De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(Update) 22022022: Russische tanks rollen de grens over naar het Westen

dinsdag 22 februari 2022 07:44
Spread the love
Update 220222, 19u19. Het Kremlin lijkt het voorzichter te spelen dan het er de hele dag uit zag. De opbouw van troepen en materieel zoals tanks gaat zowel aan de Oostgrens als in het Noorden, dicht bij Kiev, door. Dat bevestigen zowel de VRT-specialist Jan Balliauw, die al zowat veertig jaar verslaggeving doet over Rusland, en daarin betrouwbaar is gebleken, als Jens Stoltenberg, Secretaris Generaal van de Navo, die in deze ernstige omstandigheden toegang heeft tot de beste informatie, en daarover niet kan liegen. In Oekraïne stijgt de onrust, mensen die kunnen, trekken weg van de omgeving van de Russische grens. President V. Poetin heeft verklaringen afgelegd voor de camera’s, hij lijkt niet meer zo zeker van zijn stuk. Zowel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York als de raad van ministers van Europa hebben de erkenning van de beide pogend afgescheurde provincies scherp veroordeeld; strengere sancties zijn uitgesproken; zo heeft het United Kingdom financiële maatregelen genomen en ook de gezant van de EU voor buitenlandse zaken zegt dat overwogen wordt Rusland de toegang tot de financiële diensten en markten van de EU onmogelijk te maken, wat een ernstige handicap zou betekenen voor het beleid van het Kremlin. De algemene verwachting, in de Veiligheidsraad en in het Witte Huis, is dat het Kremlin echter voorlopig zal doorgaan met militaire opbouw en ook met invallen in het Oosten van Oekraïne. Het is wachten op de mededeling van de president van de Verenigde Staten die  in de avond wordt verwacht.
Update 220222, 19: 50 u. Twee bijlagen: het interview dat De Morgen vandaag digitaal publiceerde met professor Jonathan Holslag. 2. De beschouwing over de eeuwenlange onderdrukking van de mensen in Oekraïne door de opeenvolgende Russische regimes door een dame uit het land, pas een uur gepubliceerd via Facebook.

Update 220222, 22u15:

Bedenking bij de berichtgeving in Terzake, 220222, 20 u 40
Overigens heb ik mededogen naar de Russische president.
Hij keek erg benauwd, gepijnigd, toen hij het had over de sancties die zijn natie, Russische bedrijven en economie intussen al zowat een decennium de luchtpijp afknijpen.
(Niet alleen op de foto’s)
Ik vrees dat het westen, dat veel rijker is in economische en financiële termen, tekort is geschoten in begrip en mededogen. De sancties zijn vrij achteloos vele jaren achter elkaar aangehouden. Dat heeft de Russische verantwoordelijken met uitzichtloosheid geconfronteerd. Armoede is een zware straf.
Ruslandkenners zoals de voormalige vice-rector van de KU-Leuven schreven twee maanden geleden al in De Standaard dat er eigenlijk geen degelijke Ruslandpolitiek in voege is in West-Europa, in België.
Oorspronkelijk bericht:
Tanks rollen de Russische grens over naar het Westen. Persoonlijk had ik deze evolutie in algemene zin voorspeld sinds een jaar of twee drie, ook in expliciete blogs, en sinds enkele weken wat het Russische front betreft. Een opiniestuk in die zin staat hier op het profiel, en zond ik gisteren aan kranten. De realiteit heeft de waarde van mijn voorspelling achterhaald en van minder belang gemaakt. De situatie is toenemend zeer gevaarlijk. Mijn inschatting, die ik aan een oud-professor gaf die mij bij  de lunch vroeg: “Wat denk je er van?”, is deze: ik verwacht dat het westen niet alleen financieel zal reageren, maar ook militair in het bad zal getrokken worden.
Persoonlijk heb ik de troost dat mijn analyses de toestand juist ingeschat. De voorspellingen die ik heb gemaakt, in het Engels “a long shot”, in de laatste weken-  op basis van inzichten op het vlak van (oorlogs)geschiedenis, psychologie en wereldbeeld blijken precies te zijn. Sinds een jaar ben ik mij gaan verdiepen in oorlogsgeschiedenis. Het zal de komende maanden, misschien jaren, van pas komen… Met deze Russische beslissing om “vredestroepen” te sturen is, op zijn Leuvens gezegd, “het spel op de wagen”. Vandaag is een datum om te onthouden, voor de (oorlogs)geschiedenisboeken: het palindroom 22022022.
Hendrik Vos, hoogleraar internationale politiek van de UGent, krijgt ongelijk. Gisteren mocht hij op VRT-radio komen benadrukken dat het toch zoveel betekende, de stappen die door o.a. door de Franse president Macron werden gezet op diplomatiek niveau. De conclusie moet dan zijn dat zowel deze jonge analist van Buitenlandse Betrekkingen als de Nationale Vlaamse omroep niet graag dit soort ernstige realiteiten onder ogen zien. Of niet graag bekend maken. Of niet in staat waren van het gewonige, wereldse niveau los te komen en de ernst en realiteit van het fenomeen Oorlog te ontwaren. Ook de VRT-televisie is tekort geschoten. De tanks zijn dus gesignaleerd. De foto’s zijn  gedeeld via Twitter.  Wie Poetin doorzag als een doortrapt, sluw en gewetenloos man, is niet verrast. Die aard was mij duidelijk toen hij zijn eerste verschijning maakte in de pers, toen hij een tegenstander, een rechter, in de val lokte en een filmpje deelde van de man in actie met prostituees. Zijn achtergrond bij de KBG had iedereen moeten dat referentiekader van begrip bieden dat ik koos. De Russische geheime politie is berucht. Die malen niet om ethiek, christelijke waarden of mededogen. Dat werd almaar duidelijker, zoals toen het Kremlin de kritische, eerbare journaliste Anna Politovskaja liet ombrengen. Tijdens de olympische winterspelen in Sochi merkte de vreemde figuur daarover op televisie voor de toekijkende wereldgemeenschap op: “Ach, dat is een kwestie van vijf kopeke, van vijf dollar”. De reacties van het Westen hebben mij toen zeer teleurgesteld: ik besefte: die man gaat almaar verder gaan, als je hem niet tegen houdt. President Hollande van Frankrijk ging kort na het omineuze feit van deze moord vrolijk op bezoek naar Moscou! Nu zitten wij met de gebakken peren. Hoe is het toch mogelijk dat de hoogste instanties in het Westen die man zo lieten begaan?
Groeten.
___________
Update 8 u 53 AM

