De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Moord op blanke boeren in Zuid-Afrika is terrorisme en genocide’

‘Moord op blanke boeren in Zuid-Afrika is terrorisme en genocide’

maandag 30 november 2015 14:54
Spread the love

Nieuwe Oogst, Henk van de Graaf over Plaasmoorde | Marc van der Sterren‘Boer zijn in Zuid-Afrika is misschien wel het meest gevaarlijke beroep ter wereld’, vertelt Henk van de Graaf tegen de Verenigde Naties. Het is terrorisme, zoals de aanslagen in Parijs. Hij noemt het zelfs genocide.

Van de Graaf laakt vooral het gebrek aan aandacht van politie en justitie voor de ‘Plaasmoorde’, de boerderijmoorden die jaarlijks honderden aanvallen veroorzaken en tientallen levens eisen. ‘Onderzoeken door de politie zijn notoir incompetent’, stelt hij. En hij spreekt over een onwil om klachten van slachtoffers uit de agrarische en de (blanke) Afrikaner gemeenschap serieus te behandelen.

Hobbyboer

Van der Graaf zet zich in voor de belangen van de blanke Afrikaner boeren, maar zelf is hij slechts hobbyboer, erkent Henk van de Graaf. Even ten oosten van de hoofdstad Pretoria heeft hij een kleine boerderij van 25 hectare met tien stuks vleesvee.

Hij is ook geen echte Afrikaner. Hij is half Nederlands: geboren in Zuid-Afrika, maar uit Nederlandse ouders. Als kind woonde hij drieenhalf jaar in Nederland; hij spreekt nog steeds vloeiend Nederlands en bijna zonder accent.

Nieuwe Oogst, Henk van de Graaf over Plaasmoorde | Marc van der SterrenZijn geld verdient hij deels als landbouwjournalist. Hij heeft zijn eigen tv-show ‘Plaaspraatjies’ op de nationale televisie. Met dit programma, creëert hij een brug tussen boeren en burgers.

Minder luchtig gaat het er aan toe bij zijn andere baan. Als assistent-hoofdbestuurder bij boerenorganisatie TLU-SA vraagt hij internationaal aandacht voor de Plaasmoorde. De oorspronkelijke ‘zwarte’ bevolking wil haar land ‘terug’, terwijl het in de ogen van de blanke eigenaren nooit onrechtmatig is verkregen. En daarom toog hij naar Geneve, om bij de Verenigde Naties te pleiten voor sancties jegens zijn eigen regeringsleiders.

Voorafgaand aan de conferentie bij de VN sprak Marc van der Sterren met hem in een kroeg in Breda. Van de Graaf kwam net van Parijs, waar hij landde op de avond van de aanslagen. De
terreur waar Parijs onder gebukt ging is als de terreur tegen blanke boeren in Zuid-Afrika, vertelt hij in een uitgebreid interview. Dit is volledig te lezen op Blendle of Reporters Online. Een ingekorte versie staat in Nieuwe Oogst.

© Marc van der Sterren | Farming Africa

Lees verhalen van Marc van der Sterren over landbouw in Afrika en meer

Lees ook op Reporter Online of in Blendle: ‘Terrorisme in Parijs is als terreur tegen blanke boeren in Zuid-Afrika’

take down
the paywall
steun ons nu!