

”Aan: burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en de heer Paauw, chef politie-eenheid Rotterdam

 Cc: gemeenteraad Rotterdam 

Cc: Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie

https://www.amnesty.nl/sites/ default/files/public/amnesty_ brief_nav_demonstraties_ rotterdam_12_november_2016.pdf

”Het demonstratieverbod dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam instelde bij de intocht van Sinterklaas en het ingrijpen van de politie toen dit werd overtreden, waren disproportioneel, zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept op tot onderzoek naar het geweld dat de politie gebruikte bij de aanhouding van ten minste één van de demonstranten.””In totaal werden zaterdag in Rotterdam 200 anti-Zwarte Piet-activisten opgepakt, omdat ze volgens de politie het demonstratieverbod overtraden. Op internet gaan filmpjes rond van de arrestaties. Volgens degenen die de video’s online hebben gezet is daarin te zien hoe agenten de activisten “aftuigen”. Ook NOS-verslaggever Robert Bas zegt dat er “flinke tikken werden uitgedeeld”.
NOSAMNESTY: AANHOUDINGEN INTOCHT ROTTERDAMONRECHTMATIG15 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2143261- amnesty-aanhoudingen-intocht-r otterdam-onrechtmatig.html

”Amnesty laakt niet alleen het optreden van de politie. De mensenrechtenorganisatie vindt ook dat Aboutaleb met een verbod de vrijheid van meningsuiting van de demonstranten ten onrechte heeft ingeperkt. Amnesty vindt dat de burgemeester de activisten juist had moeten beschermen tegen agressieve voorstanders van Zwarte Piet.”

NOSAMNESTY: AANHOUDINGEN INTOCHT ROTTERDAMONRECHTMATIG15 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2143261- amnesty-aanhoudingen-intocht-r otterdam-onrechtmatig.html

[29]

”PvdA, GroenLinks, de SP en de islamitische Rotterdamse partij NIDA vinden dat Aboutaleb onvoldoende zijn best heeft gedaan om de demonstratie door te laten gaan. Ze willen een grondig onderzoek en een hoorzitting met alle partijen. ”
NOSABOUTALEB KREEG AIVD AMBTSBERICHT VOORSINTERKLAASINTOCHT17 NOVEMBER 2016
http://nos.nl/artikel/2143554- aboutaleb-kreeg-aivd- ambtsbericht-voor- sinterklaasintocht.html

[30]

”Gelukkig was er wel wat tegenwind vanuit GroenLinks, de SP en NIDA. Zo stelde NIDA voorman Nourdin el Ouali in een vurig betoog het volgende:

“Stop het criminaliseren van deze vreedzame antiracisme demonstranten. Dit zijn pogingen om met negatieve beeldvorming democratische principes te ondermijnen. Wij zijn hier om de macht te controleren omwille van het vrije woord.”

JOOP.NLIN NEDERLAND ZIJN WIJ VOOR VRIJE MENINGSUITING,TENZIJ JE TEGEN ZWARTE PIET BENTMITCHELL ESAJAS27 NOVEMBER  2016

http://www.joop.nl/opinies/ nederland-vrijheid- meningsuiting-tenzij-zwarte- piet-bent

[31]

NOSAANGEHOUDEN ADVOCAAT: NOODBEVEL ROTTERDAMWAS TOTAAL ONDUIDELIJK12 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142809- aangehouden-advocaat-noodbevel -rotterdam-was-totaal-onduidel ijk.html

[32]

”Zijn cliënt Jerry Afriyie werd ook aangehouden. Pestman: “Hij stond op een afstandje van de groep. Ze hebben hem er gewoon naartoe gesleept. Dat is evident volstrekt ten onrechte. Hij heeft niets kwaads in de zin.”

NOSAANGEHOUDEN ADVOCAAT: NOODBEVEL ROTTERDAMWAS TOTAAL ONDUIDELIJK12 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142809- aangehouden-advocaat-noodbevel -rotterdam-was-totaal-onduidel ijk.html

[33]

””Het is voor het eerst dat ik aan ‘de verkeerde kant’ sta. Ik merkte ineens hoe rechteloos en machteloos je bent. Ik heb de hele dag niet gegeten. Er was geen wc. Op een gegeven moment stonden we in een busje te plassen. Mensonterend.”

