De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

16 december 1944, in de kou, de kanonnen

vrijdag 16 december 2022 22:47
Spread the love

Op deze dag, 16 december 1944, begon wat het laatste offensief van het Derde Rijk zou worden. De naam die Hitler en zijn generaals koos voor de operatie was Wacht am Rhein: een bewuste misleiding, dat het mobiele karakter moest verbergen van het offensief. Het was de bedoeling door de lastige bossen – zonder grote wegen – van de Belgische Ardennen naar de Maas en verder naar de haven van Antwerpen door te stoten met Pantsertroepen, begeleid door Infanteriedivisies en misleidende commando’s in Amerikaanse uniformen onder leiding van de befaamde waaghals, kolonel Skortzeny.

De troepen die na vier en half jaar oorlog de Duitse generaals nog restten, waren echter duidelijk onvoldoende voor deze ambitieuze doelstelling. De militaire experten wisten dat, zoals maarschalk Erich von Rundstedt, en hun advies in de Generale Staf van de Führer was met de beschikbare divisies een kleinere operatie op te zetten. Tegen die tijd had Hitler zijn generaals echter in de zak; met gebruik van intimidatie, omkoping enzovoort. Hij drong zijn plan op. De afloop was vreselijk, voor beide partijen. De geallieerden verloren meer troepen in deze veldslag dan bij de landing in Normandië, zo’n 20.000. Zij noemden het The Battle of the Bulge. De overmacht aan geallieerde troepen zorgde ervoor dat tegen 16 januari de overwinning de hunne was. Opperbevelhebber Dwight Eisenhower had snel gereageerd en o.a. het 101st Airborne uit hun rustkwartier in Mourmelon bij Parijs naar Bastogne gehaald binnen enkele dagen. De verliezen bij de Wehrmacht en de deelnemende SS-Troepen waren nog hoger, ook al ging de strijd aanvankelijk voorspoedig voor hen, omdat deze regio van het Amerikaanse front dun bemand was. Uiteindelijk bleek de gok niet te lukken: smalle wegen die verstopt raakten, een bijtende, dodelijke, uitzonderlijke winterkoude, en ook de vechtkracht van de intussen ervaren geallieerde soldaten in combinatie met het absolute overwicht in de lucht voor de RAF en de USAF luchtmacht, bezegelde het lot van de betrokken eenheden en in feite ook van het gehele Hitler-project, wat het Westerse front betreft. De Duitsers hadden bij de planning van hun ultieme offensief gedacht dat in het Westen tenminste nog iets te realiseren zou zijn, want aan het Oostfront, in Rusland, Oekraïne en Witrusland was de overmacht van het Rode Leger al helemaal ontmoedigend.

Geraadpleegde werken

Het Ardennenoffensief. van Anthony Beevor
Band of Brothers van Stephen Ambrose
De Ardennen. Hitlers laatste aanval. van Ruud Bruijns.
Stalingrad. Door Anthony Beevor.

Film La Bataille des Ardennes.
Feuilleton Band of Brothers, dl. 4.

* Bezoek aan het Bastogne War Memorial te Bastogne.
* Bezoek aan museum Ardennes 44 te La Gleize.
En andere werken.

 

Eigen foto’s

20221214_183120

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!