De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

1 mais pas 3 roept op tot stem tegen Le Pen

1 mais pas 3 roept op tot stem tegen Le Pen

vrijdag 28 april 2017 13:04
Spread the love

Voor velen was het een domper, maar toch was het via de peilingbureaus reeds maanden aangekondigd: de 2de ronde in de presidentsverkiezingen gaat tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Emmanuel Maron leek aanvankelijk kansloos toen hij met zijn sociaal liberale beweging, En Marche, in april vorig jaar besloot naar de kiezer te stappen. Net na de schandalen van Fillon schoot hij echter als een komeet in de lucht en is daar tot vorige zondag ook blijven hangen. Het Front National op zijn beurt heeft al enkele jaren een trouwe basis en door het minder extreme discours dan dat van haar vader zou Marine Le Pen het sowieso beter doen dan vader Le Pen in 2002 toen hij net geen 20 % haalde in de eerste ronde. Dit gebeurde ook: Marine Le Pen haalde 21,30 % van de stemmen.

Tegenover deze achtergrond hebben 2 millitanten van La France Insoumise (Partij van Mélenchon) en 2 militanten van de PS (van Benoît Hamon) op 29 januari 2017 een open brief geschreven naar de drie linkse presidentskandidaten met de vraag om hun krachten te bundelen om zo de 2 bovenstaande kandidaten te kunnen verslaan. Onder het motto ‘alleen verliezen of samen winnen’ konden sympathisanten de oproep onderschrijven. Dit was deels gelukt door de samenwerking tussen Yannick Yadot van de groenen en Benoît Hamon, maar de twee grotere stemmenkanonnen, Melénchon en Hamon, bleven apart naar de kiezer gaan.

Ondertussen kennen we de uitkomst en rest de Fransen de keuze tussen de twee kandidaten die men op voorhand kon verwachten. Iets waar de linkse kiezer absoluut niet warm voor loopt. Het gevaar bestaat dus dat vele kiezers niet eens de moeite zullen nemen om te stemmen. Dit kan echter in het voordeel spelen van Le Pen. Net daarom hebben dezelfde initiatiefnemers zich nu achter een nieuwe oproep geplaatst: ‘een halt toeroepen aan het FN, geen steun voor Macron’ (un barrage au FN, pas un soutien à Macron).

De initiatiefnemers kunnen zich niet vinden in de liberale besparingspolitiek van de kandidaat, noch in de manier waarop deze presidentsverkiezingen georganiseerd worden, toch vragen zij om onder de gegeven omstandigheden het hoofd koel houden en te stemmen tegen het xenofobe en extreem-rechtse Front National. De dag na het verlies van het Front National zullen zij zich op alle democratische manieren verzetten tegen alle beleidsbeslissingen die ingaan tegen de sociale en economische rechtvaardigheid en het milieu.

Ook voor ons, Belgen, is deze verkiezing in Frankijk zeer belangrijk. Wanneer het FN aan de macht komt, kan dit wel eens het einde van de E.U. betekenen. Ondanks alle problemen met de E.U. (de besparingspolitiek, de macht van Duitsland, de dwang om sociale diensten te privatiseren, …) moet men blijven proberen deze problemen op Europees, en indien mogelijk internationaal niveau, aan te pakken. De keuze voor het FN is de keuze om de deuren te sluiten en bilateraal te werken. Zo worden landen tegen elkaar opgezet met als resultaat lagere lonen en minder sociale bescherming. Bovendien zorgt haar xenofoob gedachtegoed in een kosmopolitisch land als Frankrijk voor polarisatie en ondermijnt het de solidariteit.

De petitie kan ook door jullie ondertekend worden. Laat uw stem dus horen indien u de Fransen wil aansporen om tegen Le Pen te stemmen door voor Macron te stemmen. 

http://www.1maispas3.org/

take down
the paywall
steun ons nu!