NOSAANGEHOUDEN ADVOCAAT: NOODBEVEL ROTTERDAMWAS TOTAAL ONDUIDELIJK12 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142809- aangehouden-advocaat-noodbevel -rotterdam-was-totaal-onduidel ijk.html

[34]

NOSABOUTALEB VIERKANT ACHTER ARRESTATIES SINTERKLAASOPTOCHT14 NOVEMBER 2016
http://nos.nl/artikel/2143107- aboutaleb-vierkant-achter-arre staties-sinterklaasoptocht. htm 

[35]

TROUWWAPPERDE ABOUTALEB BIJ INTOCHT SINTERKLAAS TE SNELMET NOODBEVEL?14 NOVEMBER 2016

http://www.trouw.nl/tr/nl/3968 1/nbsp/article/detail/4415176/ 2016/11/14/Wapperde-Aboutaleb- bij-intocht-Sinterklaas-te-sne l-met-noodbevel.dhtml

[36]

”Het recht om te demonstreren, vastgelegd in de Grondwet en nader uitgewerkt in de Wet openbare manifestaties, is op acht punten aan vernieuwing toe. De vrijheid om te betogen moet op verschillende punten verruimd worden. Daarnaast zouden demonstranten zelf mede de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de openbare orde en moeten er regelingen komen voor nieuwe vormen van demonstraties, zoals tentenkampen. En bovenal: de overheid moet verre blijven van de inhoud van de demonstratie. Dat betoogt de Groningse jurist Berend Roorda in zijn proefschrift, waarin hij het Nederlandse demonstratierecht vergelijkt met dat van Duitsland en Engeland. Zijn aanbevelingen worden inmiddels besproken op het Ministerie van Veiligheid en Justitie.”

MET HELAAS, FOTO VAN EEN PEGIDA DEMONSTRATIE……RIJKS UNIVERSITEIT GRONINGENOVERHEID GAAT NIET OVER DE INHOUD VAN EENDEMONSTRATIE6 SEPTEMBER 2016

http://www.rug.nl/news/2016/09 /_overheid-gaat-niet-over-de- inhoud-van-een-demonstratie_

” Ik maak me er zorgen over dat bedreigingen van het democratisch rechtssysteem ertoe leiden dat beleidsmakers het recht van minderheden om te demonstreren beperken. De grondrechten gelden voor iedereen, ook voor IS-aanhangers en anderen die een bedreiging vormen voor de samenleving.’’

DAGBLAD VAN HET NOORDENRUG PROMOVENDUS: ”GRONDRECHTEN GELDEN OOKVOOR AANHANGERS VAN IS”7 SEPTEMBER 2016
http://www.dvhn.nl/groningen/ RUG-promovendus-%E2%80% 98Grondrechten-gelden-ook- voor-aanhangers-van-IS-%E2%80% 99-21613168.html

De Nederlandse demonstratiewet is niet meer van deze tijd. Dat stelt RUG-promovendus Berend Roorda in zijn proefschrift.

Demonstreren in een tentenkamp. Een jaar of vijf geleden trok de Occupy-beweging er overal in de wereld veel publiciteit mee, ook op de Grote Markt in Groningen. Asielzoekers in Ter Apel grepen destijds eveneens naar dit middel om tegen hun uitwijzing te protesteren.

Aan een tentenkamp als demonstratievorm heeft de wetgever nooit gedacht, zegt promovendus Berend Roorda (29). De Wet openbare manifestaties (Wom) die in 1988 is ingevoerd, als uitwerking van het demonstratierecht, is niet toegesneden op deze en andere nieuwe ontwikkelingen in het demonstreren.

Ingrijpen

Bij demonstraties kunnen burgemeesters om drie redenen ingrijpen: om gezondheidsredenen, om verkeersredenen en ter voorkoming en bestrijding van wanordelijkheden. ,,Deze middelen bieden onvoldoende grond om in te grijpen bij tentenkampen, terwijl die voor veel overlast kunnen zorgen voor omwonenden en ondernemers. Daarom stel ik voor dat in de wet wordt verankerd dat tentenkampen ’s nachts worden verboden.’’

Roorda heeft in zijn proefschrift het demonstratierecht onder de loep genomen, dat pas in 1983 in de Grondwet is verankerd. Het aantal demonstraties is deze eeuw explosief gestegen. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Zo nam het aantal in ‘demonstratiehoofdstad’ Den Haag toe van 350 in 2002 tot 1500 vorig jaar. ,,Die groei komt niet alleen door een toename van het aantal conflicten, maar ook door de opkomst van sociale media.’’

Ruim baan

De Groninger promovendus wil niet alleen paal en perk stellen aan tentenkampen als demonstratievorm. Hij pleit op andere punten juist voor het bieden van ruim baan aan demonstranten. ,,De overheid moet zich verre houden van de inhoud van demonstraties. Dat mag ook geen reden zijn deze te verbieden.’’

