De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

19 maart 2016: Culturele avond – het crematorium anders ontdekken – aangeboden door PONTES wegens het 35 jarig bestaan.

19 maart 2016: Culturele avond – het crematorium anders ontdekken – aangeboden door PONTES wegens het 35 jarig bestaan.

zaterdag 26 maart 2016 17:32
Spread the love

Het programmaboekje vertelt:

Een gevarieerde en culturele mix van zang, literatuur, opera, theater en exposities.

Deze avond wordt u vriendelijk aangeboden door PONTES i.s.w.m. Look & Smile.

Het wordt een bijzondere kennismaking met het crematorium voor en achter de schermen met een tocht vol ontdekkingen en ontmoetingen.

De plattegrond (zie foto)

Het verloop:

19:30         verwelkoming in de wachtzalen van het crematorium (ruimte 1)

                 Alle aanwezigen worden opgesplitst in groepen en krijgen een begeleider

20:00        start van de culturele avond met een ontdekkingstocht langs de verschillende ruimtes

22:00        slotshow in Aula Chrysant (ruimte 2)

22:30        receptie (ruimte 5)

Ruimte 2    “een leven zonder jou” – theatervoorstelling door Wanda Joosten en Tinne Velkeneers

Ruimte 3    muziek van Dieter Troubleyn en Elke Buyle

Ruimte 4    literatuur “voor en na de dood” van Kirsten Roosendael en Dirk Vermiert

Ruimte 5    voorstelling “Mammie” door Roland Van Rillaer en Saartje Van Houtte

Ruimte 6    bijzondere ontmoetingen in de technische ruimte

  • Herman Dufraing
  • Ivan Eysackers
  • Fedra Van De Veere zingt Lacrimosa van Mozart
  • Natasja Sels
  • Stefanie Van Rillaer

Doorlopend: Koor La-Why? O.l.v. Steven Snijders, expo “uitvaart in verschillende culturen” door het team van PONTES, Funeral clown David Van Hecke, engeltje Louis Van Rillaer, Marie-Aline Mannes met roofvogel.

De genodigden stromen door de draaideur en zoetgevooisde stemmen golven tegemoet. Deze zullen de hele avond blijven kabbelen. De gekleurde inkomkaartjes zorgen voor de groepering en afwachting in de wachtzalen. Jassen bijhouden want af en toe gaan we buiten.

De “gelen” gaan eerst naar Ruimte 5 met de Engelstalige voorstelling “Mammie” waar Saartje en Ronald zich “laten gaan” en af en toe het publiek betrekken. “Voor en na de dood” dwarrelt per voorgelezen bedrukt of beschreven papiertje op de grond. Mooie muziek en zang van Elke en Dieter, daarna “een leven zonder jou” door twee gedreven dames.

Buiten stapsgewijs naar de technische installaties. Wandelend voorbij een dame in klederdracht met een prachtige uil op de hand. Even wachten. De deur gaat open. We gaan verder en worden verwelkomd door een waarzegger-tovenaar in een halfduistere en speciaal belichte zaal waar de ovenmonden even zwijgen. De trap naar beneden leidt ons naar het “onderaardse” met veel “rook” en luttele rode gloed. Her en der een sierobject, o.a. slierten met zilveren vlindertjes. Komt daar ineens een sjamaan krijsend binnengewaaid, impressionant en voor enkelen even schrikken! Na het wakker schudden gaat een grote deur open en achter het rookgordijn begint een mooie dame zowaar een stukje opera te zingen. Zij komt binnen. Beklijvend! En verdwijnt terug!

Bekomen van deze beleving terug naar boven waar we er op gewezen worden door de kuisdame “voeten vegen” en dat alvorens buiten te gaan…, dat was niet het enige dat ze declameerde. Buiten warrelt een clowneske figuur rond die voor de vrolijke noot zorgt want het is toch een niet alledaags thema “de dood”.

Binnen even wachten voor het slotmoment in de gang waar de expo “uitvaart in verschillende culturen” te bezichtigen is . Alle deelnemers komen nog eens aan bod. Plots springt de grote doos op het podium open. Saartje verschijnt en wacht op haar clown die uiteindelijk binnenkomt maar plots dood gaat en neervalt onder de tonen van “The clown is dead” door iedereen meegezongen met tekst op het doek, karaoke stijl…

Even een officieel gedeelte met de belofte nog meer culturele activiteiten te houden op deze locatie. U wordt op de hoogte gehouden!

Een mooie gebeurtenis in het crematorium, sereen, niet te zwaar en dus zeer aimabel.

Daarna nog wat napraten op de receptie.

Op de uitnodiging, die in doodsbriefvorm werd verstuurd:

“De weg die voor ons ligt, is bezaaid met herinneringen aan gisteren. De toekomst die ons wenkt is zo dichtbij en nodigt ons uit.”

Deze culturele avond is ter gelegenheid van 35 jaar crematorium Antwerpen en 25 jaar crematorium Turnhout. Dit jaar werd ook gestart met de bouw van een crematorium te Lommel.

take down
the paywall
steun ons nu!