De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

20 Grootouders stappen 100 km naar klimaatconferentie in Glasgow
Opinie - Grootouders voor het Klimaat

20 Grootouders stappen 100 km naar klimaatconferentie in Glasgow

donderdag 21 oktober 2021 15:51
Spread the love

 

Op 29 oktober, bij de start van de Klimaatconferentie COP26 zal in Glasgow een delegatie van twintig Grootouders voor het Klimaat de bekommernis van de ouderen aan de Belgische delegatie overmaken.

Ze hebben er dan vanuit Edinburgh een 4 daagse voettocht van 100 km op zitten langs kanalen die de opgang van de industriële revolutie markeren. Ze zullen ook een symbolische actie houden bij het standbeeld van James Watt, uitvinder van de stoommachine – wat als het begin van de industriële revolutie kan gezien worden en daarmee ook, onbedoeld, het begin van de inflatie van de uitstoot van broeikasgassen.

Afspraak op zondag 24 oktober aan EU-parlement, Brussel

“Voor ons vertrek uit België, op zondag 24 oktober om 13 uur, kozen we het Luxemburgplein in Brussel. Niet alleen ligt dat vlak bij het Europees parlement, er staat ook een standbeeld van John Cockerill, symbool voor de start van de zware industrie op het Europese vasteland”, verduidelijkt Grootouder en reisbegeleider Luc Debuyst. “We weten hoe grondig die gebeurtenissen de loop van de geschiedenis hebben bepaald. Nu is het hoog tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen en met effectief beleid het tij keren om de generaties na ons een veilige en rechtvaardige wereld na te laten”.

De vier Belgische klimaatministers werd gevraagd bij dat vertrek aanwezig te zijn. Jul Geeroms, voorzitter van de Vlaamse ouderenraad, zal de bezorgdheid van veel leeftijdsgenoten verwoorden, zoals die kort en krachtig is samengevat in de dringende oproep die de Grootouders vorige week namens de senioren publiceerden en die gesteund wordt door een groot aantal ouderenverenigingen: Gezinsbond, Vlaamse Ouderenraad, Okra, S-plus, GOSA, ABVV-senioren, CD&V-senioren, Groen-plus, Ecokerk, Transitie Molen en Balen, Duurzame Heistenaars en Grands- parents pour le Climat.

We hebben nog tijd, maar hij dringt

“We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het Akkoord van Parijs te realiseren. We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen. Elke decigraad telt”, voegt co-voorzitter Hugo Van Dienderen eraan toe.

De Grootouders ontmoeten de klimaatjongeren

In Glasgow staan al een aantal ontmoetingen geprogrammeerd, o.m. met de klimaatjongeren (en hun Rail to the Cop), met federaal klimaatminister Zakia Khattabi en met de Belgische delegatieleider Peter Wittoeck.

De tocht en de ontmoetingen van de klimaatstappers zullen in België aandachtig gevolgd worden. Op sociale media en op de website van de Grootouders (grootoudersvoorhetklimaat.be) komt er dagelijks een verslag. Deelnemers spreken er ook over hun motivatie, zoals Ria Gielis bijvoorbeeld schrijft: “Hoe vertel ik het mijn kleinkinderen? Ik ben zelf al bang genoeg”.

Foto: Grootouders voor het Klimaat

 

Een eigen webpagina

Op de website van de Grootouders hebben we een eigen pagina, waar u extra info vindt en die dagelijks een update krijgt met verslagen van de tocht: grootoudersvoorhetklimaat.be/mafu21/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!