Zelfs als een rechts-extremistische politieke beweging aankondigt met hakenkruizen te gaan zwaaien, dan mag een burgemeester daar volgens hem geen stokje voor steken. ,,Het tonen van hakenkruizen kan alleen tijdens of na zo’n bijeenkomst worden bestraft. Het is een principieel punt: Geen censuur. Je mag de vrijheid van meningsuiting niet in de kiem smoren.’’

Vergeleken met de ons omringende landen komt dat ook weinig voor, blijkt uit de studie van Roorda. ,,Maar er is een toenemende druk om dat wel te doen. Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie en Veiligheid zint er bijvoorbeeld op salafistische demonstraties vergaand te beperken. Dat gaat regelrecht in tegen het demonstratierecht.’’

Voltaire

Hij haalt de Franse filosoof Voltaire erbij om zijn standpunt te verdedigen. ,,Hij zei ooit: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.’ Ik maak me er zorgen over dat bedreigingen van het democratisch rechtssysteem ertoe leiden dat beleidsmakers het recht van minderheden om te demonstreren beperken. De grondrechten gelden voor iedereen, ook voor IS-aanhangers en anderen die een bedreiging vormen voor de samenleving.’’

[37]

TROUWWAPPERDE ABOUTALEB BIJ INTOCHT SINTERKLAAS TE SNELMET NOODBEVEL?14 NOVEMBER 2016

http://www.trouw.nl/tr/nl/3968 1/nbsp/article/detail/4415176/ 2016/11/14/Wapperde-Aboutaleb- bij-intocht-Sinterklaas-te-sne l-met-noodbevel.dhtml

[38]

TROUWWAPPERDE ABOUTALEB BIJ INTOCHT SINTERKLAAS TE SNELMET NOODBEVEL?14 NOVEMBER 2016

http://www.trouw.nl/tr/nl/3968 1/nbsp/article/detail/4415176/ 2016/11/14/Wapperde-Aboutaleb- bij-intocht-Sinterklaas-te-sne l-met-noodbevel.dhtml

[39]

METRONIEUWS.NLZWARE BEPERKINGEN VOOR ANTI ZWARTE PIET DEMONSTRANTENAHOY24 NOVEMBER 2016

http://www.metronieuws.nl/nieu ws/rotterdam/2016/11/zware-bep erkingen-voor-anti-pietdemonst ranten-ahoy

ADANTI PIET DEMONSTRANTEN LATEN STEM HOREN BIJ AHOY27 NOVEMBER 2016

http://www.ad.nl/dossier-rotte rdam/anti-piet-demonstranten-l aten-stem-horen-bij-ahoy~aa85d 5ca/

[40]

”,Ik wil de confrontatie voorkomen en sta niet toe dat de activisten folders uitdelen aan ouders en hun kinderen”

ADACTIEVOERDERS SINTFEEST IN AHOY ”OP GEPASTEAFSTAND”24 NOVEMBER 2016

http://www.ad.nl/dossier-rotte rdam/actievoerders-sintfeest-i n-ahoy-op-gepaste-afstand~a72d 7bc1/

[41]

NOSZWARTE PIET ACTIVISTEN ACHTERVOLGD ALS ”TERRORISTEN”13 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142952- zwarte-pietactivisten-achtervo lgd-als-terroristen.html

TEGEN RACISME, TEGEN REPRESSIE: VAN ROTTERDAM NAARDEN HAAGPETER STORM16 NOVEMBER 2016

http://www.ravotr.nl/2016/11/16/tegen-racisme-tegen-repressie-van-rotterdam-naar-den-haag/

[42]

RACISTISCHE REACTIES TEGEN QUINCY GARIO:

JOOP.NLRACISTISCHE REACTIES OP ANTI-ZWARTE PIET BETOOG7 OCTOBER 2013

http://www.joop.nl/nieuws/raci stische-reacties-op-anti-zwart e-piet-betoog

VOLKSKRANTMENSEN SCHRIJVEN, DAT ZIJ MIJN STROT GAAN DOORSNIJDEN28 AUGUSTUS 2015

http://www.volkskrant.nl/binne nland/-mensen-schrijven-dat-ze -mijn-strot-gaan-doorsnijden~a 4130579/

RACISTISCHE REACTIES TEGEN MITCHELL ESAJAS:

” Vorig jaar ontving ik 10.000 racistische reacties, dit jaar werd mijn Facebook live video meer dan 20.000 keer bekeken en ontvingen ik weer honderden haatberichten, wederom een kleine greep uit de reacties:

  • Erik Giroldi 0:30 Kapot slaan moesten ze jullie
  • Tim van Grinsven 11:00 Hou erg schamen jullie ouders, he Gerda die hebben jou vroeger zo opgevoed en ga jij zo doen. Ga weg hier enkeltje Afrika en je hebt geen zwarte Piet meer. Alleen misschien zwarte kongo en om 11:36: Bom erop
  • Ricardo de Jong 0:06 Wat doen die blanken tussen die negers man man man kanker het land uit !”

