De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

150 Ierse kunstenaars leggen een eed af Israël te boycotten
Midden-oosten, Cultuur, Europa, Palestina, Israël, Kunst, Boycot, Ierland -

150 Ierse kunstenaars leggen een eed af Israël te boycotten

vrijdag 13 augustus 2010 14:26
Spread the love

Dublin – Donderdag 12 augustus ging een culturele boycot van start met meer dan 150 Ierse kunstenaars die aankondigden dat zij geen optredens zullen geven of werken vertonen in Israël, noch financiering aanvaarden van instellingen die een band hebben met de Israëlische regering.

De Ireland Palestine Solidarity Campaign (IPSC) zei dat dit uit protest is tegen Israël’s “behandeling van het Palestijnse volk”.

Raymond Deane van de IPSC citeerde een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2005 waarin stond dat Israël cultuur beschouwt als een propaganda-instrument.

Hij verklaarde: “Kunstenaars die er optreden ondersteunen hen [de Israëlische regering] of ze dat nu willen of niet.”

De eed, ondertekend door de kunstenaars, stelt dat de boycot zal duren, “totdat Israël handelt in overeenstemming met het internationaal recht en de universele principes van de mensenrechten”. Deane zei: “Je kunt dit niet exact vastpinnen”, maar het betekent, “ten minste een einde van de bezetting van Palestina, de nederzettingen ontmantelen of op zijn minst stoppen met de nederzettingenpolitiek, en een Israël dat te goeder trouw onderhandelt met de Palestijnen”.

Een Israëlische woordvoerder van de ambassade zei dat de boycot “betreurenswaardig en ondoordacht was” en dat “Israël belasteren en afzonderen en het promoten van een ‘lose-lose‘-programma zoals boycots niet de manier is om de legitieme Palestijnse rechten veilig te stellen”.

Zanger en songwriter Damien Dempsey hoopt dat de boycot jonge mensen in Israël, die het oneens zijn met de regering, zal aanmoedigen om zich “uit te spreken”. Hij zei dat het leger de show runt in Israël en dat het nodig is dat de wereld tegen hen in het verzet komt.

Musicus Donal Lunny zei dat hij deelneemt aan de boycot om “solidariteit te betuigen met het Palestijnse volk”.

Op de vraag over de kansen op succes van de boycot antwoordde Eoin Dillon, een lid van de Ierse en wereldmuziekgroep Kila: “Het werkte in Zuid-Afrika.”

Vertaling naar 150 Irish artists pledge to boycott Israel (Conor Sullivan, Irish Times)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!