De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

12 mei: Oxfam-Wereldwinkels vieren World Fair Trade Day met toost op de toekomst

vrijdag 27 april 2012 16:10
Spread the love

Op zaterdag 12 mei, om 15.30 uur stipt, heffen alle Oxfam-Wereldwinkels het glas op een duurzame toekomst. Overal in Vlaanderen schenken de vrijwilligers een Braziliaans getinte fairtradecocktail. Want fair trade is een ideale manier om te werken aan duurzame ontwikkeling. Met al deze activiteiten vieren de wereldwinkels de World Fair Trade Day.

Praktisch

  • zaterdag 12 mei
  • overal in Vlaanderen: www.oxfamwereldwinkels.be/kalender
  • 15.30 uur: massale toost op een duurzame toekomst
  • Hasselt: 12/5 – Grote Markt – 11-17 uur
  • Sint-Niklaas: 12/5 – Heistraat 115C – 10-17 uur

_________________________________________________________________________________

Duurzaamheid op z’n Braziliaans
‘Duradouro, wij toosten op de toekomst!’ “Met die slogan nodigen we iedereen uit om een lekkere 100% fairtradecocktail te komen drinken op 12 mei. De Duradouro is een cocktail met sinaasappelsap van de Braziliaanse coöperatie Coopealnor. We serveren het drankje in een toffe herbruikbare beker die speciaal voor vandaag ontworpen is”, zegt persverantwoordelijke Griet Rebry van Oxfam-Wereldwinkels. “De keuze viel niet toevallig op Brazilië. Met deze actie maken we namelijk het publiek warm voor de thema’s van de VN-conferentie over duurzaamheid, die volgende maand plaatsvindt in Rio de Janeiro. Duradouro, zoals onze cocktail heet, is trouwens Portugees voor duurzaamheid.” Voor Oxfam-Wereldwinkels is fair trade een belangrijke manier om aan duurzame ontwikkeling te doen. En een manier om te zorgen voor een toekomst waar iedereen genoeg te eten heeft. Daarvoor voert Oxfam in de hele wereld de campagne ‘GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.’

Sappen trappen en gratis cocktails
Elke Vlaamse wereldwinkel viert op 12 mei feest op zijn eigen manier. De Douradouro-cocktail is de rode draad door de dag.

Enkele in het oog springende acties:
Festa Brazileira in Sint-Niklaas
Wereldwinkel – Heistraat 115C – 10-17 uur
o 15.30 uur: toost mee op een duurzame toekomst met een gratis Duradouro-cocktail.
o Trap je eigen smoothie bij elkaar met de sappentrapper, een kleurrijke bakfiets met ingebouwde blender.
o Smul van Braziliaanse hapjes.
o Doe mee met de sinaasappeldans.
o Bouw aan een ‘post-it wall’ vol wensen voor de toekomst.
o Voor de kinderen is er een zoektocht.

Douradouro in Hasselt
Grote Markt – 11-17 uur
o 15.30 uur: toost mee op een duurzame toekomst met een gratis Duradouro-cocktail.
o Limburgs sympathiekste chef-kok en bedenker van de cocktail, Giovani Oosters, komt het drankje hoogstpersoonlijk klaarmaken voor de bezoekers.
o Trap je eigen smoothie bij elkaar met de sappentrapper. Heel wat verenigingen komen meetrappen.

World Fair Trade Day
De World Fair Trade Organisation (WFTO) organiseert elk jaar de World Fair Trade Day op de tweede zaterdag van mei. Fairtradeorganisaties zoals Oxfam-Wereldwinkels brengen op die dag wereldwijd het belang van eerlijke handel onder de aandacht. Ze stimuleren consumenten, bedrijven en overheden om hun verantwoordelijkheid op te nemen en fair trade te ondersteunen als een hefboom voor ontwikkeling van achtergestelde producenten in het Zuiden. In de context van de voedsel- en klimaatcrisis heeft dit meer dan ooit zin.
Op www.fairtradeday.be staan alle Belgische acties voor World Fair Trade Day 2012.

________________________________________
Meer info?
www.oxfamwereldwinkels.be

take down
the paywall
steun ons nu!