De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘De blokkade van Cuba is nog niet voorbij!’

‘De blokkade van Cuba is nog niet voorbij!’

maandag 21 september 2015 14:03
Spread the love
 

 

 

 

 

succesvol lunchgesprek met Leonardo Tamayo Núñez

Leonardo Tamayo Núñez, Cubaans vrijheidsstrijder en strijdmakker van Che Guevara, sprak vrijdag op uitnodiging van FOS heel wat nieuwsgierigen toe. Hij had heel wat te zeggen over Cuba, de economische blokkade en uiteraard over Che zelf. We vatten het gesprek samen aan de hand van vier citaten.

Er beweegt wat in Cuba. De diplomatieke banden tussen het land en haar aartsrivaal de VS worden aangehaald. Ambassades openen terug de deuren, president Raul Castro krijgt een tijdelijk visum voor de VS, een pauselijk bezoek aan Cuba wordt zowaar in het teken van de verzoening tussen de twee aartsrivalen geplaatst en er wordt zelfs op het hoogste niveau tussen de twee landen overlegt. Maar is het wel allemaal rozengeur en maneschijn? Op vrijdag 18 september kwam Leonardo Tamayo Núñez, alias “El Urbano”, een zaal enthousiastelingen toespreken over de échte situatie in Cuba. De vrijheidsstrijder en strijdmakker van Ernesto Guevara had heel wat te zeggen over het Cuba van toen en het Cuba van nu, maar hij haalde uiteraard ook herinneringen aan Che op.

Over de economische blokkade

“De economische blokkade van Cuba is nog lang niet afgelopen. De media draaien de burgers een rad voor de ogen. Het feit dat de Cubaanse ambassade in Washington terug geopend is, net als die van de VS in Havanna, betekent niet dat het Cubaanse volk plots niet meer zou afzien van de economische embargo. België ziet trouwens ook af. Denk maar aan gigantische boetes die de VS oplegt aan Europese banken die handel drijven met mijn land.”

Over Che

“Che was een fantastisch persoon. Hij eiste enorm veel van zichzelf, soms te veel. Ik zal hem vooral herinneren als iemand die een groot hart had en iedereen gelijk behandelde. Toen ik gewond was geraakt tijdens de strijd was er iets verder een vijandige militair neergegaan. Hij wou dat die eerst behandeld werd door mijn kameraden, daarna was het aan mij. Dat toont perfect aan wat voor iemand hij was.”

Over de verwezenlijkingen van de Cubaanse revolutie

“Voor de revolutie was er geen gelijkheid. Niet iedereen had dezelfde rechten. Ik was een boerenzoon en had geen toegang tot onderwijs. Eenmaal de revolutie tot een goed einde was gebracht ben ik pas beginnen studeren. Nu heeft elk Cubaans kind toegang tot onderwijs. Nog een grote stap die gezet is, is de toegang tot gezondheidszorg. Medicatie is gratis in Cuba en zelfs geestelijke gezondheidszorg is gratis en erg kwalitatief.”

Over FOS

“Wat FOS in Cuba verricht is bewonderenswaardig. Waardig werk en een goede gezondheid voor allen is iets om naar te streven. Bovendien zijn middenveldorganisaties als FOS noodzakelijk om aan de wereld duidelijk te maken hoe het in Cuba is. Wat de sterke punten van mijn land zijn, maar ook waardoor we niet tot ons recht kunnen komen door geopolitieke spelletjes.”

21 september 2015
Auteur: Dries Merre
Contact: Stijn.Roovers@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!