De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie verblijft er voor zijn plezier in een WZC volgens nieuwslezer Stef Wauters ?

Wie verblijft er voor zijn plezier in een WZC volgens nieuwslezer Stef Wauters ?

woensdag 10 maart 2021 12:39
Spread the love

Commentaar op nieuwslezer Stef Wauters om 19u op 09/03/2021

Gisterenavond 9 maart 2021, zagen we het nieuws van 19u00u op VTM met Stef Wauters waar ze leuke beelden toonden in een item over WZC’s met een live stream optreden van Willy Sommers

Je zag de oudere medemens zich amuseren en dansen en blij zijn.

Na de beelden zei Stef Wauters, de nieuwspresentator: ”Je zou voor je plezier in een WZC verblijven.”

Excuseer u mij even mijnheer Wauters, voor je plezier in een WZC verblijven, u hebt duidelijk niet nagedacht over wat u zei.

Ik ben 63 jaar jong en verblijf in een WZC, noodgedwongen om dat ik al meer dan 3 jaar wacht op de uitkering van mijn PvB maar ondertussen gaat mijn leven wel verder voorbij

In dit tempo ben ik dood voor ik 1 € heb gezien. Het gaat niet alleen over mij maar ook over andere 70 en 80 jarigen.

Er zijn veel meer redenen om niet in een WZC te verblijven dan redenen om dat wel te doen, en die redenen wegen zwaar door. Ik wil graag enkele met u overlopen:

Niemand verblijft vrijwillig in een WZC er is altijd een gegronde reden om daar te zijn, definitief of tijdelijk: bij voorbeeld een lichamelijk probleem waar je zorg nodig hebt, of Alzheimer of andere aandoening. Je gaat nooit voor je plezier naar een WZC en zeker niet om Willy Sommers te zien optreden. De meesten worden zachtjes gemanipuleerd want, Marieke, tis er toch goed, ge hebt er alles en ge moet niks meer doen.

Mijnheer Wauters, weet u wat een maandverblijf kost in een WZC ? Ruw gerekend 2.000 € per maand, all in: kamertje met een 1 persoonsbed, een televisie, met wat geluk een paar van je eigen meubeltjes als die groot genoeg is, wat boeken en kleren in de kast. Al de rest is wellicht weggegeven of verkocht voor een appel en een ei door familie en/of verdeeld door de vrienden. Zeg nooit zomaar dat je voor je plezier naar een WZC wil.

Heeft u ooit al gehoord van het woord institutionalisering ? Wel mijnheer Wauters, dat zijn typische eigenschappen die een mens gaat vertonen door een langdurig verblijf in een instelling. Je woont samen in één gebouw met totale vreemdelingen waar je niet voor gekozen hebt, waar 24/24 en 7/7 personeel rondloopt die hun best doen om andere mensen het naar hun zin te maken. Jammer genoeg lopen daar mensen tussen die het allemaal niet begrepen hebben en zo maar wat doen.

Qua autonomie: ZERO en ze willen u de hele tijd pamperen, nee dank u.

Ik kan nog een heleboel redenen aangeven waarom een verblijf in een WZC af te raden is maar dan heb ik 20 bladzijden nodig.

Om kort te gaan mijnheer Wauters, zeg nooit, op basis van beelden die je ziet op televisie, dat je voor je plezier in een WZC wilt verblijven want ook hier geldt de regel: niets is wat het lijkt.

Het is een kunstmatig gecreëerde toestand, uit noodzaak, en zeker niet omdat het er prettig is, er schuilt heel wat verdriet en achterliggende depressiviteit aan de basis.

Als je beelden terug gaat bekijken op het internet, heeft VTM wijselijk de uitspraak weggeknip.

Herman Hillen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!