De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

11 september 2011

11 september 2011

zaterdag 10 september 2011 10:37
Spread the love

Morgenmiddag onze tijd is het zover, dan is het precies 10 jaar geleden dat de Twin Towers en het Pentagon het voorwerp waren van terreur-aanslagen. Hierbij kwamen zowat 3000 slachtoffers om.

Heel waarschijnlijk zal er (en terecht) een minuut stilte gehouden worden in vele plaatsen in de Westerse wereld. Maar laat ons een kijken wat er tijdens die 10 volgende jaren is gebeurd : het aantal slachtoffers in Irak en Afghanistan wordt ruw geschat op 1.200.000 doden. Een klein reken-sommetje maakt duidelijk dat, indien we 1 minuut stilte houden per 3000 slachtoffers, we uitkomen op 400 minuten stilte of 6 uur en 40 minuten stilte voor die slachtoffers. We zullen lang moeten zwijgen.

En dat is nog niet alles : de oorlog in Irak alleen heeft het leven gekost aan zowat 4500 VS-militairen (schatting op 2 september 2011) – dat is dus anderhalf zoveel als de onmiddellijke slachtoffers van de aanslagen.

Komt daarbij ook nog dat die oorlogen nu zowat 4000 miljard dollars hebben gekost, en dus een groot gat geslagen hebben in de begroting van de VS en de schuldenberg enorm hebben doen toenemen – wat de huidige crisis voor een deel verklaart.

De vraag kan ook dan gesteld worden of die oorlogen wel zin hadden, ze hebben de wereld nog veel onveiliger en onzekerder gemaakt. En het einde is nog niet in zicht…

take down
the paywall
steun ons nu!