De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Wij hebben recht op verlofdagen, maar mogen die nooit opnemen”

“Wij hebben recht op verlofdagen, maar mogen die nooit opnemen”

vrijdag 14 januari 2011 15:33
Spread the love

De 21-jarige Som Sopheap (links op de foto) werkt in een restaurant in Cambodja en is lid van Oxfam-partner IDEA. Hilde van Regenmortel, de regionale programmabeheerder voor Azië van Oxfam-Solidariteit, stelde haar tijdens haar laatste terreinreis enkele vragen.

Veel mensen in Cambodja werken in de informele economie. Deze werknemers hebben weinig rechten. De arbeidswetgeving is niet op hen van toepassing en sociale bescherming krijgen ze al helemaal niet. De Onafhankelijke associatie van de informele economie (IDEA), brengt deze mensen samen in ledenorganisaties. Samen trachten zij hun levensomstandigheden te verbeteren. Som Sopheap is een van hen.

Som Sopheap, waar werk jij momenteel?
Sinds vier maanden werk ik als serveerster in een restaurant genaamd Rak Smey Angkor. Het is een klein restaurant met slechts 12 werknemers. De klanten zijn voornamelijk Cambodjaan, af en toe komen er ook buitenlanders.

Hoeveel verdien jij per maand?
Ik werk van drie uur in de namiddag tot middernacht en ik krijg 40 dollar per maand. Ik werk ook op zaterdag en zondag en krijg geen overuren uitbetaald (Dat is 63 uur per week, 23 uur meer dan wettelijk toegestaan, nvdr.). Van sommige klanten krijg ik ook fooien, maar zeker niet van iedereen. Soms kan ik 15.000 Riel (3,75 dollar) op een dag samen sprokkelen, soms is dat ook minder.

Doe je het werk graag?
Neen, er zijn veel problemen. Soms willen de klanten dat ik bij hen ga zitten en meedrink met hen, maar ik ben helemaal niet goed in drinken. Als ik weiger, dan is mijn baas ontevreden. Als ik rond middernacht gedaan heb met werken, moet ik te voet naar huis. ’s Nachts is het hier niet zo veilig.

Hoe heb je IDEA leren kennen?
Via mijn moeder! Zij is ook een serveerster en is ook aangesloten bij IDEA. Zij is een activiste. Nadat ik me aangesloten had, heeft IDEA me geholpen in de onderhandelingen met mijn baas na een conflict over verlofdagen. Wij hebben het recht om verlof te nemen op nationale feestdagen of op de verkiezingsdag, maar we mogen die nooit opnemen en worden ook niet gecompenseerd voor het werk.° Het probleem is voorlopig nog niet opgelost, maar de onderhandelingen zijn bezig.

° Volgens het arbeidsrecht hebben de werknemers ook recht op 18 verlofdagen per jaar en een rustdag per week. In de praktijk krijgen de werknemers geen van deze dagen.

Meer info?
– Kom hier meer te weten over Oxfam-partner IDEA.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!