De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

15 juni: reflectiedag Verenigingen Voor Verkeersveiligheid

15 juni: reflectiedag Verenigingen Voor Verkeersveiligheid

vrijdag 14 mei 2010 17:49
Spread the love

Verkeersveiligheidsacties organiseren binnen je vereniging?
Ontdek hoe dat kan tijdens de reflectiedag op 15 juni

Een verkeersveilige omgeving voor onze verenigingen, dat willen we allemaal. Toch liggen tussen woord en daad nog heel wat drempels. Daarom gingen de Verenigde Verenigingen en Komimo (Koepel van Milieu en Mobiliteit) begin dit jaar van start met het project Verenigingen Voor Verkeersveiligheid.

Na een eerste succesvolle reflectiedag in 2009, breien we er op algemene aanvraag een vervolg aan. Wil je ideeën opdoen en mee nadenken over hoe we verkeersveiligheid beter kunnen integreren in het verenigingsleven? Kom dan zeker naar de reflectiedag!

PRAKTISCH

Wanneer? dinsdag 15 juni 2010
Waar? Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Voor wie: Afgevaardigden van verenigingen, verenigingskoepels en federaties, lokale ambtenaren en steunpunten.
Inschrijven: voor 7 juni 2010

Elke deelnemer ontvangt een leuk verkeersveiligheidspakket.
 

PROGRAMMA
 
Vanf 9u15: ontvangst

9u45: Start reflectiedag
Welkomstwoord door Karel Geys, schepen voor mobiliteit van de stad Mechelen. Voorstelling van het project Verenigingen Voor Verkeersveiligheid. In de voormiddag gaan verschillende gastsprekers dieper in op courante vragen rond verkeersveiligheid bij verenigingen.

 • Fietsen in groep: David Van Proeyen van Fietsersbond vzw licht toe waarop je op moet letten als je je in groep verplaatst met de fiets.
 • Duurzame mobiliteit: Wat houdt de term “duurzame mobiliteit” eigenlijk in? Hoe kan een vereniging hier concreet aan meewerken en wat zijn de voordelen voor een groep? Emily Muhr van Taxistop legt het uit.
 • Verzekering en aansprakelijkheid: Ben je als vereniging aansprakelijk als een lid andere leden vervoert, maar zonder geldige verzekering rondrijdt? Hoe zijn je leden verzekerd onderweg naar een wedstrijd? Deze en andere vragen worden behandeld door verzekeringsmaatschappij Axa.
 • Nazorg bij een ongeval: Hoe reageer je binnen je vereniging als een van je leden slachtoffer wordt van een ongeval? Astrid Rubbens van Rondpunt stelt de initiatieven voor die bestaan rond nazorg voor groepen.

12u: Tijd voor vragen

12u30: Middagpauze met broodjeslunch
Tijdens de middagpauze kan je  verder met elkaar van ideeën wisselen of eens langsgaan bij de stand van de Mechelse politie Zij laten je via leuke tests zien wat er gebeurt als je rijdt onder invloed. Je kan meteen het effect testen van je glaasje wijn bij de lunch.

13u30: Inleiding namiddagsessie

14u00: Reflectiegroepen / workshops

Tijdens de workshops brainstorm je in groep over hoe je het thema verkeersveiligheid kan integreren binnen je vereniging en/of koepel. Je werkt samen een concreet actiemodel uit en krijgt nieuwe ideeën rond organiseren en motiveren. De reflectiegroepen worden steeds begeleid door een specialist in het vakgebied.

 • Reflectiegroep 1: Activiteiten op de openbare weg. Hoe kunnen we die veiliger maken?
 • Reflectiegroep 2: Verkeersveiligheid rond het verenigingslokaal. Welke maatregelen kan je nemen? En hoe kan je de gemeente erbij betrekken?
 • Reflectiegroep 3: Hoe motiveer ik individuele leden of verenigingen om ook te werken rond verkeersveiligheid of duurzame mobiliteit?
 • Reflectiegroep 4: Eerste hulp bij verkeersongevallen. Een initiatie van het Rode Kruis.

  15u: Voorstelling resultaten
  Korte voorstelling van de ideeën die ontstaan zijn in de workshops. De resultaten zullen ook gepubliceerd worden op www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be.

  15u30: Slotwoord door Hilde Crevits
  Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zal ook de winnaar van de “Win-een-picknick-voor-je-vereniging”-wedstrijd” bekend maken.

  15u45: Afsluitende receptieINSCHRIJVEN
  Inschrijven kan tot 7 juni 2010 door je naam, adres, organisatie, e-mail en keuze van de workshop waaraan je wil deelnemen te mailen naar karla@komimo.be of te sturen naar Komimo t.a.v. Karla Groen, Kasteellaan 349a, 9000 Gent.

  MEER INFO?
  www.verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be
  Karla Groen: karla@komimo.be – 09 331 59 13
   

take down
the paywall
steun ons nu!