De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

11-juliviering van de Gulden Sinjoren in Antwerpen

maandag 18 juli 2011 11:54
Spread the love

Verleden Maandag  werd door de Gulden Sinjoren op het Antwerpse Conscienceplein,  de inmiddels  vierde 11 juliviering georganiseerd.

Volgens Lieve Van den Berghe is deze viering geen feestdag meer maar een strijddag geworden.

“Welkom in de Koekestad met haar trotse en polyglotte Sinjoren.Van oudsher kosmopolitisch en gastvrij,met geëerde kunstenaars,met beroemde burgemeesters die hun sjerp niet naar de belgicistische wind lieten hangen,een stad om fier op te zijn. En dat waren we!

Alhoewel deze dag een feestdag is,vraag ik me af of we die niet beter een strijddag zouden noemen.Als ik in Antwerpen rondwandel,dan maakt me dat zo triest.Vele gebouwen zijn verwaarloosd of afgebroken.Vele Sinjoren voelde zich verwaarloosd en zijn vertrokken.Vele tradities en symbolen worden als oubollig en overbodig beschouwd-dit in tegenstelling tot de huidige brood-en-spelencultuur en we weten waartoe die geleid heeft in het oude Rome.

Antwerpen lijkt wel een stad onder beleg:een beleg van een vreemde mogendheid,zonder respect voor onze geschiedenis en eigenheid,een zielloze stad…behalve vandaag,hier op het Hendrik Conscienceplein waar de Antwerpse glorie weer tot haar recht mag komen tijdens onze traditionele Guldensporenherdenking.
Daarom onze eis aan de heren bestuurders:er valt geen tijd meer te verliezen.Jullie moeten deze stad héél graag zien,zoals men houdt van een opstandige,op drift geslagen tiener,met een strenge discipline en een héél groot hart.Dit Antwerpen,ons Antwerpen verdient een verstandigd en bezorgd beleid En ik zou wijlen burgemeester Craeybeckx willen parafraseren:”Antwerpen laat Antwerpen niet los”.Niet méér verMASsen,maar verSTEENen,niet méér verrijken,maar ijken,geen “date met ‘t Stad”,maar een afspraak met de toekomst van Antwerpen!

Wij,de Gulden Sinjoren,geven het goede voorbeeld:omdat wij Antwerpen én Vlaanderen graag zien staan wij hier vandaag met onze eigen herdenking van de Guldensporenslag

Ik besluit met dezelfde woorden van 2010:ik hoop dat we hier volgend jaar kunnen samen komen om de onafhankelijke Vlaamse staat boven de doopvont te houden! En wat ons betreft-enig chauvinisme is ons niet vreemd-mag Antwerpen daar gerust de hoofstad van zijn!”…dixit,Lieve Van den Berghe.

Zo’n 200-vooral oudere-Vlamingen vierde,en luisterde mee.De 2 kopstukken van Vlaams Belang waren van het feest,in tegenstelling van…Bart De Wever(N-VA) die voor het eerst keer op 4 jaar viering,ontbrak tussen de aanwezigers.

Bekijk meer foto’s via:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627216303152/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!