De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Furia vzw

11 November: De Nationale Vrouwendag over gelijkheid v/x/m en meerstemmig feminisme

De Nationale Vrouwendag is dé vaste afspraak voor al wie op zoek is naar informatie en inspiratie, ontmoeting en netwerking over gelijkheid v/x/m en meerstemmig feminisme.

donderdag 7 november 2019 22:13
Spread the love

Feminisme nu vandaag voor morgen

Loonkloof, een nog grotere pensioenkloof, #MeToo … Een Vrouwendag is vandaag nog altijd nodig. Maar het gaat om veel meer dan alleen gelijkheid v/m. “Kleur, seksuele voorkeur, handicap, sociaal-economische positie … versterken de kloof tussen de seksen nog. Niet toevallig is bondgenootschap dan ook het belangrijkste thema op deze Vrouwendag”, aldus woordvoerster Sofie De Graeve

Bruto Nationaal Welzijn moet uitgangspunt worden

Vrouwen nemen zowel thuis als professioneel het leeuwenaandeel van de zorg voor hun rekening. Veelal niet of weinig betaald. Nochtans is al dat zorgende werk cruciaal om de samenleving draaiende te houden, maar blijft het onzichtbaar in het  Bruto Nationaal Product. Daarom pleit Furia in het eisenpakket dat om 13.30u voorgesteld wordt voor een welzijnsbegroting, een begroting met het Bruto Nationaal Welzijn als uitgangspunt in plaats van economische groei.

Een greep uit het programma

Camille Barbagallo (Universiteit Leeds, vrouwenstaking GB) vertelt hoe sekse, kleur en klasse de organisatie van betaalde en onbetaalde zorg in onze samenleving bepalen.  Khadija Tahiri-Hyati is zelf poetsvrouw en werd onlangs herverkozen als president van het Nederlandse schoonmakersparlement. Lezing en interview (11.00 uur).


Bondgenootschap is de rode draad doorheen de activiteiten in de namiddag met:

  • worskhops over dekolonisering, bondgenootschap en stereotypering op de arbeidsmarkt
  • een panelgesprek over mannen en feminisme en een jongerencafé
  • de Grote Feministische Uitwisseling waar vrouwenorganisaties, van groot tot klein, met elkaar en met het publiek in gesprek gaan.
  • literaire en beeldende kunst: boekenforum, expo, slam, poëzie en film door Girls on Film

Praktische info:

  • 11/11 in ’t Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout, vanaf 10.30 uur. Inkom: 5 euro (3 euro met korting). Met kinderopvang.
  • www.furiavzw.be/vrouwendag
  • Deze Vrouwendag is een organisatie van Furia in samenwerking met een lokaal platform van Antwerpse vrouwenorganisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren, Literatuur Vlaanderen en stadsmakers Borgerhout.

 

Meer over de Nationale Vrouwendag:

De Nationale Vrouwendag vindt plaats op 11 november, maar telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie van de Vrouwendag, bleek 11 november vrij in haar agenda. Sindsdien vindt in België elk jaar op 11 november de Nationale Vrouwendag plaats.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!