De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Westerse militaire interventies in Midden-Oosten oorzaak vluchtelingenstroom’

‘Westerse militaire interventies in Midden-Oosten oorzaak vluchtelingenstroom’

zaterdag 31 oktober 2015 17:04
Spread the love

“De golven van de Egeïsche Zee spoelen niet alleen dode vluchtelingen, dode kinderen aan, maar ook de Europese beschaving”. Dit zei Grieks premier Tsipras afgelopen vrijdag in het Grieks parlement.

In een voortdurende reeks van kapseizende bootjes gevuld met vluchtelingen uit het Midden-Oosten spoelden vrijdag 27 lichamen aan op een Grieks strand. De helft hiervan zijn kinderen. Twee dagen eerder zonk een boot met 300 opvarenden bij het eiland Lesbos waarbij 29 mensen het leven lieten. Het herfstweer maakt de oversteek van Turkije naar Griekenland er niet gemakkelijker op.

“Ik uit mijn eindeloze verdriet om de grote aantallen doden en de menselijke tragedie die zich afspeelt in onze zeeën,” zei premier Tsipras in het parlement. “De golven van de Egeïsche Zee spoelen niet alleen dode vluchtelingen, dode kinderen aan, maar ook de Europese beschaving”.

De hoofdschuldige van de migratiestroom zijn de westerse militaire interventies in het Midden-Oosten. Deze bevorderen volgens hem de geopolitieke belangen in plaats van de democratie.

“Wie wind zaait plukt wervelwinden, en deze teisteren vooral de getroffen landen”, aldus Tsipras. “Ik schaam me voor Europa’s onvermogen om dit menselijk drama effectief aan te pakken. En ook voor het niveau van het debat waarin iedereen probeert de verantwoordelijkheid af te schuiven”.

“Er worden krokodillentranen gehuild om de dode kinderen aan de kust van de Egeïsche Zee. Dode kinderen zetten altijd aan tot verdriet. Maar hoe zit het met de duizenden kinderen die de tocht overleeft hebben en opeengepakt op straat moeten leven? Niemand geeft om hen”.

Griekenland heeft de afgelopen tijd een half miljoen vluchtelingen te verstouwen gehad. Ze stelt voor om deze mensen in Turkije te registreren en ze daarna veilig naar Europa te vliegen.

Zerohedge, tsipras blames western military meddling syria crisis you reap what you sow

Reuters, Greek PM Tsipras says shamed by Europe’s handling of migrant crisis

take down
the paywall
steun ons nu!