De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

1 partijleider of minister eist meer aandacht op en/of krijgt die dan 90 000 hoogintelligente Belgen.

1 partijleider of minister eist meer aandacht op en/of krijgt die dan 90 000 hoogintelligente Belgen.

vrijdag 7 februari 2020 12:07
Spread the love

Want als niet eens de helft van de Belgen werkt wegens te jong of al oud of ziek of gehandicapt of werkloos of studerende of er geen zin in meer hebben wegens gedemotiveerd, zullen dezen doorgaans ook wel geen echte macht hebben, zeker? Voeg dat bij de zware onderpresteerders, en dan zal de titel/stelling wel aannemelijk zijn zeker?

Eigenlijk zijn het er dus officieel circa 220 000, maar onder de 14 of zo laten stemmen zal ook wel niet snel gebeuren.

“Deze oerbetekenis kreeg de wetenschappelijke naam Homo sapiens (Latijn: “verstandige” of “wijze” mens).”

Dit vond ik terug op Wikipedia, weer lekker bovenaan als je googelt. Daar gaat het me om, niet de intelligentie op zich. Want ook sommige bloeddorstige dictators in  de wereldgeschiedenis of andersgewijs zwaar gestoorden zouden wel eens zeer slim geweest kunnen zijn.

 

Gisteren gelezen in een krant dat een bepaalde medewerker van een bepaalde nieuwe president hem een “fucking moron” noemde.  En in DWDD (NPO3) kwam een journalist Pinoccio’s uitdelen aan Nederlandse dwazen met een politieke functie (en snel daarna niet meer, de meesten toch).

 

Onze noorderburen hebben meerdere partijen die in ons land niet snel zouden ontstaan. Zoals er één voor de dieren, of enkel voor ouderen, of voor allochtonen (of dat lijkt toch zo). Grappig, een partij zich “DENK” noemt en die niet in staat is briljante oplossingen voor te stellen. Meer nog: het ontkennen van de genocide op de Armeniërs wijst op een zeer selectief waarnemingsvermogen. Stel dat er in België één partij zou komen bestaande uit enkel personen met een “bovenprofessoraal” IQ. (Want ik las vele jaren geleden dat de lesgevers aan Harvard of een andere vermaarde universiteit “maar” 128 of zo scoorden, gemiddeld natuurlijk.) Waar ik niet voor ben, maar het zou wel verdomd interessant kunnen zijn als dat experiment zou leiden tot ofwel maar 1 % van de stemmen ofwel meer dan 50.

 

Gedragen alle (belangrijke) politici  zich wel eens Trumpiaans? Hetgeen in de extreemste vorm neerkomt te keer gaan als een olifant in musth in een porseleinwinkel. Tja, een paar per land heel vaak kan al voldoende zijn om veel schade aan te richten.

 

Zonder nationale ideeënbus zal er in ons land heel veel nooit goed opgelost geraken. En dat kost ons allen veel welzijn en op decennia gecumuleerd meerdere indien niet tientallen miljarden. En nog erger: wat als één bepaalde doordenker nu genegeerd zou worden of zich niet eens durft op te werpen, bepaalde oplossingen nu niet worden toegepast eerst nationaal en daardoor over enkele tientallen of honderden jaren een nucleaire oorlog of een andere catastrofe?

Tja, wie doet er wat aan? Alleen kan ik niets bereiken. Oh ja, nog eens Wikipedia raadplegen.

“Mensa werd op 1 oktober 1946 in Oxford opgericht door Roland Berril en dr. Lance L. Ware. Hun oorspronkelijke doel was het verenigen van hoogintelligente mensen uit verscheidene vakgebieden om een hypothetische rondetafeldiscussie op gang te brengen rond wereldvrede en andere maatschappelijke onderwerpen en mogelijke oplossingen voor daaraan gerelateerde problemen te bedenken. Enquêtes, volksonderzoeken en opiniemetingen waren een trend en Berrill en Ware dachten een goede ijkgroep te vormen, een soort denktank voor de overheid. Ook IQ-testen waren in opkomst en de uitslag van de IQ-test werd het selectiemiddel dat de heren kozen om de groep samen te stellen. De grens werd getrokken bij het 98e percentiel, oftewel bij personen van wie de score behoort tot de hoogste 2% van de bevolking.”

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!