Voor de duidelijkheid: met de Leuvense uitdrukking “het spel is de wagen op”, gebruik ik de woorden van Jozef A. de zeventiger die ons in de jaren zeventig veel anekdotes en opinie meegaf, over de laatste wereldoorlog. Ik bedoel ik dit: wij maken historische minuten mee en de kans is reëel dat dit open conflict niet ingetoomd zal kunnen worden. “Wij hebben spoedig weer oorlog in Europa; naar mijn aanvoelen zal het niet lang duren of de wereld wordt er in meegesleurd”.

 

Dit spoort met voorspellingen en analyses die Dirk Draulans en ikzelf onafhankelijk van elkaar maakten naar aanleiding van de genocide in Rwanda in 1994: vele geleerden hebben het niet gezien, omdat zij hun vak te eng benaderen, en te weinig interdisciplinair wetenschapper waren, maar de diepste reden voor oorlog in deze tijd is het ethologische fenomeen van “bevolkingsdruk”. Het dierlijke in de mens werd niet tijdig erkend. Het Wantrouwen en het overmatige onveiligheidsgevoel piekte al enkele jaren overal, tot in de kleine dagdagelijkse situaties en details. De oorlog wordt wellicht de grote ontlading.

 

  1. Terecht wijzen sommigen op het grote gevaar dat bepaalde partijen zouden kernwapens inzetten. Daar wil je niet bij stil staan. En verder op het feit dat Rusland een vrij kleine natie en economie is. Maar zij is in elk geval wel geleid door een gewetenloos figuur, en Poetin droomt van eer en van aansluiten bij het verleden, van grote Russische daden. Van militaire successen. Het is een troost in dit droevige en onheilspellende uur dat de economie van het land niet groter is dan die van Spanje of Italië. Maar Poetin heeft een mooie voorraad in de schatkist aangelegd de laatste jaren, onder andere met de gas verkoop. En al jaren werd de uitrusting van het leger goed gemoderniseerd. –  In tegenstelling tot onze nationale situatie, tot voor kort, dat is bekend geworden vorig jaar. – De toestand die is beschreven in de film “Koersk” over de bedroevend slechte toestand van het materieel is al lang voorbij. — Toen de Britse filosoof Roger Scruton – waarmee ik naar aanleiding van een recensie die ik schreef persoonlijk contact had – een jaar of vijf geleden schreef, in de Knack van 19 november: “Een rijk land zonder leger is een vogel voor de kat”, wilden weinigen die logica inzien. Velen zijn als het ware verblind geweest in een soort “roes van de vrede”.
  2. Intussen is overigens ook China zeer goed bewapend, en heeft het op allerlei manieren macht en invloed vergroot en verworven over de economieën van vele landen in diverse continenten. Dat China bijvoorbeeld vele hoogtechnologisch uitgeruste kleine schepen heeft in zijn zeemacht, die wellicht bij een treffen met de vloot van de Verenigde Staten snel vliegdekschepen kunnen kelderen, leert ons professor Jonathan Holslag, die redelijk Chinees leest, en de situatie al langere tijd opvolgt.
  3. De situatie is ernstig, gevaarlijk en vraagt opvolging van nabij. Het gevaar op ernstige militaire confrontaties is niet geweken. Ter herinnering, mijn blog op DWM die voor deze situatie al twee jaar geleden trachtte alertheid op te roepen: https://www.dewereldmorgen.be/community/meer-nuchtere-evidentie-over-de-mogelijkheid-van-een-nieuwe-oorlog-in-europa/
________________________________________________________________
Bijlage 1: de visie van Jonathan Holslag op deze gespannen dag. Zoals steeds is hij zeer goed geïnformeerd, hij heeft bijzondere toegang tot bronnen, en betrekt hij vele referentiekaders in zijn analyse en prognose.