JOOP.NLIN NEDERLAND ZIJN WIJ VOOR VRIJE MENINGSUITING, TENZIJ JE TEGEN ZWARTEPIET BENTMITCHELL ESAJAS27 NOVEMBER 2016
http://www.joop.nl/opinies/ned erland-vrijheid-meningsuiting- tenzij-zwarte-piet-bent

RACISTISCHE REACTIES TEGEN SYLVANA SIMONS

´´Jankneger, Zwarte Piet, Kutpiet, verrader, Zwarte doos, Negermongoolen Aap´   NOSHOE RACISTISCH IS NEDERLAND
  http://nos.nl/nieuwsuur/artike l/2107013-hoe-racistisch-is-ne derland.html

[43]

WIKIPEDIAZWARTE PIET
   http://nl.wikipedia.org/wiki/ Zwarte_Piet

[44]

”Die  negatievere  kijk  opdonkergekleurde mensen begint vanaf diezelfde jaren 1860 zichtbaar te worden ook inde  plaatjes  van  Zwarte  Piet.  Hij  wordt  steeds  angstaanjagender  en  schept  er  een zichtbaar  genoegen  inom  kinderen  te bestraffen.”
   JAN HELSLOOTNAAR EEN AFSCHEID VAN ZWARTE PIET Lezing op de bijeenkomst van het Sint Nicolaas Genootschapin Montfoort, 31 maart 2012
   http://depot.knaw.nl/12639/1/ Lezing_SNG_Montfoort_2012_pdf- def.pdf

[45]

“Na de oorlog ging Zwarte Piet onbeholpen praten en kreeg hij kroeshaar met dikke lippen. Dat kan best met het koloniale verleden te maken hebben. In de hoofden van mensen is de knechtenrol meer voor zwarten dan voor blanken.” Met andere woorden: volgens de historicus heeft de figuur Zwarte Piet na de Tweede Wereldoorlog nog een extra racistisch tintje gekregen.”
  DOORBRAAKZWARTE PIET? AFSCHMINKEN!14 DECEMBER 2009
   http://www.doorbraak.eu/ zwarte-piet-afschminken/
    DE STRIJD OM ZWARTE PIETJOHN HELSLOOT
   http://www.dbnl.org/tekst/ hovi002cult01_01/ hovi002cult01_01_0011.php

[46]

DE STRIJD ROND ZWARTE PIET(1): DEMAGOGIE, DROGREDENERINGEN,DREIGEMENTENPETER STORM25 OCTOBER 2013
 http://www.ravotr.nl/2013/10/2 5/de-strijd-rond-zwarte-piet-1 -demagogie-drogredeneringen-dr eigementen/
   DE STRIJD ROND ZWARTE PIET (2): PAGE, SCHELM, SLAAF EN KNECHTPETER STORM26 OCTOBER 2013
 http://www.ravotr.nl/2013/10/2 6/de-strijd-rond-zwarte-piet-2 -page-schelm-slaaf-en-knecht/

[47]

”Onbegrijpelijk, dat iemand, van wie wetenschappelijkinzicht mag worden verwacht, niet alleen volkomen voorbijgaataan de effecten van ”Zwarte Piet” op zwarte kinderen, maar behept is met institutioneel racisme. Voor hem tellen, zo blijkt uit zijn redenatie, slechtsblanke kinderen.”
 BREEUWSMA EN ZWARTE PIET/INSTITUTIONEEL RACISMEIN UITVOERINGASTRID ESSED23 SEPTEMBER 2015
  http://www.astridessed.nl/bree uwsma-en-zwarte-pietinstitutio neel-racisme-in-uitvoering/
    DOORBRAAK.EUZWARTE PIET ERVARINGEN OUDERS DOET MEDEWERKER VAN KINDEROMBUDSMANHUIVEREN1 APRIL 2016
  http://www.doorbraak.eu/zwarte -piet-ervaringen-ouders-medewe rker-kinderombudsman-huiveren/

[48]

