De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Blackface in De Standaard.

Blackface in De Standaard.

woensdag 4 november 2020 18:45
Spread the love

Afgelopen vrijdag 30 oktober gebeurde er iets vreemds op de opiniepagina van vaste columnisten bij De Standaard. In de column “Geduld is niet altijd de schoonste deugd” schrijft Dalilla Hermans, de vrouw die ooit beweerde haar laatste woorden te schrijven over racisme, haar bedenkingen over het Zwartepieten debat, nu de Sint in aantocht is. Niet zozeer de opinie van de auteur maar wel de foto van Sabine Joosten was interessant: een blackface! Wat gebeurde daar op de redactie?

Vlaanderen kent de positie van Dalilla Hermans: geen blackface meer, nergens, voor niemand, niet op onschuldige kinderfeestjes, niet op school, niet in de straat, niet op carnavalsfeestjes, niet in de boeken, niet op televisie. Wacht even, niet meer in boeken maar wel in de krant? De krant waarvoor de auteur schrijft? Ja, wat was daar op de redactie gebeurd?

Wie beslist over het stylen van een artikel of een opinie bij de krant, is allicht de taak van een redacteur of een hoofdredacteur. Ik ken de wereld van een krant niet. Misschien heeft de auteur niet zelf voor deze foto gekozen, maar toch.

Het was geen enkele lezer ontgaan die dag. Zo erg dat iets over het middaguur de foto aangepast werd en er plots een foto van een blanke roetpiet in de plaats opdook, een foto geplukt uit het beeldmateriaal van Belgaimage.

Een vrouw die mijn foto’s uit mijn jeugdjaren uitwist, die half Vlaanderen platschrijft over hoe schandalig die Zwarte Piet nu wel niet is, dat het alleen maar racisme is en nog zoveel blablabla, diezelfde vrouw schrijft een herkauwde versie van haar mening over het onderwerp mét een blackface ter illustratie. Hallo, redactie?

Een mea culpa van de redactie? Een we-hebben-het-zo-niet-bedoeld? Een fout van een stagiair of een activistische daad van een justice for Zwarte Piet redacteur? Niemand zal ooit weten wat er op de redactie is gebeurd. Maar wat we wel weten is dat diezelfde auteur, Dalilla Hermans, op haar eigen social media hetzelfde oorspronkelijke artikel publiceert zonder ook maar een digitale knipoog als verantwoording van haar post. Dus, De Standaard mag black faces publiceren, Dalilla Hermans mag een blackface publiceren. En ik word gecanceld.

Ik zie geen enkel racisme bij Zwarte Piet maar mijn mening is niet relevant, allicht omdat ik (nog) niet publiceer. Ik zie wel racisme in de Vlaamse regering en in het federaal parlement. De abonnees hebben in elk geval een staaltje van doorgeslagen politieke correctheid gekregen.

 

DH Blackface2

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!