Jonathan Holslag over Oekraïne: ‘Het is het begin van een oorlog, maar wellicht erger dan de meesten hadden verwacht’

Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) evalueert de gevolgen van de Russische beslissingen en troepenverplaatsingen in de Donbass-regio in Oekraïne. Hij vreest een bloedige frontlijnoorlog met ‘duizenden doden per dag’, die niet bij de Donbass blijft. ‘Dit is een open annexatiecampagne.’
BRUNO STRUYS
22 februari 2022, 11:59
Is dit het begin van de oorlog die was verwacht?
“Het is het begin van die oorlog, maar wellicht erger dan de meesten van ons hadden verwacht. Je zag deze nacht al veel troepenverplaatsingen. Op dit moment is de helft van Donbass nog altijd gecontroleerd door de Oekraïners. De veronderstelling was dat de campagne beperkt zou blijven tot het oosten van de contactlijnen in de Donbass, met eventueel enkele precisieaanvallen ten westen van de contactlijn in Oekraïne.
“Ik denk dat het nu wachten is op de eerste rechtstreekse incidenten tussen Oekraïners en Russen. Met wat we gisteren hebben gehoord van Poetin en gezien de positionering van de troepen, heeft het er steeds meer weg van dat Rusland sowieso uit is op een campagne op het hele grondgebied van de Donbass.”
Wat zullen de gevolgen daarvan zijn?
“Dan krijg je een heel riskante, bloedige frontlijnoorlog. Als die losbarst ga je duizenden doden per dag te betreuren hebben, minstens. Dat is een eerste consequentie van wat gisteren is beslist en deze nacht is begonnen. We hebben op verschillende plaatsen artillerie, tanks, APC’s (gepantserd troepentransport, BST) de grens zien oversteken ten oosten van de contactlijn. Maar we zien ook tanks in het noorden, in de buurt van de stad Charkov. Eigenlijk wil je je niet voorstellen wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. Je hebt 80.000 Oekraïense militairen die dan compleet ingesloten geraken.”
Gaat Poetin wel stoppen bij de Donbass? Gisteren trok hij de ontstaansgeschiedenis van Oekraïne in twijfel.
“Als je heel aandachtig luistert naar Poetin en ook naar wat mensen gisteren tijdens de nationale veiligheidsraad hebben gezegd, dan begint het er echt op te lijken dat Donbass niet het eindpunt is en dat Poetin wel degelijk een aanval op heel Oekraïne op het oog heeft.
“We wisten wel dat hij daarmee in zijn hoofd zat, zeker sinds zijn essay van vorig jaar, maar de meeste mensen gingen ervan uit dat het voor Rusland te riskant zou zijn. Er zijn twee redenen om te denken dat Poetin toch de gok zal wagen. Ten eerste is er de symboliek. Hij werpt zich dan op als ‘de bevrijder van Oekraïne’. Maar er is ook een strategisch argument.
“Poetin kan heel moeilijk de Donbass houden als vanuit het westen van Oekraïne constant versterkingen worden aangevoerd en steeds nieuwe wapensystemen worden aangeleverd. Hij zou zichzelf te kwetsbaar maken. Als je hiermee begint moet je all the way gaan. Om zijn verovering van de Donbass te consolideren, moet hij eigenlijk het hele Oekraïense grondgebied voor minstens een stuk in handen krijgen en de Oekraïense overheid als het ware onthoofden.”
Dit is dus iets helemaal anders dan de verovering van de Krim?
“Dit is een open annexatiecampagne, met een bijzonder maximalistische agenda. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er de komende 24 tot 48 uur ook cyberaanvallen komen, dat kritieke infrastructuur wordt geraakt. Dat is de Gerasimov-doctrine: een combinatie van traditionele harde militaire macht en asymmetrische aanvallen op civiele infrastructuur om zo de vijand te demoraliseren.
“Als je de voorbije jaren al die doctrines en strategieën las, dan bekroop je meestal het idee dat het je reinste machismo en bangmakerij was, maar de kans bestaat dat we het nu in de praktijk zullen zien. Ik ben al lang met conflicten bezig, maar als dat gebeurt, dan hou ik mijn hart vast. Dat wil je je niet inbeelden.”
Is er een kans dat Poetin zijn hand overspeelt?
