Hebben de media veel aandacht voor de gebeurtenissen in China, dan hoopt India dit jaar zijn pre-crisis groeipercentage van 9% te herhalen. Indien het land daarin slaagt, dan zou het in 2014 de snelst groeiende economie ter wereld zijn. Om dat te bereiken moet ‘s werelds grootste democratie nog wel een aantal obstakels ruimen: prijsinflatie, mogelijke zeepbellen en sociale onrust.
Positief voor India is dat het in vergelijking met China minder afhankelijk is van uitvoer.
Hoewel het scenario zeker niet het meest voor de hand liggende is, bestaat de kans dat de groei van India de komende jaren die van China zal overtreffen indien de Chinese economie begint af te koelen en India zijn vooruitgang verderzet.
‘China lijkt een haas en India een schildpad, maar de werkelijkheid is dat de groei in India versnelt. Er is wel een grote nood aan menselijk en fysiek kapitaal,’ aldus de Amerikaanse econoom Nouriel ‘Doctor Doom’ Roubini, die wereldbekendheid vergaarde toen hij de financiële crisis voorspelde. ‘Fysiek kapitaal in de vorm van infrastructuur die kan worden gefinancieerd door een combinatie van privé en publiek kapitaal of Publiek-Private Samenwerkingen (PPS). Het land moet ook investeren in menselijk kapitaal, innovatie, landhervorming en het behoud van de sociale stabiliteit.’
Business Insider verzamelde 15 verbluffende feiten over India:
Eén op elke vier nieuwe arbeidskrachten die de volgende drie jaar de globale arbeidsmarkt betreedt, is een Indiër 42% van ‘s werelds armen (mensen die moeten rondkomen met minder dan 1 euro per dag) leven in India. In totaal gaat het om meer dan 450 miljoen mensen.
Het Indiase bbp/pro capita zal tussen 2007 en 2020 verviervoudigen, aldus berekeningen van Goldman Sachs.
De vastgoedprijzen zijn de voorbije 18 maanden in de Indiase megasteden Mumbai en Delhi meer dan verdubbeld.
De Indiase technologiehoofdstad Bangalore benut vandaag zes maal meer kantoorruimte dan in 2006 en de stad telt meer luxe-kantoren dan Singapore.
De helft van ‘s werelds uitbestede technologiediensten komen uit India; een industrie waarin jaarlijks 47 miljard dollar omgaat.
De Amerikaanse warenhuisketen Wal Mart besteedt jaarlijks voor 1 miljard dollar aan IT-contracten uit enkel in India.
India is ‘s werelds op één na grootste importeur van wapens en heeft de voorbije 10 jaar 50 miljard dollar gespendeerd aan bewapening.
India produceert jaarlijks 12 miljoen ton mango’s; het equivalent van het gewicht van 80.000 blauwe walvissen.
De Indiase stad Cherrapunji krijgt jaarlijks 11,7 meter regen te verwerken, Dat is een wereldrecord. Ter vergelijking: in België valt gemiddeld 0,85 meter neerslag per jaar.
In India werden vorig jaar 3,2 miljard bioscooptickets verkocht; dat is meer dan in de VS en Canada samen.
De gemiddelde Indiër is 20 jaar jonger dan de gemiddelde Japanner (26 jaar vs 45 jaar) en 10 jaar jonger dan de gemiddelde Chinees (26 jaar vs 36 jaar).
Volgens het Britse medische tijdschrift The Lancet worden enkel in India jaarlijks zo’n 500.000 meisjesfoetussen geaborteerd vanwege hun geslacht
.
India was voor de industriële revolutie de wereldleider in bruto binnenlands product (bbp). Maar van een totaal van 33% van het globale bbp zakte het land na de val van het Britse Rijk terug tot amper 3%. Tegen 2050 zal dat bbp opnieuw stijgen tot 25% van het globale totaal en zal het land enkel China voor zich moeten dulden.
Meer Indiërs hebben toegang tot een gsm dan tot een toilet. In totaal 563 miljoen van de 1,2 miljard Indiërs zouden volgens de VN een gsm hebben, terwijl amper eenderde van die bevolking of zo’n 366 miljoen mensen over een degelijk toilet -die naam waardig- beschikt. (FZ)