De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ONDANKS COMMOTIE VOORAF NAUWELIJKS PROBLEMEN MET ASIELCENTRUM DORMAAL

ONDANKS COMMOTIE VOORAF NAUWELIJKS PROBLEMEN MET ASIELCENTRUM DORMAAL

dinsdag 7 januari 2020 15:33
Spread the love

“Ondanks commotie vooraf nauwelijks problemen met asielcentrum Dormaal” (burgemeester Zoutleeuw)

Op één klein dispuut na tussen twee personen hebben zich sinds de opening van het asielcentrum in Dormaal geen problemen voorgedaan. Ook de kritici vooraf hoor je nog nauwelijks. Er zijn daarentegen 40 a 45 inwoners die als vrijwilliger heel actief zijn om de asielzoekers te helpen. Dat meldt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) van Zoutleeuw.

Fedasil opende dit asielcentrum in het voormalig woonzorgcentrum in deelgemeente Dormaal precies een maand geleden. Er is plaats voor 130 personen, maar momenteel verblijven er volgens Herbots 96. “Het is zoals overal in Vlaanderen zeker. Vooraf is er angst voor het onbekende, maar eenmaal het asielcentrum een feit stropen wij zoals altijd onze mouwen en steken een helpende hand toe. Het is niet evident maar het lukt”, aldus de burgemeester.

De tientallen vrijwilligers houden zich onder meer bezig met het geven van taallessen, inzameling van kledij, integratie in het culturele leven van Zoutleeuw… “Een aantal van de asielzoekers deden de voorbije dagen mee met de winterwandeling in Halle-Booienhoven. Er waren er ook aanwezig op de nieuwjaarsdrink van het stadsbestuur. De sfeer was er telkens heel goed. Maandag hebben 19 asieljongeren voor het eerst les gevolgd in scholen van Tienen, Sint-Truiden en Zoutleeuw”, aldus Herbots.
Luc Vanheerentals

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!