De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

18 feiten over China die u zes maanden geleden niet wist
China -

18 feiten over China die u zes maanden geleden niet wist

donderdag 23 december 2010 18:48
Spread the love

1. China exporteert vandaag elke zes uur wat het in 1978 in een gans jaar uitvoerde

2. Toen Richard Nixon in 1972 China bezocht was de Amerikaanse arbeider 20 keer productiever dan zijn Chinese collega. Vandaag is dat nog 7 keer.
China’s globale marktaandeel bedroeg toen 5%; vandaag is dat 14%.

3. De Chinese economie groeide de voorbije 10 jaar met 316%; de Amerikaanse met 43%

4. Het Chinese bbp per inwoner is het 91ste laagste in de wereld, na dat van Bosnië-Herzegovina

5. 80% van het speelgoed wereldwijd wordt in China gefabriceerd; net als 85% van alle artificiële kerstbomen

6. De Chinese bevolking steekt 50.000 sigaretten op… per seconde

7. China telt 64 miljoen leegstaande woningen; genoeg om 200 miljoen mensen te huisvesten

8. In China wordt de volgende drie jaar elke dag een McDonaldsrestaurant geopend

9. Air China is met een marktkapitalisatie van 20 miljard dollar nu ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappij en daarmee tweemaal zo groot als Lufthansa.

10. Autobouwer Rolls-Royce Motor zal volgend jaar in China achthonderd wagens verkopen. Daarmee worden de Verenigde Staten door China verdrongen als belangrijkste afzetmarkt van Rolls-Royce

11. 98% van de Westerse bedrijven die in China actief zijn hebben afgelopen jaar op een of andere manier hun producten en intellectueel eigendom door hoofdzakelijk Chinese bedrijven zien stelen of kopiëren.

12. 450.000 Chinezen bezitten 1 miljoen dollar of meer. Dat betekent dat China op drie landen na het grootste aantal miljonairs ter wereld telt.

13. China is ‘s werelds grootste exportmarkt voor Brazilië (12,5% van de Braziliaanse uitvoer), Zuid-Afrika (10,3%), Japan (18,9%) en Australië (21,8%). Europa exporteert amper 0,7% van zijn productie naar China

14. De globale containerhandel wordt gedomineerd door 4 steden, waarvan er drie in China liggen.

15. Uit een peiling bij 6.000 wetenschappers uit China’s 6 belangrijkste onderzoekscentra blijkt dat een derde van de ondervraagden toegeeft data te hebben vervalst of gekopiëerd.

16. China is het eerste overzees land waar de wijnmaker Château Margaux (Bordeaux) een kantoor heeft geopend.

17. China heeft het VK en Duitsland ingehaald als topimporteur van Bordeauxwijnen. De import van Bordeauxwijnen is de afgelopen vijf jaar elk jaar opnieuw verdubbeld.

18. Niet de VS, maar China is voortaan globaal de grootste verbruiker van energie. Amper tien jaar geleden gebruikte China half zoveel energie als de VS, maar vorig jaar draaiden de Chinezen er het equivalent van 2.520 miljoen ton olie door, terwijl de VS 4% minder verbruikte, namelijk 2.170 miljoen ton. In verbruik per inwoner blijft de alleenheerschappij van de VS onaangetast: een Amerikaan verbruikt ruim vijf keer meer energie dan een Chinees. (FZ)

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!