De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Clitoris heeft hetzelfde volume als een mannelijk lid”
Seksualiteit, Cilitoris, Mannelijk lid, Beleving van de seksualiteit, Body Talk, Klier, G-spot, Heteroseksualiteit -

“Clitoris heeft hetzelfde volume als een mannelijk lid”

dinsdag 20 maart 2012 00:01
Spread the love

Wij zeggen dit niet. De Franse seksuoloog Yves Ferroul komt daarmee op de proppen in het boek ‘Het geheim van de vrouw’ dat hij samen met de journaliste Elisa Brune schreef in 2011. En wat ben je met dit weetje? Wel, het heeft gevolgen voor de beleving van de seksualiteit. Deze ijsberg van een clitoris – vergelijking uiteraard enkel naar vorm omdat het overgrote deel van het volume onzichtbaar blijft – heeft geen enkele andere functie dan het genot te dienen. Bovendien heeft de vrouw, zou blijkt uit een diepgravend artikel in het decembernummer van BodyTalk (‘Clitoris tussen de oren’ ), een klier die de tegenhanger is van de mannelijke prostaat.

Man en vrouw dus als spiegel van elkaar? Daar lijkt het meer en meer op. Niet de vagina, maar wel de clitoris is de tegenhanger van de penis. Beide organen vertonen veel gelijkenissen: Zowel de clitoris als de penis zijn sponsachtige weefsels die in erectie kunnen gaan, beide organen bevatten zo’n 8.000 zenuwuiteinden (terwijl de vagina er zo goed als geen heeft). De veel groter dan zichtbare omvang van de clitoris werd al in 1998 ontdekt door de Australische urologe Helen O’Connell.  Wat wij clitoris noemen blijkt maar een klein uitstekend deel van een veel groter inwendig orgaan.

Eikel van de clitoris
Volgens Brune en Ferroul is de “eikel van de clitoris”  het uitwendige topje van een sponsachtig lichaam dat zich splitst in 2 symmetrische takken van 9 centimeter die elk aan weerskanten van de urinebuis en de vagina lopen. Het clitoris-weefsel is op dezelfde manier van zenuwen voorzien en wordt op dezelfde manier doorbloed als een penis. En net zoals bij de heren bereikt een clitoris zijn maximale omvang bij seksuele opwinding. Geen wonder dat uit hetzelfde werk van Brune en Ferroul eerder al volgende boodschap gedistilleerd werd: Vrouwen met hoofdpijn wel gebaat met seks/ Gazet van Antwerpen. Het heilzame effect van een orgasme zou te vegelijken zijn met 7 kilometer joggen.

Grotere capaciteit
Volgens de Franse gynaecologen Odile Buisson en Pierre Foldès (auteurs van het in 2011 verschenen ‘Qui a peur du point G?’) heeft de clitoris zelfs 4 erectiele armen van 10 tot 12 centimeter lang en strekt het orgaan zich ook uit tot twee sponsachtige bolletjes die naast de grote schaamlippen liggen. Buisson en Foldès stelden dit vast door echografieën te maken tijdens de daad. De orgastische capaciteit van de vrouw zou vele malen groter zijn dan die van de man. Het voordeel voor de man is toch wel dat hij er bij deze omvang moeilijk helemaal “naast” kan zitten en dat er wellicht meerdere manieren zijn om een vrouw te stimuleren.

Wel een soort prostaat maar ook een G-spot?
Het spiegelbeeld tussen man en vrouw wordt bijna volledig als blijkt dat de zogenaamde G-spot volgens de huidige stand van de wetenschap nog altijd “geen lichamelijke werkelijkheid” is, zo stellen Brune en Ferroul. Het is eerder een concept dat voor iedere vrouw anders is, een soort maximale gevoeligheid die met experimenteren kan ontdekt worden: “waar de lont zit om het kruitvat aan te steken moet van geval tot geval worden beantwoord”.
Wel ontdekt in 2001 zijn klieren – klieren van Skene – die bij vrouwen rond de urinebuis liggen, maar waarvan de functie niet duidelijk is. Ze hebben dezelfde structuur als de mannelijke prostaat en zorgen bij spiersamentrekkingen tijdens het orgasme voor extra vocht. “Meestal onopgemerkt maar soms zo overvloedig dat er sprake is van vrouwelijke ejaculatie. Waarmee dit mysterie is opgelost”, aldus BodyTalk.

Lees over de vrouwelijke seksualiteit ook:Handleiding voor mannen die hun vrouw niet begrijpen
en Twee op drie oudere vrouwen komt altijd klaar tijdens seks

Bron :

De Franse seksuoloog Yves Ferroul komt daarmee op de proppen in het boek ‘Het geheim van de vrouw’ dat hij samen met de journaliste Elisa Brune schreef in 2011.

http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1100641/vrouwen-met-hoofdpijn-wel-gebaat-met-seks.aspx

http://madame.lefigaro.fr/societe/cachez-clitoris-220211-135176

http://www.vief.be/gezondheid/handleiding-voor-mannen-die-hun-vrouw-niet-begrijpen.html

http://www.vief.be/gezondheid/twee-op-drie-oudere-vrouwen-komt-altijd-klaar-tijdens-seks.html

take down
the paywall
steun ons nu!