De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

People attend the traditional May Day labour union march, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Paris, France, May 1, 2021. REUTERS/Gonzalo Fuentes

1mei 2021, wereldwijd massamanifestaties ondanks corona maatregelen

dinsdag 4 mei 2021 21:22
Spread the love

 

Terwijl in België PVDA als een voorbeeldige burger enkele flauwe corona-proof bijeenkomsten hield ging het er in andere landen minder gezagsgetrouw aan toe. 1 mei is traditioneel een dag waarop er wel eens confrontaties zijn tussen linkse manifestanten en politieambtenaren maar in 2021 speelde corona mee in het verhaal.

 

Corona gaf voor de staat een reden om de 1mei bijeenkomsten te verbieden. Ook speelde voor links het dilemma of er überhaupt op straat moest worden gekomen gezien de epidemie. Geen uitgemaakte zaak daar links (in het westen) enerzijds veelal steun geeft aan de corona maatregelen maar anderzijds lijkt de piek van de epidemie achter de rug en lijden veel mensen, niet in het minst uit het electoraat van links, fel onder de maatregelen. In België koos links ervoor de maatregelen trouw te blijven en waren er geen grote bijeenkomsten. Dat ultra-liberaal Dedecker met de aandacht ging lopen en dat de knokploegen van de staat op de rebellerende jeugd werden gestuurd maakte het een pijnlijke 1 mei 2021 voor Belgisch links.

 

Elders in de wereld waren er wel massamanifestaties (1). In Parijs was er een grote betoging die onder felle repressie gepaard ging. De politie en linkse manifestanten vochten er urenlang straatgevechten uit (2). Frankrijk is over heel de epidemie gezien het land met de strengste maatregelen in Europa heb ik de indruk. Dat zorgt voor spanningen, zeker in de grote steden, waar mensen meestal in appartementen wonen. Deze frustratie uitte zich afgelopen 1 mei. Gelijkaardige taferelen zagen we in Berlijn. In Londen was er een grote manifestatie tegen politiegeweld. Dat geweld is toegenomen door de corona maatregelen. Onder andere mensen uit de  BLM beweging waren prestent.  Er werden 9 mensen gearresteerd in London. In Parijs waren er dat 46 en in Istanbul 212.

Net als in Brussel was er op 1 mei in Montreal actie tegen de corona maatregelen. Deze lokte tienduizenden deelnemers. (3)

 

Beperkte buitenlandse berichtgeving VRT

Het nieuws over de betogingen is slechts beperkt of niet gebracht door de media. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dit onbewust bewust is. Dit is geen match met de pandemie en mensen zouden zich vragen beginnen stellen en misschien zelfs in opstand komen. Hoe valt het te rijmen dat er een zware pandemie is terwijl duizenden mensen samenkomen, uit elkaar geslagen door de politie. Zeker bij overheidskanaal VRT zijn de berichten gewikt en gewogen. Heeft u zich al eens de vraag gesteld hoe het er in andere landen aan toe gaat momenteel los van 1 mei? De berichtgeving is beperkt, nochtans zijn het historische tijden. Zo berichte VRT niet dat de covid kritische gouverneur van Florida Ron DeSantis deze week alle corona maatregelen met onmiddellijke ingang heeft opgeven. Wanneer dit niet door een kritisch politici maar dankzij vaccinatie is, zoals in Israël, wordt dit wel bericht door VRT.  Bij slecht nieuws, wanneer er ergens een uitbraak is, wordt er wel over het buitenland bericht. Bijvoorbeeld over Brazilië krijgen we veel slecht nieuws te horen. We krijgen er dan altijd bij vermeld dat Bolsenaro de pandemie niet ernstig neemt. Hiermee wil men aantonen wat de gevolgen kunnen zijn als we de maatregelen niet volgen, kijk eens wat er in Brazilië gebeurt. Nochtans heeft Brazilië volgens de vergelijkingstool van Oxford aanzienlijk strengere maatregelen dan zijn socialistische buurland Bolivia(4) en heeft het volgens de officiële cijfers minder doden per miljoen mensen dan België.

Deze week maakte ik me de bemerking over de beperkte buitenlandse berichtgeving toen ik met een kennis een praatje maakte. De kennis was net 6 maanden naar Afghanistan bij familie geweest. De Afghanen en corona maatregelen, neen, als ik mijn kennis mag geloven doen ze daar niet aan mee. Dit berichten zou moeilijk zijn voor de virologen volgelingen van de VRT. Dat klopt niet met het verhaal. Want dat zegt; maatregelen niet volgen = tienduizenden doden. Ok, Afghanistan heeft een veel jongeren bevolking, (maar ook wel minder ziekenhuizen ((denk ik)).

 

Dedecker, Van Ranst, Demuck en… Stef Bos

Tijdens het debat tussen Dedecker en Van Ranst in TerZake maakte die laatste de opmerking dat enkel extreem rechts de kritiek van Dedecker op het corona beleid steunt. Dit is wel erg flauw en gelijkaardig met ‘PVDA is gelijk aan Noord-Korea’, enkel om de discussie te vermijden en de ander in een slecht daglicht te brengen los van diens argumenten. Het klopt dat er uit rechtse hoek meer kritiek komt op het covid beleid. Dit komt o.a. omdat men uit die hoek minder rekening houdt met politieke correctheid en men meer vanuit het individu denkt. Maar ook heel wat mensen met een links profiel uiten zich. Een interessante analyse maakte Bert Demuck hierover in Knack (5). Of neem nu Stef Bos, zanger, poëet, filosoof en verdediger van de Nederlandse taal. In zijn laatste song uitte hij zich als sceptisch (6):

waar zijn ze nu de ware journalisten die altijd tot de bodem durven gaan

statistieken slaan ons om de oren maar wat is waanzin en wat is waar

geen vragen stellen nu we moeten doorgaan

wie twijfel zaait is een gevaar

 

 

 

 

(1)   https://www.bbc.com/news/world-56957360

(2) https://www.youtube.com/watch?v=XTjeOwnHcEg

(3) https://www.france24.com/en/live-news/20210501-thousands-march-in-montreal-against-virus-restrictions

(4) https://covidtracker.bsg.ox.ac.uk/stringency-map

(5) https://www.knack.be/nieuws/belgie/kritiek-op-het-coronabeleid-overstijgt-de-bestaande-politieke-breuklijnen/article-opinion-1716267.html

(6) https://www.youtube.com/watch?v=N1hC-UV22Zw

 

''Kill the Bill'' protest in London

skynews-kill-the-bill-protest_5363109

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!