De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen ver weg

Verkiezingen ver weg

vrijdag 12 juli 2019 17:47
Spread the love

Wetgevende en politieke kringen in de Dominicaanse Republiek hebben hoge verwachtingen van een buitengewone vergadering die het Huis van Afgevaardigden heeft opgeroepen voor vandaag, vrijdag.
Velen geloven dat het omstreden voorstel van de Nationale Vergadering om de Grondwet te wijzigen en de president van de Republiek, Danilo Medina de gelegenheid te geven tot het kiezen voor een derde opeenvolgende termijn als president ter sprake zal komen.

Die verandering heeft echter twee derde van de stemmen van de aanwezige leden nodig als voorwaarde voor goedkeuring.

De grondwet van de Dominicaanse Republiek verbiedt uitdrukkelijk dat de huidige president Medina zich verkiesbaar stelt voor een derde termijn, maar ambtenaren en wetgevers van de huidige regering en de Dominicaanse Bevrijding partij (PLD) werken al maanden aan het bevorderen van zijn herverkiezing voor de verkiezingen in mei 2020.

De huidige president Danilo Medina houdt zich ondertussen stil en zwijgt in alle talen over een mogelijke herverkiezing. In 2018 beloofde Danilo in maart van dit jaar zijn positie beschikbaar te stellen.

Danilo Medina kondigde eerder deze maand aan dat hij binnenkort zou spreken over zijn plannen voor een herverkiezing. Vorige week werd hij ondervraagd door journalisten en zei hij dat het “bijna, bijna tijd was”. De grote concurrent voor Medina is de voormalig president Leonel Fernández die op dit moment voor lijkt te liggen.

De Dominicaanse Republiek zal presidents- en parlementsverkiezingen houden op 17 mei 2020, terwijl drie maanden eerder, op 16 februari, de gemeentelijke verkiezingen plaatsvinden.

Foto: CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67121804

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!