“Poetin neemt een enorme gok, maar ik vrees dat hij kans heeft op slagen. Het zal heel moeilijk zijn om een massale Russische aanval te stoppen. Poetin heeft de afgelopen dagen getest hoe ver hij kan gaan.
“Afgezien van economische sancties en wapenleveringen aan Oekraïne zal het Westen niet veel meer doen. Poetin zal wellicht een prijs betalen voor Oekraïne, maar als hij slaagt, kan hij ook de geschiedenisboeken in gaan als de nieuwe grote leider, die na een tijd van vernedering zoals zij dat dan noemen, de Russische eer en macht heeft hersteld.
“Het is en blijft een gigantische gok met een blijvend potentieel tot escalatie. Als hij richting Kiev trekt, dan is het toch uitgesloten dat de landen in Oost-Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zo maar blijven toekijken.”
De aangekondigde economische sancties maken duidelijk geen indruk?
“Met economische sancties stop je geen tanks. Die gaan Poetin enkel nog meer in zijn hoek duwen. Het enige waarop je kan aansturen is een militaire nederlaag van Rusland, maar het heeft ongelofelijk veel escalatiemogelijkheden. Als Rusland in een grondoorlog komt vast te zitten, dan kan het van achteren uit nog bogen op enorme vuurkracht met raketten. Zolang het geen eeuwigdurende campagne wordt – als het over enkele maanden over zijn hoogtepunt heen zit – denk ik dat Rusland als overwinnaar uit de bus kan komen.”
België heeft blijkbaar geweigerd om kogelwerende vesten en wapens of munitie te leveren aan Oekraïne. Is dat een vergissing?
“Ik vind het sturen van wapens eigenlijk een beetje laag bij de grond. Je gaat Oekraïners toch geen antitankwagens of machinewapens geven, in de wetenschap dat de Russen dan enkel een aantal stappen verder zetten in de vergelding? Enkel wapens geven is eigenlijk heel cynisch. Je geeft Oekraïners een klein beetje om te vechten, maar onvoldoende om te winnen. Als je hen wil steunen, moet je all-in gaan. Dan moet je mee gaan vechten, maar dat is ondenkbaar op dit moment. En dat weet Poetin. Hij maakt er gebruik van dat Europa niet kan en Amerika niet wil.”
2. Getuigenis door een burger uit Oekraïne via Facebook
To my friends from abroad.
No matter how the circumstances turn out, Ukrainians will never give up. We have survived several Russian occupations, starting from the Russian Empire (and the reign of the Romanov family, who ascended the throne after the death of Ivan the Terrible), to Putin. Under their rule, the Cossacks were destroyed, serfdom was introduced (essentially slavery of the villagers), Ukrainian books were banned in the 19th century by the Valuev circular, and the Ukrainian language was banned by the Ems decree in the same century. The Russian tsar had a lot of attempts to deprive Ukraine of statehood, dismissively calling it “Little Russia”. Then there was the October revolution (1917) and the occupation of our country by the Soviet authorities. The Soviet artificial famine of 1932-33 – an attempt to break the freedom-loving Ukrainian peasants and landowners. The Soviets took away all private property, farms, lands, drove everyone into collective farms, and those who disagreed with the political regime were killed or exiled to Stalin`s concentration camps, while destroying all progeny. And again… New attempts to take away our freedom and drive us into a concentration camp called Russia. But we survived back then, became independent and regained sovereignty. I know we will stand now.
_____________________________________________
Illustratie: Vladimir Poetin met westerse leiders.
2. Een tank is van een brug gestort tijdens het laatste offensief van Hitler, de slag om de Ardennen (Bastogne War Museum, eigen reproductie).
Correctie: de Franse president die enkele uren na de moord op de Russische onderzoeksjournaliste een bezoek bracht aan V. Poetin, was  natuurlijk president Hollande, niet president Macron.

Gebruiksvoorwerpen van de soldaten en beeld van neergestorte tank in de Ardennen, BWM

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!