GAS-debat: beetje dissidentie in wandelgangen, partijtucht in de Kamer
Nieuws, België -

GAS-debat: beetje dissidentie in wandelgangen, partijtucht in de Kamer

Kon het massale protest tegen de uitbreiding van het GAS-systeem de meerderheidspartijen even aan het wankelen brengen? Nee dus, SP.A-parlementslid Peter Vanvelthoven ontpopte zich zelfs tot één van de meest passionele verdedigers van GAS. Eva Brems (Groen) deed nochtans haar best om de regering te verontrusten. "Uw GAS-wet zal De Wever een handje toesteken om zijn conservatieve maatschappijvisie te realiseren in Antwerpen", waarschuwde ze.

donderdag 30 mei 2013 21:51
Spread the love

Vlak voor aanvang van het Kamerdebat voerde Animo, de jongerenbeweging van SP.A nog even actie in de buurt van de Wetstraat. “Wij nemen de houding van onze eigen moederpartij SP.A op de korrel”, klonk het. 

De jongeren kregen er net geen GAS-boete voor en hun actie had weinig impact op de houding van de parlementsleden van SP.A.

Kamerlid Peter Vanvelthoven verdedigde het systeem met vuur. “GAS is een wapen tegen de verzuring. Dankzij GAS is er opnieuw een groeiend vertrouwen in de overheid”, klonk het. 

Volgens Vanvelthoven kunnen de gemeentebesturen niet zonder de GAS-boetes. “Justitie is niet bezig met overlast”, zei hij. 
Bart Somers (Open VLD) – tevens burgemeester van Mechelen – ging de emotionele toer op. “Ja, in Antwerpen zijn er boetes uitgedeeld voor 50 vuilzakken die op de verkeerde dag werden buitengezet. Ik ben bereid dat af te schaffen, maar doe dan maar je laarzen aan als je op bezoek komt in Mechelen. En de boetes voor discowagens afschaffen? Als iemand aangereden wordt door zo’n wagen dan moet iedereen weten dat dat gevolg is van afschaffing”, zei Somers. 

“Voldoende waarborgen”

Dat de GAS-wet jongeren viseert, wuifde Bercy Slegers van CD&V weg. “Wat als die jongeren niet kunnen spelen omdat hun speelplein door een groepje gemonopoliseerd wordt?”

Eric Thiébaut (PS) was het enige lid van de meerderheid die zich koele minnaar toonde. Maar ook hij zal voor stemmen, zei hij, omdat er voldoende waarborgen zijn en de gemeenten een duidelijk kader krijgen, aldus de PS.

N-VA zit dan wel in de oppositie maar is enthousiast over de GAS-wet. Al had Kamerlid Koenraad Degroote wel bedenkingen. “We moeten er geen doekjes om winden. Deze wet komt er door het falen van Justitie. Dit is toegeven dat Justitie de overlast niet aankan.”

Zo sleepte het debat zich voort. Vijf uur lang. Animo was er enkel over de rol van de gemeenten. CD&V en SP.A zijn er van overtuigd dat de gemeenten slim genoeg zijn om de absurditeiten zoals een boete voor sneeuwballen, belletje trek of een waterpistool er uit te halen. 

“Ontroerend dat al die burgemeesters het goed willen doen”, zei Eva Brems. “Maar het zijn wel gemeenten die die absurde reglementen hebben opgesteld. Moeten de gemeenteraden nu de gemeenteraden controleren? De praktijk bewees al dat dat niet werkte.”

En het protest van al die organisaties? “Dat is een belangrijk signaal. We reiken de hand naar die organisaties om het debat te voeren in de gemeenteraad. Grijp die kans”, zei Bercy Slegers van CD&V.

Boerenbedrog

Groen en Ecolo klaagden aan dat de meerderheid deze organisaties niet eens wilden horen in de Kamercommissie. “Nu wordt de wet gestemd. Zeggen dat ze achteraf hun zeg krijgen in de gemeenteraad is boerenbedrog”, fulmineerde Zoé Genot van Ecolo. 

Die organisaties mochten wel schriftelijk hun argumenten geven, riposteerde de meerderheid. “Ja, omdat de meerderheid die dan makkelijker naast zich neer kon leggen”, repliceerde Eva Brems. 

In Antwerpen riskeren 80 mensen die vorig weekend meeliepen in een betoging tegen Monsanto een GAS-boete. Eva Brems vindt dat deelnemers van acties en manifestaties nooit een GAS-boete mogen krijgen. N-VA had een amendement om deelnemers aan democratisch protest maximaal 150 euro te geven. Beide amendementen werden verworpen. 

Eva Brems laat weten dat het niet stopt bij deze stemming. Ze hoopt dat de senaat de wet zal evoceren. “We moeten in de senaat toch acht leden van de meerderheid vinden die wel willen luisteren naar het middenveld”, aldus Brems. 

In de wandelgangen was inderdaad wel wat kritiek te horen op de GAS-wet. In de laatste toespraak van de dag noemde N-VA’er Siegfried Bracke dat ongeloofwaardig. “Wees alsjeblief een beetje consistent”, zei Bracke. 

Daarna mochten de parlementsleden op de knopjes drukken. Er waren 109 stemmen voor bij de meerderheid en N-VA, 15 stemmen tegen bij de groenen, LDD en FDF en negen onthoudingen bij VB. Geen enkele dissidentie dus bij de socialisten en christendemocraten.

Buiten het parlement riep Peter Mertens van PVDA op tot burgerlijke gehoorzaamheid. “De PVDA+ lanceert de “hulplijn-ongewenst-gas-gestraf”. Bent u slachtoffer van een (absurde) GAS-boete, bel ons, want jij hebt ook rechten. Dan helpen wij u juridisch, en dan bundelen we ook meteen alle klachten”, aldus Mertens. 

Ook de Vlaamse Jeugdraad versaagt niet. “We blijven niet bij de pakken zitten en zullen op korte termijn nieuwe acties ondernemen. Alvast een warme oproep aan het hele middenveld om de strijd niet op te geven en samen met de Vlaamse Jeugdraad op de barricades te blijven staan,” zegt voorzitter Lander Piccart.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!