De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Dokters van de Wereld
Opinie -

15 jaar Dokters van de Wereld in Antwerpen: nog steeds veel mensen zonder toegang tot zorg

Dokters van de Wereld viert dit jaar haar 15-jarig bestaan in Antwerpen. Al sinds 2009 verleent de organisatie medische, mentale en sociale zorg aan mensen die in Antwerpen geen toegang hebben tot zorg. “Niettemin blijven nog steeds duizenden mensen uitgesloten van noodzakelijke gezondheidszorg in de grootste stad van Vlaanderen.”

dinsdag 19 november 2024 09:47
Spread the love

 

Al vijftien jaar lang vult de Antwerpse werking van Dokters van de Wereld een belangrijke lacune in de Antwerpse gezondheidszorg. In 2023 verleende de organisatie 2128 consultaties bij 656 verschillende patiënten. 1 op 4 patiënten beschikte over de Belgische nationaliteit, 75 procent beschikte niet over een wettige verblijfsstatus.

“Wat de eerste categorie betreft gaat het over kwetsbare, vaak dakloze Antwerpenaren die geen aansluiting meer vinden bij het reguliere zorgsysteem. Wat de tweede categorie betreft, gaat het in eerste instantie over mensen zonder papieren en -recenter- over verzoekers tot internationale bescherming die niet bij Fedasil terecht kunnen”, vertelt Ellen Verryt, Coördinator Vlaanderen voor Dokters van de Wereld.

De context is zorgwekkend: in Antwerpen leven tussen de 5.000 en 12.000 mensen zonder wettige verblijfsvergunning.  Daarnaast telt de stad 3.454 daklozen. Die recentste dak- en thuislozentelling toonde aan dat bijna de helft van de geregistreerde daklozen geen Belgen zijn, waarvan ongeveer de helft zonder wettelijke status.

Driekwart geen toegang tot zorg

74 procent van alle patiënten die in 2023 voor de eerste keer aanklopten bij Dokters van de Wereld Antwerpen, had geen enkele toegang tot zorg. “Deze cijfers tonen een doorsnede van de (zieke) onderbuik van Antwerpen: mensen zonder dak boven het hoofd, zonder zorgverzekering of papieren die ondanks hun recht op zorg voor gesloten deuren blijven staan. De OCMW-procedure die hun toegang tot zorg regelt is erg omslachtig en onduidelijk. Maar ook de saturatie van de eerstelijnszorg en het huisartsentekort heeft een impact op de toegang tot zorg in Antwerpen.”

Als meest voorkomende aandoeningen noteert de organisatie hoge bloeddruk, diabetes en tandproblemen. De stijgende vraag naar zwangerschapsconsultaties spreekt boekdelen over de nood aan prenatale zorg.

Wijkgezondheidscentrum voor mensen zonder zorgverzekering

“Vandaag functioneren wij de facto als een wijkgezondheidscentrum voor mensen zonder wettig verblijf of toegang tot zorg”, zegt Anneleen De Maeyer, projectleider van het Centrum voor Onthaal en Oriëntatie (COZO). “Tegelijk kan de organisatie onmogelijk aan de zorgvraag voldoen: voor elke patiënt die zich aanmeldt, zijn er wekelijks 3 of 4 patiënten die we moeten doorverwijzen naar een ander intake-moment of naar de spoed in geval van  medische urgentie.”

“Samen met de saturatie van de eerstelijnszorg, wijst dit op een groot aantal ongedekte zorgnoden in de stad. Door het falend opvangbeleid bij Fedasil zien we bovendien ook in Antwerpen steeds meer verzoekers om internationale bescherming die bij ons komen aankloppen: hierdoor komt er nog meer druk op onze werking te staan.”

Initiatieven zoals het Project Praktijk aan de Stroom (PAS) van de Stad Antwerpen, dat patiënten zonder vaste huisarts met een zorgverstrekker moet verbinden, zijn een stap in de goede richting. “Het administratieve kluwen blijft echter voor veel patiënten een onoverkomelijke hindernis om toegang tot zorg te krijgen. Het nieuwe stadsbestuur zou aan een vereenvoudiging van die procedures kunnen werken. Het waarborgen van de toegang tot zorg is niet alleen cruciaal voor de individuele patiënt, maar ook voor de algemene volksgezondheid.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!