”Die verhalen blijven zich opstapelen. Zwarte mensen die vertelden hoe ze als kind uitgelachen werden in Sinterklaastijd, zwarte kinderen die niet naar school durfden rond die tijd omdat ze voortdurend voor ‘zwarte Piet’ werden uitgemaakt, zwarte kinderen die thuiskwamen en vroegen: ‘mama, ben ik dom? Zwarte Piet is toch ook dom’.
  ANTIRACISME OP VIER FRONTENPETER STORM30 APRIL 2015
  http://www.ravotr.nl/2015/04/3 0/antiracisme-op-vier-fronten/
    DOORBRAAK.EUZWARTE PIET ERVARINGEN OUDERS DOET MEDEWERKER VAN KINDEROMBUDSMANHUIVEREN1 APRIL 2016
  http://www.doorbraak.eu/zwarte -piet-ervaringen-ouders-medewe rker-kinderombudsman-huiveren/

[49]

DOORBRAAK.EUZWARTE PIET ERVARINGEN OUDERS DOET MEDEWERKER VAN KINDEROMBUDSMANHUIVEREN1 APRIL 2016
   http://www.doorbraak.eu/zwarte -piet-ervaringen-ouders-medewe rker-kinderombudsman-huiveren/

[50]

”De figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsman stelt dat Zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest. ”  KINDEROMBUDSMAN: ZWARTE PIET VRAAGT OM AANPASSING30 SEPTEMBER 2016 https://www.dekinderombudsman. nl/70/ouders-professionals/nie uws/kinderombudsman-zwarte-pie t-vraagt-om-aanpassing/?id=667  NOSKINDEROMBUDSMAN: ZWARTE PIET IS IN STRIJD MET HETKINDERRECHTENVERDRAG   http://nos.nl/artikel/2135146- kinderombudsman-zwarte-piet-is -in-strijd-met-kinderrechtenve rdrag.html

[51]

NU.NLVN WIL DAT NEGATIEVE KENMERKEN ZWARTE PIET WORDENAANGEPAST28 AUGUSTUS 2015
    http://www.nu.nl/binnenland/41 15002/vn-wil-negatieve-kenmerk en-zwarte-piet-worden-aangepas t.html
    RTL NIEUWSVERENIGDE NATIES WIL DAT NEDERLAND ZWARTE PIET AANPAST28 AUGUSTUS 2015
   http://www.rtlnieuws.nl/nieuws /binnenland/verenigde-naties-w il-dat-nederland-zwarte-piet-a anpast

[52]

NU.NLVOORTAAN GOUDEN KLIMPIETEN BIJ DE BIJENKORFIN AMSTERDAM10 AUGUSTUS 2015
   http://www.nu.nl/overig/410385 4/voortaan-gouden-klimpieten- bij-bijenkorf-in-amsterdam. html
    TROUWHAAGSE SCHOLEN WILLEN NIET LANGER EEN KLASSIEKE ZWARTEPIET17 SEPTEMBER 2015
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4492 /Nederland/article/detail/4144 129/2015/09/17/Haagse-scholen- willen-niet-langer-een- klassieke-Zwarte-Piet.dhtml
    ADKLASSIEKE ZWARTE PIET IN BAN BIJ ROTTERDAMSE SCHOLEN23 SEPTEMBER 2015
   http://www.ad.nl/rotterdam/kla ssieke-zwarte-piet-in-ban-bij- rotterdamse-scholen~a5e826fd/
     NU.NLGEEN ZWARTE PIET MEER OP OPENBARE SCHOLEN IN UTRECHT30 SEPTEMBER 2015
   http://www.nu.nl/sinterklaas/4 135830/geen-zwarte-piet-meer-o penbare-basisscholen-in-utrech t.html

[53]

NOSZWARTE PIET ACTIVISTEN ACHTERVOLGD ALS ”TERRORISTEN”13 NOVEMBER 2016

http://nos.nl/artikel/2142952- zwarte-pietactivisten-achtervo lgd-als-terroristen.html

[54]

ZWARTEPIETACTIVIST VERLIEST BAAN DOOR PROTEST16 FEBRUARI 2015

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws /binnenland/zwartepietactivist -verliest-baan-door-protest

[55]

VERKOOP PIETENSCHMINK NIET OKAY/WEG ERMEE/BRIEFAAN INTERTOYSASTRID ESSED11 NOVEMBER 2016

http://www.astridessed.nl/ zwarte-piet-is-racismeverkoop- pieten-schmink-sets-niet- okayweg-ermeebrief-aan- intertoys/

VERKOOP PIETENSCHMINK NIET OKAY/WEG ERMEE/BRIEFAAN KRUIDVATASTRID ESSED11 NOVEMBER 2016

http://www.astridessed.nl/ zwarte-piet-is-racismeverkoop- pieten-schmink-sets-niet- okayweg-ermeebrief-aan- kruidvat/

take down
the paywall
steun ons nu!